Lokale steun voor vluchtelingen uit Oekraïne

Lokale steun voor vluchtelingen uit Oekraïne

Door heel Nederland zijn er meerdere hulpacties gestart voor de slachtoffers in Oekraïne. Van statiegeldflessen ophalen tot koekjes bakken tot spullen en kleding verzamelen. Ook in Hilversum steken meerdere mensen de handen uit de mouwen voor de slachtoffers.

Eén daarvan is er een groep mannen uit Hilversum die in de bus richting Polen gingen om daar Oekraïnse vluchtelingen op te halen. Het idee kwam vanuit Koen van Praag en Robert Brouwer. Beide wilden ze iets doen voor de vluchtelingen en hadden individueel besloten om de bus te pakken. Door Alberdingk Thijm-scholen zijn ze samengebracht en hebben ze het plan voortgezet. Robert regelde de bus, Koen de spullen en de rest van het team voor de reis.

Zo’n reis heb je niet in een keer gedaan dus ze hadden een groot team nodig. “Ik heb een oproep op facebook gedaan om zo hopelijk genoeg mensen en spullen te kunnen verzamelen.” Vertelt Koen van Praag. “Ongekend wat er allemaal mogelijk is in twee dagen. We hebben een team kunnen samenstellen van één tolk, drie buschauffeurs en twee medische verpleegkundigen. Een bus geregeld, de route uitgezet met hulp van een Oekraïens contactpersoon en tijdelijke opvang geregeld voor de vluchtelingen terug in Hilversum. Ook hebben we gigantisch veel spullen verzamelt. De steun en hulp van iedereen was geweldig, wat deze reis mogelijk heeft gemaakt.”

Zo kon de reis woensdagnacht beginnen, ze zijn uiteindelijk vrijdagnacht weer terug gekomen in Hilversum. Eén van de buschauffeurs Robert Brouwer vertelt over zijn ervaring. “Het is een ontzettend emotionele reis, in al die uren dat we onderweg zijn geweest hebben we zeker alle emoties ervaart. Eerst hadden we de spanning of het wel zou lukken, krijgen we alles en iedereen bij elkaar om deze reis mogelijk te maken, vervolgens lukt het dan en voel je een soort euforie, we gaan eindelijk op pad. Daarna begint ook zeker de vermoeidheid, onzekerheid en angst te spelen. Daar ter plekke voelde wij het neergeslagenheid, verdriet en totale hulpeloosheid. Maar als je dan de mensen kan meenemen voel je toch weer die euforie, wat wel een dubbel gevoel is. Toen we in die hallen aankwamen lagen daar duizenden mensen die allemaal weg moesten en wilden, en wij hebben er maar 32 meegenomen.” 

“Ik moest even weglopen om ontzettend hard te huilen”

De plek waar ze de vluchtelingen ophalen is net aan de grens tussen Polen en Oekraïne. De vluchtelingen worden daar opgevangen en krijgen een veldbedje in een grote ruimte. “Het bijzondere is dat je enkel vrouwen met kinderen ziet, want alle mannen zijn achter gebleven in Oekraïne. Wat het meest hartverscheurend was, was dat er ook zalen waren met enkel kinderen zonder ouders. Wij zijn een groep volwassen kerels die zeker wel wat hebben meegemaakt in ons leven maar wij hebben daarom wel hard moeten huilen. En je wilt zeker niet huilen daar omdat wij niet degene zijn die het leed hebben. Het was zeer emotioneel.”

Uiteindelijk is het team samen met de vluchtelingen veilig aangekomen in Hilversum. De vluchtelingen verblijven nu tijdelijk in hotel Lapershoek. Nu wordt er voor ze vanuit de gemeente andere opvangplekken gecreëerd waar ze langer kunnen blijven.

Ook een groep die vanuit Hilversum actie ondernemen zijn de Soroptimistclub Hilversum en Omstreken, een groep die zich inzet tegen geweld tegenover vrouwen en meisjes. De club zet zich al een langere tijd in voor vluchtelingen uit onder andere Syrië en Afghanistan. “De gevluchte meisjes of vrouwen die lang in een asielzoekerscentrum hebben gezeten en een plekje krijgen in Hilversum helpen wij. Dit doen wij door ze te helpen met spullen, wet- en regelgeving, de taal, hoe ze een vloer moeten leggen, gewoon simpelweg met het integreren in de maatschappij. Exact dit doen wij nu ook met de Oekraïnse vluchtelingen.” vertelt Marian Ellens, een van de Soroptimisten vanuit Hilversum.

De Soroptimisten zijn een internationale ‘sisterhood’. Op lokaal niveau doen ze onder andere aan het opvangen van de vluchtelingen, maar de Unie van Soroptimist in Nederland Suriname en Curacao is de landelijke organisatie. Zij zamelen ook nog geld in voor de vluchtelingen. “Wij verzamelen ook geld en spullen en houden contact met de gemeente wanneer de vluchtelingen komen en wat ze nodig hebben, zodat wij ze kunnen helpen.” Aldus Marian.

Met het verzamelde geld kunnen ze essentiële dingen kopen zoals eten en sanitaire producten. Ook kunnen ze helpen met het vinden van onderdak en toegang tot psychologische hulp, tolken en juridisch advies.

De Soroptimisten steunen niet enkel de vrouwen en meisjes die naar Nederland komen. Volgens Marian is:“Iedereen slachtoffer. Er zijn geen winnaars in de oorlog, er blijven nu veel mannen achter omdat die worden opgeroepen voor het leger. Dus er komen voornamelijk vrouwen met kinderen. Toch vangen wij iedereen, waar mogelijk, op.”

Verslaggeefster Fenne Brusse sprak met Koen van Praag voorafgaand aan de busreis die hij samen met zijn team gaat maken naar Polen om daar de Oekraïense vluchtelingen op te halen.

Volg hier de reis op het Facebook profiel van Koen van Praag

Over de auteur

Merthe Tjaardstra

mail: merthe.tjaardstra@gmail.com

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.