De ideale leefomgeving van de insect

De ideale leefomgeving van de insect

Afbeelding: insecten bij bloemen

Zondag 13 maart was er een activiteit van natuurmonumenten. Men kon samen met een boswachter op pad gaan om insecten te zoeken en meer te weten te komen over de dieren. Na het verkennen konden ze een insectenhotel gaan maken. Maar hoe ziet de leefomgeving van een insect er daadwerkelijk uit?

 Lopend door het bos, tijdens een fietstocht of zittend in de tuin zijn ze overal te zien. Insecten zitten overal en je hebt ze in allerlei soorten en maten. Toch is er door het gebrek aan groen in de stad en omgeving een woningnood onder de diersoorten ontstaan. Uit onderzoek blijkt dat er in de afgelopen 30 jaar, 76% van alle insecten is verdwenen. Er zijn ook hele insectensoorten uitgestorven, waaronder ook hele gewone en makkelijke insecten.

“Insecten zijn van belang voor de wereld en voedselketen.”

 

Léon van Grondelle is werkzaam bij natuurmonumenten en brengt zijn enthousiasme over de natuur, graag over op andere mensen. Van Grondelle is ook betrokken bij de activiteit van het insectenhotel en weet hier meer over te vertellen. Op het moment dat het slecht gaat met insecten kunnen bepaalde planten niet worden bestoven, is er geen voedsel voor jonge vogels en andere dieren en worden bepaalde dode plantenresten niet meer afgebroken.

De woning van de bekende insecten

Er zijn veel soorten insecten met elk hun eigen leef eisen. Sommigen hebben veel eisen en leven in een specifiek gebied wat moeilijk vindbaar is. Toch zijn er ook insecten met wat minder harde eisen. Zo heeft de bij genoeg ruimte nodig waar veel wilde bloemen, struiken en schuilplekken voorkomen. Vers en gezond zoet water en goede getijden zonder al te veel extreme uitschieters in het weer.” Zijn volgens van Grondelle ook belangrijk. Van kevers zijn ook veel soorten te zien. De een leeft in het water, de ander leeft in de grond of in dood hout. Van Grondelle benadrukt dat het belangrijk is om zo veel mogelijk diversiteit in de natuur te houden om op die manier alle soorten een kans op leven te bieden.

In de stad is het van belang dat er meer vergroening komt en dat niet alles schoon en betegeld is. Vooral in de stad is het merendeel van de diersoort insect en is het dus belangrijk om de natuur een kans te geven. Maar er zijn natuurlijk meerdere manieren om insecten te helpen. Zo kan er natuurlijk ook een insectenhotel worden gebouwd.

De voorwaarden van een insectenhotel

“Insecten gaan zelf opzoek naar geschikte plekjes, een insectenhotel of rommelige plek in tuin of balkon zal ontdekt worden door de insecten zelf.” Aldus van Grondelle. Hij vertelt ook dat het nog meer helpt als er dan ook nog wilde bloemen of planten in de buurt staan zodat insecten eropaf komen, maar een bepaald formaat of bepaalde plek is niet van belang.

Een insectenhotel bestaat uit natuurlijke materialen zoals dennenappels, stro, hout of schors. Deze materialen zorgen voor een geschikte plek om eitjes te leggen en een veilige omgeving. Het is wel belangrijk dat het niet nat kan worden. Binnen een insectenhotel is de kringloop ook al bezig. Er kunnen meerdere soorten insecten in een hotel leven en soms kunnen sluipwespen de eitjes als voedsel gebruiken.

“De kleine, bijna onzichtbare natuur is van groot belang.”

 

Er zijn dus veel soorten insecten. De meesten zullen niet eens heel veel opvallen. Toch is het goed om te weten in wat voor omstandigheden de insecten het beste kunnen leven. Heel moeilijk om iets te doen voor deze diersoorten is het namelijk niet. Een insectenhotel, wat meer groen in de tuin of wat leuke bloemen op het balkon. Het zijn kleine aanpassingen die niet alleen voor de insecten, maar ook voor de mens, van groot belang zijn.

Over de auteur

Roos Weidema

Ik ben Roos Weidema. Ik ben 17 jaar oud en ben eerstejaars student op de school voor journalistiek in Utrecht. In mijn vrije tijd vind ik het leuk om muziek te maken. mailadres: roos.weidema@student.hu.nl

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *