Vrijwilligerswerk en gemeenten draaien overuren voor gevluchte Oekraïners

Vrijwilligerswerk en gemeenten draaien overuren voor gevluchte Oekraïners

@Gooieneembode

Sinds de uitbraak van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland zijn er duizenden Oekraïners die vluchten naar landen in Europa waaronder Nederland. Organisatie Vluchtelingenwerk regelen bedden om Oekraïners tijdelijke opvang te bieden. Evita Bloemheuvel van Vluchtelingenwerk en gemeente Hilversum vertellen meer over het verloop van de opvang en hoeveel speling er nog is om meer vluchtelingen op te vangen.

Vluchtelingenwerk
Zodra de vluchtelingen met het openbaar vervoer aankomen in Nederland worden ze opgevangen door vrijwilligers van het Rode Kruis. Amsterdam RAI of de Jaarbeursplein in Utrecht zijn de twee locaties waar ze allereerst naartoe gebracht worden. Daar verblijven ze 1 nacht, worden ze geregistreerd en krijgen ze een opvanglocatie ergens in het land aangewezen. Vluchtelingenwerk is een organisatie die de belangen van de vluchtelingen en asielzoekers centraal zet. Ze zijn een belangrijke speler als het gaat om opvangen, informeren en vervoeren van Oekraïners naar de plaats van verblijf.

“Wij zorgen voor de vluchtelingen vanaf het moment dat ze ons land binnenkomen tot het moment dat ze een verblijfplek voor langere duur hebben gevonden. Naast deze taak zijn wij ook het belangrijkste aanspreekpunt voor deze groep. Of het nu gaat om juridische vragen zoals de asielprocedure of om het vinden van werk of algemene organisatorische vragen, bij ons kunnen ze altijd terecht,” vertelt Evita Bloemheuvel, persvoorlichter van Vluchtelingenwerk.

Opvangplekken
Het aantal vluchtelingen uit Oekraïne is opgelopen tot ruim 2,8 miljoen, blijkt uit cijfers van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Oekraïners zoeken massaal een veilig verblijf in het buitenland sinds het Russische leger hun land op 24 februari binnenviel. Nederland is een van de Europese landen die onderdak biedt aan de vluchtelingen. Vorige week waren er volgens de NOS zo’n 2.300 mensen die om onderdak vroegen, dat is exclusief de Oekraïners die zelfstandig onderkomen hebben geregeld. Het kabinet vraagt nu aan alle 25 veiligheidsregio’s om 2.000 opvangplekken te realiseren. Dat zou betekenen dat er 50.000 plekken nodig zullen zijn in heel Nederland.

Het Rijk heeft de eerste acute 2.000 opvangplekken gerealiseerd in Amsterdam, Ede, Den Haag, Zaanstad en Haarlem. Nu is het de beurt aan Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek om dezelfde aantal opvangplekken beschikbaar te stellen.

Rollenverdeling
Het is de taak van de veiligheidsregio’s en de gemeenten om de Oekraïense vluchtelingen onderdak te bieden. Normaal gesproken is het de taak van het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (oftewel COA) om onderdak te verlenen aan vluchtelingen, maar omdat Oekraïners een Europese status hebben zijn ze vrij om in Nederland te verblijven zonder vergunning en hoeven ze geen asiel aan te vragen. Daarom zijn gemeenten in gesprek met verschillende instanties om de vluchtelingen snel onderdak te kunnen bieden. Uiteindelijk is het de gemeente die aangeeft hoeveel opvangplekken er beschikbaar zij en waar deze zich bevinden.

Opvanglocaties in Hilversum
De eerste gearriveerde vluchtelingen in Hilversum worden opgevangen in hotels, Bed en Breakfasts, zalen en in het oude AVROTROS-kantoorpand, meldt Vluchtelingenwerk. Dit zijn echter tijdelijke opvangplekken. Het is de bedoeling dat vluchtelingen uiteindelijk doorstromen naar plekken waar ze langer kunnen verblijven.
“Het is erg druk en eigenlijk is er geen tijd om het te hebben over de situatie, want er is veel werk aan de winkel”, vertelt een vrijwilliger van de organisatie Vluchtelingenwerk.

“Wij hebben in Hilversum deze week 520 opvangplekken gerealiseerd en wij verwachten dat we een hoop extra plekken nodig gaan hebben de komende tijd.”

Of Hilversum aan hun maximale opvangcapaciteiten zitten in de gemeente is onduidelijk. “Wij reageren op elke aanvraag die bij ons binnenkomt en dan gaan we in gesprek met dergelijke instanties naar mogelijkheden”, meldt de persvoorlichter van de gemeente Hilversum.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.