Dit doen de uitzendbureaus met de vluchtende Oekrainers.

Dit doen de uitzendbureaus met de vluchtende Oekrainers.

Het is natuurlijk verschrikkelijk de oorlog. Poetin is op 24 februari Oekraïne  binnengevallen. Dat zorgde voor veel verzet van de Oekraïners en nog steeds blijven de dappere Oekraïners  vechten voor hun leven. Deze ellendige oorlog heeft ook als gevolg dat er nu al meer dan 2,5 miljoen Oekraïners naar andere landen zijn gevlucht. Polen heeft tot nu toe de meeste vluchtelingen opgevangen. Maar ook in Nederland zijn er al 7200 geregistreerde Oekraïense vluchtelingen. De vluchtelingen van Oekraïne krijgen een speciale status van de Europese unie(waar Nederland bij hoort). Dankzij deze status kunnen de vluchtelingen sneller aan werk komen.

Speciale status:

De Europese Unie heeft besloten om de Oekraïense vluchtelingen een speciale status te geven. Deze speciale status houdt in dat de vluchtelingen tot 3 jaar kunnen verblijven in een Europees land zonder asiel aan te vragen. Omdat daardoor de regel vervalt dat je de eerste 6 weken geen werk mag zoeken als je asiel aanvraagt. Dit betekend dat je als Oekraïner dus meteen werk mag zoeken als je in Nederland gearriveerd bent. Het enige wat overblijft voor de Oekraïners is het papierwerk met de Nederlandse werkgever.

Voordelen vluchtelingenstroom:

De toestroom van de Oekraïners heeft ook voordelen zoals voor de arbeidsmarkt, want er staat nu een record aantal aan vacatures open (376,4 duizend vacatures) dus zouden er genoeg banen beschikbaar moeten zijn voor de vluchtende Oekraïners. Hierdoor word dus het overschot aan banen word ingevuld. Een ander voordeel van de toestroom is dat de Oekraïners over het algemeen goed geschoold zijn waardoor ze dus makkelijker kunnen communiceren met andere werknemers en werkgevers.

Druk bij uitzendbureaus?

Ondanks de toestroom van Oekraïners  is het nog altijd als voor de oorlog in Oekraïne, zo zegt Marjoleine Visser (werkzoeker bij een uitzendbureau)“ Het lijkt alsof er geen vluchtelingen toestroom is.” Daar kan mevrouw Visser geen oorzaak voor verzinnen. Ze had namelijk wel verwacht dat ze de toestroom zou merken bij het zoeken naar een nieuwe baan. Ook Reijnen Mariet van Contrain (een groot internationaal uitzend bureau) zegt dat ze nog geen enkele Oekraïner hebben geholpen met het zoeken van een baan in Nederland, maar ze verwachten dat daar in de toekomst wel verandering in gaat komen.  Als die verwachting uit komt  zullen de vluchtelingen  in eerste instantie eenvoudig productiewerk doen. Maar er is en blijft altijd een taalbarrière die het werk van Oekraïners moeilijker maakt , tenzij ze Duits of Nederland hebben geleerd in hun school periode.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.