De Landelijke Compostdag en duurzamheid

De Landelijke Compostdag en duurzamheid

Container GAD en poster: Gratis Compost!

Afgelopen zaterdag was het de Landelijke Compostdag. Bij de GAD Hilversum werden er bij de scheidingsstations gratis zakjes met compost uitgedeeld aan mensen die hun afval kwamen brengen. “Tijdens de Landelijke Compostdag willen we iedereen kennis laten maken met het waardevolle product compost”, Aldus Vereniging Afvalbedrijven.

Compost

De Vereniging Afvalbedrijven spreken over hoe waardevol compost is, maar wat is het nou eigenlijk? Compost is een grondstof die bestaat uit plantaardige stoffen, zoals groenten en fruit. Compost is een bodemverbeteraar en dus geen meststof. Compost wordt gemaakt door het verschillende afval (resten van groenten en fruit) samen te voegen op een composthoop. Dit afval wordt op een natuurlijke manier verteerd en verandert door de loop van tijd in een voedingsrijke bodemverbeteraar.  “Het is goed om mensen wat terug te geven wat echt gecirculeerd is”, Aldus Pauline Belt, communicatieadviseur van de GAD. De zakjes compost die mee gegeven worden zijn bedoeld als beloning voor het gescheiden inleveren van het huishoudelijk afval. Men kan compost gebruiken als basis voor een mooie tuin. Compost kan gemengd worden door de grond bij het aanleggen van gazons, voor het aanleggen van een moestuin, voor het onderhouden van een siertuin of voor het gezond houden van kamerplanten. Er zijn dus veel mogelijkheden als het aankomt op compost, zo is er online ook veel informatie te vinden over hoe het gebruikt kan worden.

Duurzaam

Compost is dus erg duurzaam, omdat het gemaakt wordt van natuurlijk afbreekbare producten. Men houdt zich steeds meer bezig met het milieu en met duurzaamheid. Zo wordt er ook aandacht besteedt aan andere natuurlijke producten en het minderen van het gebruik van plastic. Bij de Dille & Kamille in Hilversum worden er biologisch afbreekbare kweekpotjes verkocht. “Uiteindelijk verpulvert de houdvezel, dat gaat op in de grond, waardoor je dus organisch afbreekmateriaal hebt en geen restafval overhoudt.”, Aldus Marjolijn Kahrel, eigenaresse van Dille & Kamille Hilversum. De winkel verkoopt veel biologische producten en staat er ook wel om bekend duurzaam te zijn.

In Hilversum zijn al een aantal groene en duurzame winkels te vinden, waar er natuurlijke producten verkocht worden en waar er gedacht wordt aan het milieu. “Ik denk zeker dat het van belang is om meer duurzame winkels te hebben, want dat gaat de wereld gewoon helpen. Niet alleen de natuur, maar ook de arbeid voor mensen in lagelonenlanden, dat ze goed betaald krijgen en dat gebeurt gewoon niet bij veel massa winkels.” Marjolijn benoemt dat ze het belangrijk vindt om te weten waar de producten uit haar winkel vandaan komen en hoe de werk omstandigheden zijn voor de arbeiders.

Thuis

Veel mensen letten door de jaren heen steeds meer op het scheiden van hun afval thuis, op welke aankopen ze doen en welke effecten deze spullen hebben op het milieu. Hoe en waar begin je nou met duurzamer te leven? “Kijk eens naar je plastic flessen, bijvoorbeeld in de schoonmaakkast, de badkamer, alles zit in plastic flessen!” Marjolijn denkt dat een goed punt om te beginnen met duurzamer te leven start met een kritische blik op welke spullen er in huis zijn. Zo komen ontzetten veel huishoudelijke producten in een plastic verpakking of bevatten deze producten zelf plastic. “Biologische schoonmaakmiddelen zijn er tegenwoordig gelukkig steeds meer. Zelfs in de schappen van de supermarkt kun je een milieuvriendelijke optie vinden.” Aldus, Duurzaam Thuis, over het vinden van duurzamere schoonmaakmiddelen.

Voor een mooie tuin of een gezondere kamerplant kan men dus gebruik maken van compost. Om een start te maken met het creëren van een duurzamer thuis, kijk eens naar het gebruik van plastic flessen en of de inhoud wel bestaat uit natuurlijke producten. Online worden er veel goede tips gegeven over spullen die schadelijk zijn voor het milieu en hoe deze vervangen kunnen worden door duurzamere varianten.

Verslaggeefster Roos Weidema sprak Pauline Belt, communicatie adviseur bij de GAD en Karel van Maanen, beheerder GAD, over de Landelijke  Compostdag. Via de onderstaande link kunt u het interview bekijken.

Over de auteur

Fenne Samuels Brusse

Mijn naam is Fenne, ik ben 18 jaar en kom uit Hilversum. Ik heb een breed veld aan interesses en ik vind het super leuk om op pad te gaan en contact te leggen met nieuwe mensen. Op onze nieuwssite doe ik mijn best om over interessante onderwerpen binnen Hilversum journalistieke producties te maken!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.