Voedselbank op Korte Noordeweg loopt goed ondanks prijsstijgingen

Voedselbank op Korte Noordeweg loopt goed ondanks prijsstijgingen

Ans met zelfgemaakte babypakketten

Door de prijsstijgingen van de afgelopen tijd en de toename van Oekraïense vluchtelingen blijken voedselbanken het drukker te krijgen volgens NU.nl. In het begin van de coronamaatregelen kregen de voedselbanken het al drukker door de regels die destijds werden ingevoerd. Bij de voedselbank op de Korte Noorderweg 36 in Hilversum is het aantal huishoudens die langskwamen voor Corona, gestegen.

Henske Jakobs, vrijwilliger en locatiemanager van de voedselbank op de Korte Noordeweg vertelt over de werkdruk: “Wij hebben hier niet te maken met een te hoge werkdruk. Wel zijn er hier sinds voor de coronatijd meer huishoudens bijgekomen. Voor Corona hadden we bij onze ochtenduitgifte 79 huishoudens, maar nu zitten we al op 105. Het kan zijn dat er in het grote magazijn in Huizen wel een hoge werkdruk ligt.”

Boven het pand van de bank woont een man die voor 10 jaar de onderste verdieping beschikbaar heeft gesteld. In de stellingkasten bij de voedselbank zijn er kratten met verschillende kleuren aangeduid. Als je eten komt ophalen, zou je met de inhoud van 1 krat drie dagen vooruit moeten kunnen. De rode kratten zijn voor de huishoudens van 1 persoon. Daar zijn er de meeste van in de stellingkasten. Daar zijn er wel 55 van. De gele kratten zijn ook voor huishoudens met 1 persoon, maar die zijn halal. De groene kratten zijn voor gezinnen die halal eten.

De voedselbank heeft niet te weinig eten voor de klanten die komen ondanks het gestegen aantal huishoudens sinds de Corona tijd. In een krat kun je dingen vinden als vlees, groente en soep. Er zit dan genoeg eten in het krat om weer 3 dagen vooruit te kunnen. Het is niet zodat je genoeg vlees of kip in een krat krijgt voor 3 dagen, maar je hebt wel genoeg maaltijd combinaties voor 3 dagen.

De kratten bevatten spullen die op verschillende manieren verkregen worden. Vrijwilligers maken ritten langs verschillende punten van de Albert Heijn om daar restanten op te halen. Ook door donaties komt de voedselbank aan spullen. “Het ligt er aan wat de supermarkt overhoudt, een tijdje geleden hadden ze bijvoorbeeld geen fruit over” aldus Henske.

Iedereen die bij de voedselbank werkt, is een vrijwillige medewerker. Een van de medewerkers, Ans, maakt speciaal voor baby’s bepaalde pakketten. Dat zijn mooie mandjes gevuld met babyproducten zoals babyvoeding en speeltjes. Hieronder een foto daarvan. Het mooiste vindt Ans “Het blij kunnen maken van de mensen die het hard nodig hebben. De glimlach van mensen wanneer ze soms de kans hebben omeen cadeautje uit te mogen kiezen vind ik het allermooiste

Er zijn ook een aantal studenten die vrijwillig meehelpen bij de voedselbank op hun vrije dagen. Soms staan gaan er een paar vrijwilligers naar supermarkten om aan mensen te vragen of ze misschien een product willen aanschaffen die de voedselbank goed kan gebruiken. 2 juli wordt er weer zo’n ‘winkelactie’ gehouden in de Albert Heijn op de Langestraat in Hilversum. Vaak zorgt die actie voor een goede opbrengst. “Het ligt er ook een beetje aan hoe je de mensen benadert.” legt Henske uit.

Tekst: Jamie Helmonds

Onze verslaggever Jasmijn Brasser ging in gesprek met Henske Jakobs, de locatiemanager van de voedselbank.

Over de auteur

Jamie Helmonds

Hilversum.

2 Comments

 1. Hugo

  cool

  Antwoord
  • Jamie Helmonds

   Dank!

   Antwoord

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *