Ook buiten Wereldautismedag is er aandacht voor ASS

Ook buiten Wereldautismedag is er aandacht voor ASS

Afbeelding: Vecteezy

Wereldautismedag, ook wel bekend als Autism Awareness Day, komt weer dichterbij. Een van de doelen van deze dag is om de maatschappij een bewust en accuraat beeld te geven bij autisme. Onder meer bij de Autismesoos in Hilversum wordt er ook buiten deze bewuste dag veel aandacht aan besteed.

Wat is Wereldautismedag?
Dit jaar 2 april vindt de vijfde editie van Wereldautismedag plaats. Op 18 december 2007 besloten de Verenigde Naties om deze dag in te voeren, en daarmee aandacht te vragen en een stem te zijn voor mensen met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS). Autisme wordt, vooral bij vrouwen, vaak laat herkend, waardoor veel mensen zonder diagnose rondlopen terwijl het hen juist kan helpen om te weten waarom ze bijvoorbeeld tegen sommige dingen aanlopen. De bedoeling is dat het stigma wordt doorbroken, want “de autist” bestaat niet. Er is meer dan het stereotiepe beeld waar de maatschappij vaak mee te kampen krijgt. Op straat is deze dag te herkennen aan de kleur blauw, die Autism Awareness Day symboliseert.

Babbelen met een kop koffie
Ook in Hilversum is er aandacht voor mensen met autisme, onder meer door ontmoetingsavonden. Bij de Autismesoos worden deze maandelijks georganiseerd zodat mensen met ASS terecht kunnen voor een praatje en een kop koffie of thee. “Ik wil dat bezoekers een fijne avond hebben en lotgenoten kunnen ontmoeten in een informele sfeer,” vertelt initiatiefneemster Sue Liu. Iedereen kan zo naar binnen lopen en je hoeft niks vooraf te reserveren, wat de drempel laag houdt.

Wijkcentrum De Geus
De avonden vinden plaats in wijkcentrum De Geus, waar de sfeer toegankelijk en ontspannen is. “Dit hoort ook in een wijkcentrum, en het mooie is dat je hier zo naar binnen kunt lopen, zonder stempel,” vertelt Meindert Ruitenberg, een van de beheerders van het wijkcentrum. Omdat autisme niet altijd te herkennen is aan iemands uiterlijk is dat in de maatschappij vaak een belemmering, maar bij de soos valt dat weg. “Wat nu zo leuk is, is dat we hier begonnen zijn met heel weinig mensen. Doordat Sue dat initiatief heeft ontplooid, komen er steeds meer mensen bij. Het is een veilig haven en iedereen mag zichzelf zijn. Als je niks wilt zeggen is het ook goed, en dat is het sterke hiervan.” De meeste mensen zijn tussen de vijfentwintig en zestig jaar oud, en er zijn mensen uit Hilversum, maar ook uit de regio. “We zijn gezellig onder elkaar en leren nieuwe mensen kennen,” vertelt een de bezoekers.

Activiteiten voor mensen met autisme
Buiten de soos worden er ook andere activiteiten georganiseerd. De Autismesoos is gestart in coronatijd, wat niet altijd even praktisch was. “We zijn ook meerdere keren dicht gegaan vanwege de lockdowns,” licht Sue toe. “De laatste keer was nog in december, dus ik ben blij dat ik nu weer open mag.” Ook voor de andere activiteiten zijn de versoepelingen gunstig, want de gezelligheid beperkt zich niet tot alleen de maandelijkse soosavonden. Zo is er onder meer een origamiworkshop op Wereldautismedag, en ook op andere data vinden er activiteiten plaats. “We organiseren het hele jaar door ook buiten de soos om allerlei activiteiten,” vertelt Sue. “We hebben bijvoorbeeld een dagje naar het Archeon georganiseerd, en naar een Legotentoonstelling. We doen meerdere dingen per jaar.”

Over de auteur

Sofie van de Vreede

Hi! Ik ben Sofie van de Vreede, een kersverse journalist uit het jaar 2000. Daarnaast ben ik gek op popculture en kan ik iedereen wel een boek aanraden. Voor tips ben ik bereikbaar op sofie.vandevreede@student.hu.nl

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.