“Corona is eerder de oorzaak van uitstelgedrag onder scholieren”

“Corona is eerder de oorzaak van uitstelgedrag onder scholieren”

@nursestation

Het kabinet wil in het studiejaar 2023/2024 opnieuw de studiebeurs invoeren voor alle studenten in het hoger onderwijs. Het kabinet is nog druk in overleg met de Kamer over de proportionaliteit van de studiefinanciering. Door de onzekerheid van de invoering van de studiebeurs en het moment ervan stellen vele examenjaarscholieren hun studiekeuze voorlopig nog uit. Rolf Nijman, decaan van het Comenius College in Hilversum vertelt hoe de scholieren van het Comenius op deze onzekerheden reageren.


“Corona is eerder de oorzaak van uitstelgedrag onder scholieren”

Volgens Rolf Nijman komt het uitstelgedrag van scholieren om zich in te schrijven voor hoger onderwijs, niet door de onduidelijkheden rondom studiefinanciering. “Door alle coronaregels afgelopen jaren, beperkte mogelijkheden onder andere qua reizen, zijn scholieren nog niet bezig met hun studentenperiode en is de wil om te gaan reizen en een tussenjaar nemen extra groot.”

Dat veel scholieren graag zouden willen profiteren van de basisbeurs die pas volgend schooljaar in zal gaan is begrijpelijk en niet het grootste probleem volgens Rolf. “Dan studeren ze 1 jaar later af en dat heeft nog niet direct negatieve gevolgen voor de arbeidsmarkt.” Door de coronamaatregelen afgelopen tijd is het onderwijsniveau gedaald. Er kwamen mildere examenbeoordelingen, je mocht vaker herkansen en er werden soepelere overgangsnormen gesteld. Rolf maakt zich meer zorgen om het lagere niveau wat nu op het hoger onderwijs komt. “Daar zou meer aandacht aan besteed moeten worden”, zegt Rolf.


Studiebeurs toen en nu

Het kabinet wil de studiebeurs voor het studiejaar 2023/2024 opnieuw invoeren voor alle studenten die naar het HBO of de Universiteit gaan. Naast het feit dat de invoering pas over een jaar van toepassing zal zijn is het bedrag van de beurs ook een groot discussiepunt. Het zal gaan om €91 als je thuiswonend bent en om €255 als je op kamers zit. Volgens vele studenten is het veel te weinig en ben je met dat bedrag nog niet eens in staat om de kamerhuur ervan te betalen.

Het vorige studiefinancieringsstelsel ging als volgt. Als je je voor 2015 had ingeschreven bij een bachelor- of masteropleiding kon je voor deze opleiding een basisbeurs aanvragen. Toen werd er ook al een onderscheidt gemaakt tussen thuiswonende en uitwonende studenten. Woonde je thuis kreeg je €102,77 en woonde je uit huis, kreeg je €286,15. Wel belangrijk om te weten is dat de basisbeurs een lening is zolang je studeert, en alleen omgezet wordt in een gift als je je diploma binnen 10 jaar weet te halen. 

Consequenties van studieschuld

Studenten die zich tussen 2015 en nu hebben aangemeld voor een opleiding kunnen gebruik maken van studiefinanciering door middel van een lening. Je kunt tot een maximum van €1011, 50 per maand lenen met 0% rente. Daarnaast zou je een aanvullende beurs kunnen krijgen maar ben je afhankelijk van het inkomen van je ouders, want daar zit een grens op.

De situatie die je nu ziet bij studenten is dat ze studieschulden hebben tussen de €20.000 en de €50.000. Bovendien krijg je een BKR-registratie bij deze schuld, wat betekent dat dat gevolgen heeft voor de hoogte van je hypotheek bij het kopen van een woning. Kortom, studenten die net afgestudeerd zijn en die de arbeidsmarkt komen betreden lopen gelijk achter op de rest en daarom roept de politiek de basisbeurs weer terug in het leven.

Inflatie

Op de site van Centraal Bureau voor de Statistiek lees je af dat consumentenprijzen tussen 2015 en 2021 met ruim 10% zijn gestegen. Mensen hebben nu minder te besteden met hetzelfde geld. Naast het feit dat de basisbeursprijzen niet zijn meegestegen met de inflatie, is het bedrag kleiner geworden. Bovendien zitten we nu in een grote wooncrisis.

De hoge prijzen van koop- en huurwoningen, en het hebben van te weinig woningen is een groot probleem, ook voor de studenten. Bij schaarste gaat de prijs omhoog en heb je lang niet genoeg aan €255.

Rolf Nijman vertelt hieronder hoe de onduidelijkheden rondom studiefinanciering een rol speelt op het Comenius College in Hilversum.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.