Een dagje duurzaam rondsnuffelen op de Biologische markt

Een dagje duurzaam rondsnuffelen op de Biologische markt

Kraampje op de markt

De Groene Afslag bevindt zich op de Amersfoortseweg 117 en daar wordt iedere 1e en 3e zondag van de maand De Biologische Markt georganiseerd. Op die markt staan veel kraampjes met allerlei soorten biologische producten. Ook is er een restaurantje op het terrein. Bij de markt worden voornamelijk biologische, gecirculeerde en lokale producten verkocht.

 De Biologische Markt bevindt zich op een terrein genaamd De Groene Afslag. De betekenis van de naam is niet alleen tot stand gekomen omdat het zich bevindt op een afslag langs de weg. Het staat namelijk ook voor het maken van een “groene omslag” omdat je op de markt aangespoord wordt om duurzaam en “groen” in actie te komen.

Op de markt was er een kraam genaamd Monsieur en Madame Siroop. Er werden daar veel verschillende soorten biologische vruchtensiropen en limonades verkocht. Biologische koekjes, dropjes en appelsap waren er ook te koop. Het appelsap is gepasteuriseerd zodat er geen conserveermiddelen gebruikt hoeven te worden. Dit betekent daardoor wel dat je na de fles geopend te hebben, het appelsap op moet drinken binnen 3 dagen in verband met de houdbaarheid.

 Monsieur siroop vertelt: “Het is belangrijk dat kinderen van deze generatie goed begrijpen dat een pak melk oorspronkelijk niet bij de Albert Heijn vandaan komt. ” Het mooie aan de producten die hij verkoopt in zijn kraam vindt hij: “De mooie smaken van het fruit en dat er geen kunstmatige zoetstoffen in zitten. Als er suiker inzit, is dat fruitsuiker.” Aldus Monsieur siroop. Naast het houden van deze kraam heeft Monsieur siroop er zelfs nog een andere baan bij.

 Daarnaar gevraagd vertelt een van de andere kraamhouders dat hetgeen dat deze markt verschillend maakt van andere markten: “Het bewust worden van waar de producten vandaan komen en hoe ze geproduceerd zijn.” Deze kraamhouder vertelde ook dat de biologische chutneys die zij verkocht circulair geproduceerd is. “Mensen verwarren chutney vaak met jam, maar chutney bestaat vooral uit fruit suiker en azijn. Bij het maken van de chutneys heb ik de azijn gemaakt van overgebleven bier van een kleine bierbrouwerij.” Op die manier wordt er circulair gehandeld voor producten.

Op De Biologische Markt staan veel kraampjes met daarin producten die van biologische, circulaire of lokale oorsprong zijn. Als je binnen komt lopen valt je oog op een bloemenkraam waar biologisch geteelde bloemen verkocht worden. Ook staat er een kraam met grote kazen, een kraam met tassen, een kraam met verschillende soorten thee verkocht worden.

Als je behoefte hebt aan een pauze van het rondzwermen op de markt is er daar ook een restaurantje. Het restaurant is wel een “plant based lunch restaurant.” Ook wordt daar het eten dat overblijft van klanten, niet weggegooid. Het wordt opnieuw bereid voor anderen. Op de deur van het restaurant staat in grote groene letters het woord “Reaction.” Dat is een beweging van duurzame, lokale en sociale ondernemingen die een moeilijke strijd voeren tegen de grotere winkelketens waarvan men vaak weinig weet over de oorsprong van de producten. De “Reaction-filialen” verenigen zich om een tegenshanger van de grotere winkelketens te worden.

Hieronder het interview van onze verslaggeefster Roos Wiedema met een van de kraamhouders, Isabelle Groeneveld.

https://youtu.be/F0h298EfPx4

Over de auteur

Jamie Helmonds

Hilversum.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *