Duurzame bloemen vaak niet zo duurzaam als de consument verwacht

Duurzame bloemen vaak niet zo duurzaam als de consument verwacht

Er is een groot tekort aan biologische grond voor bloementeelt. Dit veroorzaakt problemen omtrent de duurzaamheid en verkoop van bloemen. Door het inperken van gasgebruik in kassen, transport en het gebruik van bestrijdingsmiddelen, wordt de CO2-uitstoot wel iets minder, maar het is bijna onmogelijk om geheel duurzaam te werk te gaan. Om een stap in de juiste richting te zetten wordt duurzaamheid desondanks wel gestimuleerd.

Niet helemaal duurzaam
De meeste bloemen worden niet op een duurzame manier geteeld en verkocht. Om duurzaamheid kracht bij te zetten, is er de Barometer Duurzame Bloemist. Een onafhankelijk keurmerk dat wordt beheerd door Stichting Milieukeur (SMK). ‘Duurzaam’ is een relatief begrip, dus ze kaarten keurmerken aan wanneer ze zien dat een bloemist zijn best doet om op duurzaamheid te letten. “Het niveau wordt altijd aangegeven met goud, zilver en brons,” vertelt projectleider John Janssen. “We kennen twee pijlers. De eerste is de aankoop van duurzamer geteelde bloemen en planten. De tweede gaat over de bedrijfsvoering door de bloemist, zoals het gebruik van duurzamere materialen, transport en de omgang met energie.” Om een keurmerk te krijgen moet een bloemist voldoen aan verschillende punten. Zo moet een duurzaam assortiment aan bloemen en planten bij een gouden keurmerk uit minimaal 50% van het totaalaanbod bestaan. Bij zilver is dat een minimum van 30%, en brons heb je al binnen bij 15%. Daarnaast staan er onder meer eisen met betrekking tot omgang met afval, energie, zorg voor medewerkers en verduurzaamd transport.

Biologisch als potentieel alternatief
Beter nog dan duurzame teelt, is de teelt van biologische bloemen. “Biologisch is een beschermde term,” vertelt Toma Smit, oprichter van Toma Bloemenservice. “Je mag niet zeggen dat een bloem uit je tuin biologisch is, want dan moet je dat keurmerk ook hebben. Dat wordt gecontroleerd op Europees niveau en is te herkennen aan het groene blaadje dat je ook op voedsel ziet.”

Belemmeringen in de biologische teelt
Biologische bloementeelt werkt volgens dezelfde regels als de teelt van groenten en fruit. “Maar bij sierteelt is de uitvoering veel lastiger,” legt John uit. “Aantasting bij groenten en fruit zou je mogen hebben. Insecten op bladeren zijn geen probleem, als de vruchten maar schoon zijn. Bij sierteelt verlies je meteen sierwaarde.” Mede daarom zijn biologische bloemen ook duurder. De inkopen zijn voor dezelfde prijs als bij een bloementeler die gebruikmaakt van kassen en bestrijdingsmiddelen. Als je dat niet hebt, verlies je een deel van de oogst aan schimmels en insecten. Toch moet je ook dan nog winst kunnen maken. Daarnaast is er tot zo ver weinig te vinden op het gebied van biologische teelt. “Alles bij elkaar is nog geen één procent van het hele bloemenareaal in Nederland biologisch,” licht Toma toe. Dit komt niet alleen door de weinige biologische telers, maar ook door het beperkte aanbod aan geschikte grond.

Duurzaamheid als vangnet
In tegenstelling tot de biologische richtlijnen, is duurzaamheid een stuk toegankelijker. Iedereen is vrij om het woord ‘duurzaam’ te gebruiken op een website of verpakking. “Duurzamere bloemen en biologische bloemen zijn niet één op één hetzelfde,” vertelt Kim Boetekees, communicatiemedewerker bij SMK. “Wij zouden zeggen: duurzamer geteelde bloemen. Als bloemen bij een bloemist worden gekocht zijn dat niet alleen maar biologische bloemen. Die zijn zo weinig beschikbaar; daar zou een consument specifiek om moeten vragen, en dan zal het nog maar beperkt beschikbaar zijn.”

Het betekent dus niet direct dat die duurzame bos bloemen in de vensterbank volledig vrij is van bestrijdingsmiddelen. Verslaggeefster Sofie van de Vreede ging hierover het gesprek aan met Thera, eigenares van de Hilversumse bloemenwinkel Terra Tera. In onderstaande video wordt er gesproken over de wensen om duurzaam te telen, maar ook de belemmeringen waar bloemisten dan tegenaan lopen.

Over de auteur

Sofie van de Vreede

Hi! Ik ben Sofie van de Vreede, een kersverse journalist uit het jaar 2000. Daarnaast ben ik gek op popculture en kan ik iedereen wel een boek aanraden. Voor tips ben ik bereikbaar op sofie.vandevreede@student.hu.nl

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.