Coronavirus bijna niet te merken op Hilversumse streekmarkt

Coronavirus bijna niet te merken op Hilversumse streekmarkt

Foto door: Jasmijn Keijer

Het is weer zo ver! De Hilversumse streekmarkt aan de Kerkbrink is weer begonnen. Een klein, maar toch levendig marktje. Bij binnenkomst zien de bezoekers een bord met de basisregels om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zoals: 1,5 meter houden, niet aan je gezicht zitten, hoesten in een papieren doek, etcetera. Maar als je verder kijkt, lijkt er niet veel anders te gaan dan voordat de coronamaatregelen er waren.

Er is voor ieder wat wils. Zo zijn er kraampjes voor Hongaarse specialiteiten, biologische theeën, kleding, schilderijen, antiek, enzovoort. Iedereen loopt rustig langs en door elkaar heen. Er is geen sprake van eenrichtingsverkeer, dat zou je wel verwachten. Alles mag gewoon worden aangeraakt. Ook zijn er geen desinfectiepompjes aanwezig. Je zou bijna vergeten dat er een pandemie is, zo relaxt is het. “Wij hebben eigenlijk geen beperkingen door corona en merken er niet veel van, naast dat bord bij de ingang. Het enige wat we merken is dat er markten worden afgelast en in sommige gemeenten worden er minder plekken aangeboden. Maar buiten dat, zijn er niet echt bepaalde regels waar we ons aan moeten houden, behalve de afstand”, zegt Eveliene Schut, antiekverkoper.

Schut verkoopt allerlei soorten antiek en vintage items, zoals sjaaltjes, boeken, vazen, servies, schilderijen en klokken. Voor heel veel marktverkopers is het door corona wel moeilijker geworden om aan hun producten te komen. En dat is natuurlijk erg frustrerend voor de mensen bij wie dit hun primaire inkomen is. Dat is echter geen probleem voor Schut. “Al het antiek dat wij verkopen is gewoon al in ons bezit. We verkopen datgene wat wij nog thuis hebben liggen. Daarom zijn er voor ons geen moeilijkheden op dat gebied, in tegenstelling tot mensen die hun producten wel moeten inkopen en hier echt van moeten leven. Die zullen daar vast veel meer moeite mee hebben dan voorheen. Ik doe dit ook alleen in mijn vrije tijd. Op de markt staan, is niet mijn vaste baan”, aldus Schut.

Een gehaaste bezoeker pakt zijn pinpas erbij om te betalen. “Wij hebben geen pinautomaat”, zegt Schut. De gehaaste klant kijkt geïrriteerd. “Dus je gaat me vertellen dat ik hier helemaal voor niks naartoe ben gekomen?” Schut blijft beleefd: “We kunnen een Tikkie sturen en dan kunt u het bedrag overmaken.” De bezoeker schudt zijn hoofd. “Laat maar zitten. Je kan ook zo een biertje komen doen, dan betaal ik dat voor je.” Schut kijkt ongemakkelijk en zegt niets. De bezoeker staat op het punt om weg te lopen. “Maar aan jou te zien vind je het bier daar vast niet zo lekker, tot ziens.” Deze manier van betalen is wel heel coronaproof, hoewel daar niet bewust voor gekozen is wegens het coronavirus. “Dit doen we niet vanwege corona, ook al is het wel heel coronaproof. Bij ons is het nooit mogelijk geweest om met contant geld te betalen of te pinnen. Als je ons je naam en je nummer geeft sturen wij jou gewoon een Tikkie”, zegt Schut.

Inmiddels zijn er al best een enige tijd weer wat markten geweest. Dus de meeste verkopers hebben wel al weer op een markt gestaan. Voor Schut geldt dat niet. “Voor ons is dit weer voor het eerst dat we op een markt staan sinds de uitbraak. Het heeft zodoende wel lang geduurd, voordat we weer op de markt mochten staan”, vertelt Schut.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *