De wolf is terug in het Gooi! De ecobrug bij Crailo bezorgt een bijzonder bijproduct

De wolf is terug in het Gooi! De ecobrug bij Crailo bezorgt een bijzonder bijproduct

Het houdt de gemoederen flink bezig. De media duikt er gretig op als iemand beweert een wolf te hebben gezien. Volgens de laatste berichten is hij nu ook in het Gooi gesignaleerd. Hoe komt het dat de wolf zo snel terrein wint? Past hij wel in onze samenleving? Niet iedereen is enthousiast over zijn komst. Maar hebben we hem hier niet zelf naar toe gelokt?

‘De ‘Vuursche wolf’ vastgelegd op film: Prachtig!’ zo kopt een artikel in de Gooi en Eemlander dd 9 april 2022. Het stuk schetst het verhaal van een natuurliefhebber die van een kennis beelden van diens beveiligingscamera onder ogen kreeg, waar bij toeval een wolf op te zien was. De volgende dag komt de wolf op dezelfde plek terug en zijn de beelden nog mooier. Overal in het land worden wolven gespot. Vage beelden, onduidelijke foto’s, maar de nieuwswaarde blijft onverminderd groot.

“Sinds 2018 heeft de wolf zich in Nederland gevestigd”, aldus Johan van Gaalen Last, boswachter bij Natuurmonumenten. “Het begon met een koppeltje op de Veluwe, maar nu vind je ze zelfs in Zeeland.” De wolf is niet nieuw in Nederland; 150 jaar geleden kwam hij ook al in ons land voor. “Het is een schitterend dier, zeker weten, hij staat bovenaan in de voedselpiramide. Hij houdt van reeën, wildzwijnen en edelherten. Hij houdt de populaties gezond en zorgt voor een rijke biodiversiteit.”

Van Gaalen Last: “We hebben eigenlijk zelf de deur opengezet voor de wolf. In 2006 was men klaar met de bouw van de Zanderij Crailoo.” De natuurbrug is het grootste ecoduct ter wereld. Het is 800 meter lang en 50 meter breed. Er loopt een fietspad en een wandelpad overheen en naast ruiters met paarden is het de bedoeling dat wild er naar hartenlust overheen kan lopen. “Ze kunnen vanuit het Spanderswoud helemaal naar Rhenen lopen als ze dat willen”, lacht de boswachter trots. “Maar toen de brug 15 jaar geleden klaar was, was de wolf nog niet in beeld. Toen ging het om reeën, vossen en dassen. Van de wolf was nog geen sprake.”

Toch denkt niet iedereen zo positief over de wolf. Anneke Geerlings werkt als onderzoekster bij Bij12 waar ze onder meer de schade monitoren die de wolf te weeg brengt. “Hij is een enorme lastpak. En dan druk ik me nog zacht uit. Hoeveel last de boeren en hun schaapskuddes hebben als er een wolf in de buurt is, is niet uit te leggen.” Anneke vervolgt: ”Er moeten andere voorzieningen worden gebouwd en schapen hebben ook nog eens een heel klein hartje. Er worden echt enorme kosten gemaakt.” Kostenpost is de wolf ook al een aantal keer in het verkeer wanneer een dier wordt aangereden. “Bovendien kan een wolf notabene gevaarlijk zijn voor de mens, maar daar hoor je niemand over. Stel je voor dat er eens een kind wordt gepakt!” besluit Geerlings.

De wolf is van nature een schuw dier. Hij zal de mens niet snel uit zichzelf opzoeken. Bovendien reguleert de natuur zich vaak zelf. Een territorium moet groot genoeg zijn, anders volgen kleine worpen en kleinere roedels. De verspreiding van de wolf in Nederland hebben we deels zelf in de kaart gespeeld met het aaneenrijgen van natuurgebieden door groenstroken en bruggen. Nu kunnen we niet meer terug. De wolf wel. Maar dat moet hij dan zelf willen. Over dezelfde brug als waar hij gekomen is.

Over de auteur

Ramses Kaart

Ramses Kaart, een jongen met ambities. Ik ben journalist op de Hogeschool Utrecht. Ik heb mijn havo afgerond op het Comenius College in Hilversum. En ik hoop u nog met vele artikels te inspireren.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.