Het verhaal achter foto Omtzigt, functie elders

Het verhaal achter foto Omtzigt, functie elders

Afgelopen vrijdag, 11 februari, werd bekend gemaakt wie de zilveren camera van 2021 gewonnen had. De prijs is uitgereikt aan Bart Maat. Hij heeft gewonnen met zijn foto van Kasja Ollongren met de documenten over positie Omtzigt, functie elders. Op 17 februari is er een tentoonstelling en uitreiking bij museum Hilversum hierover. 

Om 19.30 waren we welkom bij het museum van Hilversum. Mijn collega en ik waren er stipt op tijd. Toen we binnenkwamen hingen er overal foto’s van de genomineerde fotografen. Zo valt de foto Omtzigt, functie elders van Bart Maat, meteen al snel op. Zijn foto is ingelijst in een lijst met dikke gouden randen en van wel 2 meter hoog. Maar ook valt de prijswinnende foto van de serie natuur en wetenschap op. Deze serie gaat over het testen van producten op apen. Op de foto zie je een aap liggen in de armen van een wetenschapper. Deze foto kan als heftig en intens opgevat worden, toch zag je veel mensen naar deze foto kijken. Ik hoor Felix, een bezoeker van de tentoonstelling, zeggen: “Dat dit uberhaupt mag, is te gek voor woorden eigenlijk”.

Veronique, een van de personen die de tentoonstelling organiseert, vraagt ons naar beneden te gaan omdat er een presentatie gaat plaatsvinden. Het kost wat tijd om de juiste kamer te vinden aangezien dit gebouw oneindig veel kamers heeft. Bijna elke kamer hangt vol met foto’s. We komen de juiste kamer binnen en meteen horen we klassieke cello klanken. Maar ook staat er een barretje waar je wijn en bier kan halen. We nemen snel plaats en er zijn net nog 2 plekken vrij, de kamer zit helemaal vol.

Zo vertelt al snel de eerste genomineerde over hoe het voor hem was om zijn fotoserie te maken. Bart maat vertelt hierna het avontuur hoe hij zijn prijswinnende foto heeft gemaakt. “Ik dacht eigenlijk dat ik al te laat was om de politici binnen te zien komen. Maar toen viel mij een zwartkleurige auto op die al een lange tijd stil stond terwijl er niemand uit kwam. Ik bleef wachten tot er iemand uitkwam en toen was het meteen raak.” Nu even een korte pauze van een kwartier. Om me heen zie ik een fotoserie hangen over de walvis. Je ziet een ontplofte walvis met bloed maar ook een oog van een walvis, je hebt gewoon beide handen nodig om zoiets vast te houden!

Een van de genomineerde vertelt over haar avontuur hoe ze de fotoserie over de hoeren in Amsterdam heeft gemaakt. Ze heeft vele vrouwen gesproken en gefotografeerd. Elke vrouw heeft weer een heel ander verhaal, dit is best vet om allemaal te horen. Zo eindigt de presentatie om 22.00, wanneer alle bloemen en zoenen zijn uitgedeeld aan de genomineerden. Iedereen praat met elkaar na over alle verhalen die we gehoord hebben. Mijn collega en ik willen eigenlijk nog wat vragen stellen aan Bart, de winnaar van de zilveren camera 2021. Op een rustige plek, een kamertje naast de zaal vertel Maat onder anderen wat hij zoekt in foto’s. “Ik let vaak op de verhouding tussen politieke partijen en de mensen, mensen die ruzie met elkaar hebben, eventuele crisissen, hoe kijken mensen naar elkaar, hoe gaan mensen met elkaar om of geven mensen elkaar misschien een hele ongemakkelijke boks”. De zaal waar de presentatie was, is nu bijna leeg. Mensen zijn aan het afsluiten en het is tijd om weer naar huis te gaan. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.