Bijzonder schooljaar voor studenten op het MBO College in Hilversum

Bijzonder schooljaar voor studenten op het MBO College in Hilversum

Bij binnenkomst merk je de veranderingen gelijk op. Eerst moet je je handen desinfecteren en vervolgens de pijlen volgen die zijn aangebracht op de vloer. Tussen de paden zijn pallets aangebracht om de afstand tussen de looppaden te kunnen waarborgen. Door het MBO college lopen aanzienlijk meer beveiligers rond dan normaal.  Aan alles is te zien dat de school zijn best doet om de regie in handen te houden. Aan de klaslokalen zijn briefjes opgehangen met daarop een maximum aantal personen dat naar binnen mag vermeld, het aantal personen varieert per lokaal. Door alle corona maatregelen is 2020 geen normaal studiejaar voor de studenten van de school. Er is sindsdien veel veranderd op de opleiding die de studenten volgen.

In de mediagang, waar studenten een opleiding volgen tot AV, specialist is het doodstil. Zelfs in de docentenkamer is niemand te bekennen. De studenten volgen hun vakken nu vooral online. De media-studenten krijgen normaal veel les op het mediapark waar zij normaliter alle vaardigheden leren die zij nodig hebben.

Evert Aalten, audiodocent, geeft les in Studio 6. “Ook in Studio 6 zijn er veel maatregelen van kracht”, zo wordt er van de studenten gevraagd om een mondkapje te dragen in het lokaal” Bij binnenkomst merkt je de grote fles handenalcohol gelijk op. De studenten lopen een voor een naar binnen, ontsmetten hun handen, en lopen vervolgens door de gang richting de studio, terwijl de docent toeziet of de leerlingen de anderhalve meter afstand van elkaar houden.

Zij mogen niet met de hele klas bijeen zitten”, vertelt Aalten. De klassen zijn verdeeld in vier kleinere groepjes. Aalten maakt zich zorgen over de kwaliteit van het onderwijs. “Hij vertelt dat de studenten rekening moeten houden met kleinere klassen, iedereen moet bovendien hetzelfde onderwijs kunnen krijgen”. Volgens Aalten is het logistiek gezien een lastige klus. “Zeker wanneer er een docent uitvalt”. “Gelukkig geven verschillende docenten les in hetzelfde vak”.

“Er is een gebrek aan klasgevoel”

Aalten maakt zich zorgen dat de studenten zich te weinig gezien en gehoord voelen, omdat veel lessen online worden gegeven en fysieke lessen misschien ook weer uitvallen. “Er is een gebrek aan klasgevoel”, vertelt Aalten, de studenten geven aan dat ze nu te veel theorie krijgen en te weinig leren in de praktijk”. “Door alle maatregelen mogen we maar twee en een half uur per week fysieke lessen aanbieden aan een klas, dat is natuurlijk erg weinig wat mij betreft”, aldus Aalten.

“Je wilt natuurlijk niet dat ze van de radar verdwijnen”

Volgens Aalten is het een grote uitdaging om contact te kunnen houden met de studenten, “je wilt natuurlijk niet dat ze van de radar verdwijnen”. Aalten denkt dat de sleutel van de oplossing is om veel kleine groepsgesprekken te organiseren en individuele gesprekken te voeren met studenten. “Zo kunnen we er voor zorgen dat de studenten aangehaakt blijven bij de opleiding en niet uitvallen”.

“Sommige studenten denken dat corona geen invloed op hen kan hebben”

“Aalten vertelt dat de leerlingen soms nog wel eens moeite met de corona regels” Volgens hem hebben jonge mensen juist veel behoefte aan beweging. Dat hoort ook bij de leeftijd, soms vergeten ze daardoor de anderhalvemetermaatregel. “Ook het mondkapje ophouden in de klas wil men wel eens vergeten. “Het is de taak aan de docenten om dit goed in de gaten te houden”. “Je merkt dat studenten het soms minder uit maakt”. “Sommige studenten denken dat corona geen invloed op hen heeft, vertelt de docent”. “De leerlingen hebben nog geen echte kritiek geleverd op de regels, alleen stilzwijgend verzet”, merkt Aalten op.

“Docenten zijn inmiddels heuse ‘streaming masters’ geworden”

De audio docent maakt zich zorgen om een nieuwe coronagolf, “Om een tweede golf op te vangen hebben we gelukkig wel goede online tools ontwikkeld, veel docenten zijn inmiddels heuse ‘streaming masters’ geworden. We kunnen het aan maar veel zin heb ik er niet in”. “We bieden de studenten veel lessen aan via tools als Microsoft Teams”, vertelt de docent.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *