Het bruiloft seizoen is begonnen: zo houdt een weddingplanner rekening met het budget

Het bruiloft seizoen is begonnen: zo houdt een weddingplanner rekening met het budget

Foto ter illustratie: Pexels

De meeste bruiloften vinden in mei tot en met september plaats en dat betekent dat het bruiloft seizoen weer is begonnen. Weddingplanner Isabelle van den IJssel (28), oprichter van Belle Weddings, heeft dit jaar drieëndertig bruiloften op de planning staan. Maar wat doet een weddingplanner precies, en zeker niet onbelangrijk: hoe houdt ze zich aan het budget?

Het begrip weddingplanner hoor je vaak, maar wat doet een weddingplanner precies? En hoe is Isabelle begonnen?

“Als klein meisje droomde ik er al van om weddingplanner te worden. Na mijn studie Hoge Hotelschool heb ik meerdere stages gedaan, ook in het buitenland maar ook in Amsterdam. Daar heb ik bruiloften georganiseerd. En toen in 2019 dacht ik: ik ga voor mezelf beginnen.”

“De meeste weddingplanners bieden pakketten aan. Pakket een is een adviesgesprek. Dan deel je tips en tricks met bruidsparen. Pakket twee is ceremoniemeester, dan ben je voornamelijk op de dag zelf aanwezig om alles in goede banen te leiden. En het pakket wat het meeste voorkomt, is nummer 3, dan doe je echt alles. Daarbij ontzorg je het koppel in de hele reis naar hun bruiloft, van het zoeken naar een trouwlocatie tot het vullen van een draaiboek. Ook ben je ceremoniemeester op de dag zelf. De meeste weddingplanners hanteren een uurtarief dat ligt tussen de €55 en €90 euro. Ik heb een uurtarief van €70 euro. Voor een bruiloft van a tot z, dus pakket nummer 3, dan kost de weddingplanner zo’n €4000 euro.

De gemiddelde Nederlandse bruiloft kost gemiddeld €15000, blijkt uit onderzoek van The Perfect Wedding. Liggen de bruiloften die u organiseert ook rondom dit gemiddelde?

De bruiloften die ik zelf organiseer liggen wel boven dit gemiddelde. De locatie kost 5000 tot 10.000 euro, en daarnaast nog de trouwjurk, het pak en nog meer dingen. Maar de koppels die opzoek zijn naar een weddingplanner, die hebben wel wat meer te spenderen. Zij hebben gewoonweg een hoger budget.”

Je bent verloofd en gaat je bruiloft organiseren, maar hebt geen idee hoe je hiervoor een budget opstelt. Hoe doe je dit als verloofd koppel?

“Ik heb daar een speciale budgetplanner voor. Daarin zie je alle onderdelen van een bruiloft. Dus van de locatie, de ringen tot en met de uitnodigingen. Daarachter staat dan het percentage gemiddelde en wat de gemiddelde Nederlander uitgeeft aan dat onderdeel. Dan ga je kijken naar wat jij als bruidspaar wil uitgeven en vul je dat in. De locatie is eigenlijk altijd wel hetgeen waar het meeste geld aan wordt uitgegeven.”

Een budget opstellen klinkt allemaal leuk en aardig. Maar hoe kun je geld besparen op je bruiloft als koppel zijnde?

“Het beste wat je kan doen is rondkijken en vragen in je kennissen- en vriendenkring. Misschien heb je wel een vriendin die kapster is, of ken je iemand die heel goed is in kaartjes ontwerpen. Dat zijn dingen waar je goed op kunt besparen.”

Zoals Isabelle zei, hebben de koppels die een weddingplanner aanstellen wat meer te spenderen. Maar aan alles zit een maximum en ook Isabelle moet rekening houden met het budget. Hoe doe je dat als weddingplanner?

“Ten eerste is het een kwestie van het inzichtelijk maken, maar uiteindelijk is het bruidspaar zelf verantwoordelijk voor het uitgavepatroon. Vervolgens kun je als weddingplanner het eigenlijk alleen maar bijhouden. En eventueel met leveranciers gaan onderhandelen. Dan de vraag doorspelen naar het koppel: wat past er in jullie budget? En dan akkoord krijgen.”

Heb je nog tips voor goedkopere bruiloften?

“De locatie is echt wel een groot ding, dus als jij een goedkope bruiloft wil, zou ik naar iets anders gaan kijken dan naar bijvoorbeeld een kasteel. En vooral heel veel zelf doen en in je vriendenkring kijken wie jou daarbij kan helpen. Het levert natuurlijk wel extra werk en stress op, en je zadelt je vrienden ook op met allerlei taken.”

Over de auteur

Jasmijn Brasser

Hi! Ik ben Jasmijn Brasser, 18 jaar oud en al van jongs af aan volg ik het nieuws op de voet. Elke doordeweekse avond zat ik op de bank naast mijn ouders, het nieuws mee te kijken. Eerst het Jeugdjournaal, daarna het NOS 8-uurjournaal. Toen ik 11 jaar oud was, begon ik met YouTube filmpjes maken. Nog steeds vind ik dat heel leuk om te doen. Door het monteren van deze filmpjes, heb ik ervaring opgebouwd met het editen van video’s. Presenteren is ook een van mijn ambities, ik vind het dan ook echt niet erg om voor een camera te staan. Maatschappelijke vraagstukken spreken mij heel erg aan, zo zou ik graag correspondent willen zijn. Het liefst buitenlandcorrespondent, of politiek verslaggever. Er is namelijk meer dan alleen Nederland, en dat wil ik graag aan iedereen laten zien. Vaak zit er veel meer achter een kort nieuwsbericht, en om die verhalen uit te leggen aan kinderen en dus ook aan jezelf, lijkt me heel leuk om te doen! Daarom is werken bij het Jeugdjournaal ook een van mijn ambities. Vorig jaar heb ik gewerkt voor Nieuws uit Hilversum. Daar heb ik ervaring opgebouwd met het maken van video reportages, audio-interviews en het schrijven van nieuwsberichten. Ook ben ik meermaals social media redacteur geweest, en ook op mijn persoonlijke Instagram vind ik het leuk om actief te zijn. U kan mij benaderen voor het monteren van AV producties, presenteren en het runnen van een social media account.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *