“Door een numerus fixus studie staat er best wat druk op je”

“Door een numerus fixus studie staat er best wat druk op je”

Persoon achter boeken

Op vijftien april kregen de numerus fixus kandidaten van de studie mondzorgkunde de definitieve uitslag van de toelating. Voorafgaande waren er al twee rondes geweest waarbij er al kandidaten waren afgevallen. Lieve Speentjes vertelt over wat het hele proces met haar heeft gedaan en hoe het nu met haar gaat. 

“Mijn naam is Lieve Speentjes (18) uit Hilversum. Momenteel zit ik in mijn tweede tussenjaar en werk ik bij de tandarts. Hiervoor heb ik de havo afgerond waar ik vijf jaar over heb gedaan. Mijn middelbare school was het Comenius College in Hilversum, waar ik in 2020 mijn diploma heb gehaald. 

Op de middelbare school werd ik al goed begeleid bij het maken van een studiekeuze. Het Comenius College probeerde ons erg te stimuleren om open dagen te bezoeken en onderzoek te gaan doen naar wat je interessant vindt. Al snel kwam ik tot de conclusie dat ik mondzorgkunde in Utrecht wilde gaan studeren. Mondzorgkunde is een numerus fixus studie, wat betekent dat er voor de hbo -of universitaire studie een beperkt aantal plaatsen beschikbaar is. Wat ik lastig vond was dat ik geen of nauwelijks begeleiding daarvoor had, omdat ik niet meer op school zit. 

Tijdens het voorbereiden van de selectie vind ik dat het best onduidelijk was in hoeverre je bepaalde stof moest kennen, het was erg globaal geschreven. Daarmee bedoel ik dat er niet in werd gegaan op hoe je moest leren, maar alleen wat. Doordat de studie mondzorgkunde een numerus fixus studie is stond er best wat druk op mij. Het doel is natuurlijk dat je uiteindelijk wordt toegelaten, maar het verschilt wel per persoon in hoeverre je wordt beïnvloed door de druk. Persoonlijk ervaarde ik tijdens het selectieproces veel stress. Als ik de selectie in drie woorden zou moeten omschrijven zou ik de worden stressvol, spannend en leerzaam gebruiken. Stressvol omdat je toegelaten wilt worden, maar dat is nog niet zeker is.Spannend omdat het toch elke ronde weer afwachten is of je door bent. Leerzaam omdat ik weer een ervaring rijker ben. 

Tijdens de selectie leerde ik veel , maar ik heb het gevoel dat het verder mijn leven niet erg heeft beïnvloed. Toen ik de uitslag kreeg en zag dat het helaas niet was gelukt, was ik verdrietig en baalde ik erg. Daarna heb ik toch geprobeerd om door te gaan en heb ik gekeken naar andere studies. Volgend jaar ga ik rechten studeren in Amsterdam. Ook ga dan opnieuw deelnemen aan de selectie voor mondzorgkunde en het weer proberen.Ik hoop dat het dan wel lukt en anders zou het weer balen zijn, maar je moet toch door.Ik ga het hetzelfde aanpakken met een paar kleine veranderingen. De eerste rondes waren voor een groot gedeelte theoretisch en die heb ik wel gehaald. Ik ga proberen minder zenuwachtig te zijn wat een grote negatieve rol speelde bij mijn mondeling. Voor het mondeling moest je een presentatie geven en kreeg je een interview waarin je moest reflecteren op je kwaliteiten en mogelijke valkuilen in het beroep. 

Op dit moment gaat het goed mij en ga ik door met leuke dingen doen. Ik ben niet te lang blijven hangen in dat het niet gelukt is. Ik heb nu extra motivatie om het opnieuw te proberen. Ik heb zin om in het nieuwe studiejaar weer te gaan starten met studeren, ook al is het niet de studie mondzorgkunde”.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.