“Het is minder druk dan het vroeger was”

“Het is minder druk dan het vroeger was”

Grote Kerk Hilversum

Simone Lamain (48) is freelance journalist en woont sinds 2000 in Hilversum. Vanaf 2001/2002 gaat zij naar de Grote Kerk in Hilversum. Uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt dat er voor het eerst meer niet-gelovige dan gelovige mensen in Nederland zijn. Samen met andere factoren zoals corona heeft dit gevolgen voor de Grote Kerk in Hilversum.

Wat is uw rol binnen de kerk? “Ik ben allereerst gewoon lid van de Grote Kerk. Vorig jaar heb ik meegewerkt aan een tentoonstelling over de geschiedenis van de kerk. Bij ons in de kerk hebben wij ook een aantal mensen die gemeenteleden bezoeken. Ik heb ook een aantal gemeenteleden die ik namens de kerk bezoek.”

Merkt de Grote Kerk in Hilversum ook de gevolgen van de ontwikkeling dat er meer niet-gelovige dan gelovige zijn? “Ik merk dat er minder mensen elke zondag naar de kerkdienst gaan in vergelijking met 2001/2002. Toen ik in 2001/2002 naar de kerk ging was die echt wel wat voller dan nu. Natuurlijk is er nu ook corona overheen gekomen waardoor in die periode veel kerken diensten hebben gehouden voor heel weinig mensen. Thuis kon je wel via een livestream meekijken tijdens de kerkdienst. Nu de kerkdiensten wel weer voor iedereen toegankelijk zijn blijft het voor veel mensen toch spannend en is het makkelijk om de kerkdiensten vanuit huis te volgen. Hierdoor is het sociale aspect wel minder geworden. De kerk heeft niet alleen het godsdienstige aspect wat wel de basis is, maar er zit ook een sociaal element bij. Het is minder druk dan het vroeger was.”

Hoe probeert de Grote Kerk hierop te reageren? “Oproepen worden er gedaan aan mensen van kijk om je heen als er mensen zijn die je al een tijdje niet hebt gezien. Probeer ze is eens te bellen of een mailtje te sturen. Probeer te vragen hoe het gaat en of de kerk iets kan doen om de stap om weer naar de kerk te gaan toegankelijker kan maken. Door actie te ondernemen wordt er geprobeerd om mensen op een leuke en fijne manier terug naar de kerk te krijgen, maar ook om het contact te blijven onderhouden. Het feit dat mensen niet fysiek in de kerk zijn hoeft niet te betekenen dat de band met de kerk en mensen in de kerk ook gelijk wordt doorgesneden.”

Probeert de Grote Kerk op een interactieve en modernere manier de kerk toegankelijker te maken? “We hebben in april, juni, augustus, september en december Open Kerk. Dat is een mooi element om ook mensen buiten het kerkgebouw kennis te laten maken met de kerk. Ook hebben we een keer per maand op de donderdagavond ‘Lighten the Night’. Dan kun je naar de kerk komen en dan branden we onder andere kaarsjes en luisteren we naar muziek. Dit is een manier waarop we de kerk open willen stellen aan mensen die bijvoorbeeld niet elke zondag naar de kerk gaan, maar die het wel fijn vinden om even tot rust te komen in de drukte van de stad. De escaperoom in de kerk is opgekomen in de tijd waarin we de brand van 50 jaar geleden herdenken. Ook mensen van buiten de kerk vinden de escaperoom leuk en leren toch op die manier meer of de kerk en het geloof.” 

Het zou kunnen als deze ontwikkeling doorzet dat er uiteindelijk woningen van de kerk worden gemaakt.Is dit voor u een zorg? “De Protestantse Kerk Nederland heeft verschillende kerkgebouwen in Hilversum. Door deze ontwikkeling wordt er weleens gesproken over moeten er misschien wijken samengaan, maar tot nu toe is daar nog geen beslissing over genomen. Mensen zijn toch wel erg gehecht aan hun eigen kerkgebouw. Dat klinkt misschien kinderachtig, maar soms komen mensen al jaren in een bepaald kerkgebouw en die willen daar graag naartoe blijven gaan. Er wordt wel steeds meer samengewerkt tussen de verschillende kerken.”

Hoe nu verder? Zijn er plannen voor de toekomst? “Wij proberen in ieder geval met de onderdelen, zoals de open kerk en de escaperoom, om toch de deuren van de kerk open te zetten. Om ervoor te zorgen dat de drempel om binnen te komen of langs de kerk te gaan lager wordt. Ik denk dat er over een paar jaar toch meer gekeken zal moeten worden naar de samenwerking tussen kerken. Door de vergrijzing, als je het heel negatief inschat, dan zijn veel ouderen overleden en zijn er dan genoeg jongeren? Dat is dan maar de vraag. Ik denk wel omdat het kerkgebouw van de Grote Kerk een rijksmonument is dat er niet zo snel woningen van zouden worden gemaakt.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *