Hilversumse verpleegkundige staat stil bij de “Dag van de Zorg”

Hilversumse verpleegkundige staat stil bij de “Dag van de Zorg”

Morgen, donderdag 12 mei, is het in Nederland de “Dag van de Verpleging” ook wel de “Dag van de Zorg” genoemd. Over de hele wereld is er die dag bijzondere aandacht voor de bijdrage van verpleegkundigen en verzorgenden aan de gezondheidszorg. Miriam Hogervorst werkt al lange tijd in de zorg en vertelt hoe de zorg door de jaren heen is veranderd.

“Ik ben Miriam Hogervorst en ik ben werkzaam als oncologieverpleegkundige in een gespecialiseerd ziekenhuis voor borstkankerzorg. Dat combineer ik sinds anderhalf jaar met mijn eigen praktijk, waarbij ik mensen coach met kanker. Dat is tijdens hun behandeling, maar ook als het behandeltraject is afgerond. En ik ben orthomoleculair therapeut, daarbij moet je denken aan aanvullende ondersteuning middels voeding, beweging en supplementen.

Na de mavo, in 1989, ben ik meteen de zorg in gegaan. Eerst de A zorgopleiding gedaan en gestart als verpleegkundige. Ik voelde me geroepen om dat te doen. Het zorgen voor andere mensen, maar ook iets kunnen betekenen, dat vind ik leuk. Ik heb nooit meer wat anders willen doen, de zorg is echt mooi. Dat als je in gesprek bent, je diegene echt kan ondersteunen in een moeilijke tijd.

Het meest mooie aan mijn werk is voor mij nog altijd, dat je dus echt van betekenis kan zijn voor iemand. Ik realiseer me iedere keer wanneer ik mensen zie of spreek, dat de ziekte en alles wat daarbij komt kijken voor hen allemaal nieuw is. Ik hoop altijd dat door te helpen en te ondersteunen, ik een stukje van de ziekte kan verlichten en het draagbaarder kan maken. En dat de zieke zich ook gesteund voelt. Dat vind ik het allermooiste aan mijn werk en eigenlijk nog steeds.

Het minst mooie aan mijn werk heeft niet echt met mijn werk te maken, maar door de jaren heen zie ik dat er in de zorg heel veel wordt bezuinigd. Als ik minister zou zijn, dan zou ik dat zeker veranderen. Toen ik met de opleiding startte, was het heel anders. We hadden allemaal veel meer tijd. Ik heb nu ook tijd, maar moet dat wel indelen en vrijmaken. Maar je ziet dat jonge mensen deze keus, om de zorg in te gaan, veel minder maken. Omdat het én niet zo veel verdient, maar ook omdat er een hele hoge werkdruk heerst. Dat vind ik wel jammer, want zorg krijgen is erg belangrijk.

De mensen die ik help, daar ontvang ik dankbaarheid van. Het is erg bijzonder hoe dankbaar mensen zijn, maar tegelijkertijd ook raar want daar doe je het niet voor. Het klinkt erg zakelijk, maar je doet gewoon je werk. Het ontvangen van dankbaarheid is zo bijzonder doordat mensen die dankbaarheid uitspreken, al helemaal als ze zo ziek zijn. Of ik gelukkig ben met mijn werk? Ja, ik kan dat 100% beamen. Natuurlijk heb je ook op je werk weleens mindere dagen, maar dat is ook logisch. Ik heb echt super leuk werk!

In het ziekenhuis wordt er altijd aandacht aan de “Dag van de Zorg” besteed, het komt bijvoorbeeld ook langs op de sociale media. Er worden in het ziekenhuis geen activiteiten georganiseerd, maar er worden attente dingen gedaan. Zoals het ontvangen van een persoonlijk berichtje. Of ik het goed vind dat er aandacht aan de zorg wordt besteed op de “Dag van de Zorg”? Ja zeker. Maar het hoeft van mij niet persé op de “Dag van de Zorg” te zijn. Op alle plekken waar ik heb gewerkt, staat iedereen wel stil bij de waardering naar elkaar en naar het werk in de zorg.”

Over de auteur

Jasmijn Brasser

Hoi! Ik ben Jasmijn, ook wel een vrolijke mafkees, fashion freak, hondenliefhebber, razende reporter én gek op reizen! Heeft u een leuk of interessant nieuwtje over Hilversum? Laat het mij vooral weten! jasmijn.brasser@student.hu.nl

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.