“Muziek maakt het vaak makkelijker om over dingen te kunnen praten en schrijven”

“Muziek maakt het vaak makkelijker om over dingen te kunnen praten en schrijven”

Zaterdag veertien mei is de finale van het Eurovisie Songfestival 2022. Stien den Hollander (S10) vertegenwoordigd Nederland met het liedje De Diepte. Het liedje gaat over het hebben en meedragen van verdriet en de herinneringen die daarmee te maken hebben. Het taboe rondom mentale problemen verbreekt S10 met haar eerlijke teksten over psychische klachten en haar battle met depressie en psychoses.

S10 is als rapper en singer-songwritter een voorbeeld voor de Hilversumse singer-songwritter Zoë Bates. “Het schrijven van een liedje verschilt per persoon het ligt er vaak aan hoe je voelt. Het ene moment heb je heel veel motivatie en gaat alles soepel het andere moment duurt het alleen al lang om een melodie te creëren”, aldus Zoë. Het nummer De Diepte heeft een diepere betekenis en is heel persoonlijk voor S10.

Het Eurovisie Songfestival wordt door miljoenen mensen bekeken die zich in het nummer zouden kunnen herkennen. Muziek heeft een verbindende werking vindt Zoë Bates. ”Muziek maakt het vaak makkelijker om over dingen te kunnen praten en schrijven. Het opent het gesprek en laat op een mooie manier ook de negatieve kanten zien van het leven.” In de lockdown hadden 43% van de jongeren last van psychische klachten. “Als singer-songwritter kan je ook een maatschappelijke functie hebben. Doordat S10 zo open is over haar problemen en dat vertaald in haar muziek kan het mensen die kampen met mentale problemen motiveren om erover te gaan praten en hulp ervoor te gaan zoeken.”

Stien den Hollander heeft vele kanten als zangeres met pakkende teksten en een warme stem. “Stien is als singer-songwritter te bewonderen omdat haar nummers heel goed in elkaar zitten. De teksten en de muziek zijn goed op elkaar aangesloten.” Met de nummers Schaduw en Adem je in raakte S10 bekend in Nederland. “Voor haar deelname aan het Songfestival had ik eigenlijk nog niet veel over haar gehoord. Toen ik haar nummer De Diepte hoorde was ik geïnspireerd. Ze heeft een hele fijne stijl en ook is het verfrissend dat het in het Nederlands is.”

Naast S10 zijn er steeds meer vrouwelijke singer-songwriters in Nederland zoals Meau Hewitt. “Het is goed om te zien dat de muziekwereld steeds meer aan het veranderen is en dat er voor vrouwen steeds meer plek komt. Het geeft mij als singer-songwritter hoop voor de toekomst en het laat zien dat wie je ook bent en hoe je identificeert er plek voor je is.” In Nederland wordt steeds vaker gesproken over gelijke behandeling en is het steeds normaler om over mentale gezondheid te spreken. In deze prestatiemaatschappij is het belangrijk om het gesprek aan te blijven gaan en een liedje zoals De Diepte kan daarbij helpen.

Zoë omschrijft zichzelf als een procrastinator “ik werk soms te lang aan een nummer en stel dingen uit. Dit omdat ik vind dat een nummer perfect moet zijn.” Zelf schrijft Zoë ook over persoonlijke dingen “Het geeft mijn gevoelens een plek en ik hoop dat het andere mensen helpt.” Heb jij last van mentale problemen probeer erover te praten met een deskundige of iemand die je vertrouwt. Het gesprek aangaan is belangrijk en zoals S10 laat zien je kan nog steeds heel ver komen in het leven.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.