Ciderproeverij op de Hoorneboeg is ondanks corona druk

Ciderproeverij op de Hoorneboeg is ondanks corona druk

Foto: Rosa Holdinga

De ciderproeverij vindt plaats in een schuurtje op het terrein van twee historische boerderijen aan de rand van de hei. Een omgebouwde houten schuur staat vol met tonnen en glazen kruiken gevuld met verschillende soorten cider.  In de opgestapelde kratjes die als kasten dienen staan de ciderflesjes uitgestald. Het is een rustige locatie midden in het bos, zo nu en dan lopen er wat mensen voorbij die op weg zijn naar het terras dat zich ook op het terrein bevindt. Sommige kijken even nieuwsgierig naar binnen waar ze aangeboden worden om een glaasje cider te komen proeven. Ondanks het coronavirus hebben ze het druk bij de ciderproeverij.

Arjen Meeuwsen (37) geeft met alle plezier een kleine rondleiding. Hij gaat een klein groepje voor naar een ander gebouw waar een groot apparaat staat waarmee het fruit van de oogst wordt geperst. Buiten staan nog meer plastic tanks vol met cider om de komende winter in te gisten. Hij vertelt hoe hij erop gekomen is om cider te gaan maken. “Door mijn opleiding landschapsarchitectuur wist ik dat er veel boomgaarden in Nederland waren waar niks mee gedaan werd, de appels waren niet goed genoeg voor de supermarkten omdat er vaak een plekje of oneffenheden op zitten ook zijn ze wat zuurder en bitterder wat niet lekker is voor een supermarkt appel, maar juist perfect voor cider is.”

Terwijl het deze middag erg rustig is, wat volgens Arjen door het grauwe herfstweer komt, was het de afgelopen zomer ontzettend druk bij de proeverij. Door de lockdown konden veel mensen niet op vakantie en zochten ze daardoor leuke activiteiten in Nederland. Het weer was uitstekend en ze hebben heel wat groepen gehad. De coronamaatregen nakomen was geen groot probleem. “Het is een groot terrein dus het was makkelijk om mensen genoeg afstand te laten houden. Ook als we grote groepen hadden, waren de meeste mensen geduldig en werkte ze goed mee.”

“Tuurlijk hebben wij ook wat tegenvallers gehad door corona, onze cider werd veel minder ingekocht door de restaurants die ons drankje op de kaart hebben omdat ze een paar maanden dicht moesten. Nog steeds is de inkoop nog niet als voorheen omdat de horeca nu een stuk rustiger is. Wel kochten mensen na de proeverij sneller hier een sixpack cider. Omdat mensen een poos niet naar een terras konden maakte ze thuis maar een gelegenheid om even een drankje te nemen. En daarvoor is onze cider perfect!”

Foto: Rosa Holdinga

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *