Sportjournalisten praten in Beeld en Geluid over geschiedenis NOS Studio Sport

Sportjournalisten praten in Beeld en Geluid over geschiedenis NOS Studio Sport

Foto: Hay Kranen (Creative Commons)

In het Hilversumse Beeld en geluid vindt de talkshow plaats in een zaal vol prachtige sportgeschiedenis, grote schermen en warme kleuren. Drie grote namen uit de hedendaagse sportjournalistiek komen, onder leiding van presentator Eric van der Hoff, bijeen om te praten over de geschiedenis en succesformule van het programma NOS Studio Sport. “Voor de meeste gezinnen is dit programma nog steeds de invulling voor de vrije zondagavond op de bank”, meldt LiveHilversum op haar site.

Voorafgaand aan de talkshow, kan iedere bezoeker één van de grootste audiovisuele producties van Europa bewonderen: de experience van Beeld en Geluid. Natuurlijk worden hierbij de maatregelen omtrent corona in acht genomen. Bij elk apparaat staat desinfectiegel, schoonmaakdoekjes en op de trappen geldt eenrichtingsverkeer. Bezoekers kunnen alleen deze maand nog terecht bij de experience. Want vanaf maandag 26 oktober sluit Beeld en Geluid haar deuren om te bouwen aan een gloednieuw en interactief mediamuseum!

Volledig coronaproof worden de bezoekers in hordes van twee naar de zaal, waar de talkshow plaatsvindt, begeleid. Na registratie bij de ingang, wijst een vriendelijke dame iedere sportliefhebber een plaats aan. Dit gebeurt om zo ook hier de anderhalve meter afstand te houden. “Met zijn tweetjes? Dan kunnen jullie op de een-na-laatste rij plaatsnemen.” Voor elke bezoeker staat onder elke stoel een flesje water. De klok tikt inmiddels 21:15, en daar komen Jack van Gelder (69), vader Jan (78) en zoon Jeroen Stekelenburg (46) onder luid applaus de zaal binnenwandelen.

“Misschien hebben jullie al kunnen genieten van ons mooie Beeld en Geluid, maar jullie zijn hier natuurlijk voor de analyse van dit geweldige sportprogramma”, suggereert presentator Eric van der Hoff (57). “Studio Sport is nog steeds het middelpunt van de sportjournalistiek”, antwoordt Jan Stekelenburg, die al meer dan 50 jaar in dienst is bij NOS Studio Sport, op de vraag wat het programma zo speciaal maakt.

Het publiek krijgt een filmpje te zien hoe groot de redactie achter het programma is, om te benadrukken wat een tijd en werk achter de journalistieke producties zit. “Bijna onvoorstelbaar als je dit vergelijkt in deze tijd”, concludeert Jeroen Stekelenburg vol verbazing. De gasten worden gevraagd hun favoriete moment van de geschiedenis van Studio Sport op beeld te tonen. Het fragment van Jack van Gelder is als eerst, maar wanneer hij probeert het filmpje in te leiden, lijkt zijn microfoon kuren te hebben. De regie doet gelijk zijn uiterste best om het probleem op te lossen. Het publiek wordt wat onrustig, maar al snel kan hij het fragment verstaanbaar vertellen. “Hier is die dan, de goal van San Marco van Basten in de halve finale van het EK 1988 tegen Duitsland.” Jan laat daaropvolgend het matchpoint zien over de Gouden volleybalfinale van de Olympische Spelen van 1996. Alsof het moment suprême zich weer in de zaal voordoet, kijkt iedereen met open mond naar het scherm. “Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar het kippenvel staat weer op mijn lijf als ik dit zie”, zegt presentator Eric van der Hoff. Afsluitend laat Jeroen Stekelenburg de 200 meter sprint zien, waar Daphne Schippers uiteindelijk het wereldkampioenschap naar zich toetrekt.

De plenaire bijeenkomst is afgelopen, en er is een mogelijkheid om vanuit de zaal enkele vragen te stellen aan de journalisten. Niet iedereen is even enthousiast, maar toch wilt één bezoeker wat helder hebben voordat hij de zaal verlaat;  “Nederland kent natuurlijk 17,5 miljoen bondscoaches. Wat is de verhouding tussen de echte bondscoaches en NOS Studio Sport?” “Zoals jullie wellicht weten, heb ik een aantal aanvaringen gehad met oud-bondscoach Louis van Gaal. Dat ging soms op het scherpst van de sneden. Hij verweet mij zelfs dat ik voor zijn ontslag heb gezorgd”, zegt Jack van Gelder met enige irritatie. Na een hoop gepraat, komt er een einde aan de informatieve avond. Alle aanwezigen gaan met een rijkere kennis over het programma en de hedendaagse sportjournalistiek naar huis.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *