Wandelvierdaagse Het Gooi gaat weer van start

Wandelvierdaagse Het Gooi gaat weer van start

Stichting wandelvierdaagse Het Gooi organiseert voor het eerst na twee jaar de 12editie van de wandelvierdaagse. Op 22, 23, 24 en 25 juni kunnen de wandelaars weer van start. Tim Bitter is groot wandelliefhebber en voorzitter van Stichting wandelvierdaagse Het Gooi. Hij vertelt over de stichting en de organisatie van de wandelvierdaagse.

 Wat voor een organisatie is stichting wandelvierdaagse Het Gooi?

“Stichting wandelvierdaagse Het Gooi is een vrijwilligersorganisatie, de organisatie is opgezet om goede doelen te steunen, deze is zestien jaar geleden ontstaan, destijds ondersteunde wij een kindertehuis in Brazilië. Voor dit tehuis zochten wij mogelijkheden om geld te verzamelen. Ik Liep toen de wandelvierdaagse in Nijmegen en dacht bij mezelf ‘waarom gaan we dit niet in Het Gooi doen?”

 Hoe en door wie wordt de vierdaagse georganiseerd?

“Onze stichting is een groep van 60 vrijwilligers. Dit is een constante groep. Tijdens corona zijn er 5 vrijwilligers gestopt maar ondertussen zijn er weer 5 nieuwe vrijwilligers bijgekomen. Binnen stichting wandelvierdaagse Het Gooi bevindt zich een vast bestuur, wij zijn al heel lang bij elkaar. In juli sluiten we het wandelseizoen af, in september/oktober komen we dan voor het eerst weer bij elkaar. Vanaf dat moment hebben wij elke maand een bestuursvergadering voor de organisatie van de wandelvierdaagse.”

Hoe verzamelen jullie de vrijwilligers bij elkaar?

“Dat gaat altijd van horen. Ik ben met mijn vrouw begonnen, we hebben er toen een aantal kennissen bij gevraagd en zoals in elke vrijwilligersorganisatie, als de sfeer goed is groeit het vanzelf.”

Voor wie wordt de wandelvierdaagse georganiseerd?

“Dat is heel gevarieerd, maar ik zeg altijd ‘de wandelaars zijn 60 plus en de vrijwilligers 70 plus.’ Het maakt het niet uit waar je vandaan komt. Er doen mensen mee uit België, Duitsland, Engeland en zelfs Canada.”

Wat maakt de wandelvierdaagse bijzonder om mee te doen?

“Ik denk dat dat de gevarieerdheid van het terrein is. Wij zeggen dat we de mooiste wandelvierdaagse van Nederland hebben. De wandelaars lopen vier dagen en elke dag is er een ander natuurgebied waar je doorheen loopt. De eerste dag doen we de bossen, richting Lage Vuursche. De tweede dag lopen we de heide over tussen Bussum en Hilversum tot ‘s-Graveland. De derde dag lopen we richting de polder, en de vierde dag lopen we de route richting Naarden langs de IJsselmeerkust.”

Hoe zit de wandelvierdaagse in elkaar? 

“De wandelaar kan zelf kiezen hoeveel kilometer hij of zij loopt en ook op welke dag je wilt lopen. Wij zijn wandelliefhebbers, wij bieden de mogelijkheid om voor een prestatieloop te gaan maar eigenlijk is dat niet ons doel. Ons doel is om iedereen mee te laten doen. Het is belangrijk dat je je van tevoren inschrijft, de ervaring leert dat mensen dan voor de wandelvierdaagse al beginnen met wandelen.”

Waarom is stichting wandelvierdaagse Het Gooi een non- profit organisatie?

“Dat ligt aan de basis van de stichting. Als je zoveel mogelijk geld voor je goede doel wilt verzamelen moet je geen geld besteden aan overbodige zaken. Onze vaste kosten zijn minimaal, hierdoor zijn we in staat om samen met het aantal lopers tussen de tienduizend en vijftienduizend euro aan goede doelen te schenken.”

Weet u al welke goede doelen er dit jaar zijn uitgekozen?

“ Ja, we maken in december een startlijst en daar wordt in het voorjaar definitief uit gekozen. De goede doelen baseren wij op ons gedachtegoed, de doelen komen uit het gebied waar wij als wandelvierdaagse lopen. Als stichting zorgen wij altijd dat er een of twee toekomstgerichte doelen bijzitten, kinderdoelen zeg maar. De goede doelen die oorspronkelijk voor het jaar 2020 op de planning stonden hebben we nu voor 2022 overgenomen. Ons hoofddoel dit jaar is SV Laren, ook is GNR (Goois Natuurreservaat) onder andere een goeddoel waar wij een bedrag aan zullen schenken.”

Hoe hopen jullie mensen mee te laten doen aan de wandelvierdaagse? 

“We maken reclame via twee wandelbonden, ook zoeken we publiciteit. We brengen nieuwsbrieven uit. Daarnaast organiseren wij ook groepswandelingen. Hierdoor hebben wij vanaf november contact met een sterke kern van lopers. Verder hebben wij contact met lokale radio en TV. Vanaf het tiende jaar hebben wij ook onze mailadressen goed op orde gebracht, wij kunnen nu ongeveer 2000 mensen benaderen om te vragen of ze elk jaar weer meedoen.”

 Kunt u iets meer vertellen over de groepswandelingen?

“Wandelen wordt op een gegeven moment een verslaving, dat kan ik zelf beamen. Het liefst loop ik elke dag. Veel meer mensen hebben dit, en deze mensen wandelen dan ook graag in een groep.  Hierdoor zijn de groepswandelingen ontstaan. De wandelaars lopen routes door heel Het Gooi. We hebben de wandelroutes ook online geplaatst zodat mensen zelf de routes kunnen wandelen.”

 Hoe kunnen mensen zich opgeven voor de wandelvierdaagse?

“Vanaf dit jaar gaan wij helemaal over naar digitaal inschrijven. Op de website www.wandelvierdaagsehetgooi.nl staat alle informatie over de wandelvierdaagse onder andere betreffende de inschrijvingen en routes.”

Over de auteur

Lieve Scholtze

Beste lezer, mijn naam is Lieve Scholtze. Ik ben 18 jaar en student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ik heb een brede interesse in veel verschillende onderwerpen. Op dit platform kunt u van mij daarom veel uiteenlopende producties verwachten. Mocht u mij willen bereiken is dit mijn e-mailadres: lievescholtze@gmail.com

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *