“Af en toe heb je gewoon even pauze nodig”

“Af en toe heb je gewoon even pauze nodig”

Boeken en iPad

De eindexamens zijn voor Chanel (15) uit Hilversum voorbij. Zij deed het eindexamen op vmbo tl-niveau vergelijkbaar met mavo. Kennis van de afgelopen jaren van de vakken wordt bij het examen getoetst. Het is het laatste moment dat een leerling zich moet bewijzen op de middelbare school en daarna door kan gaan naar het hoger onderwijs.

Hoe had jij je voorbereidt op de eindexamens?“Zes weken van tevoren heb ik om overzicht te creëren een planning gemaakt. Daarin heb ik opgeschreven wat ik voor de zes vakken moest leren en hoe ik op tijd alles kon leren. Het is pittig omdat je ook van het derde jaar informatie krijgt en daarbij een stukje algemene kennis. Het sociale leven had ik paar weken op pauze gezet en de focus gelegd op het leren. Wat mij motiveerde was het vooruitzicht dat ik na de eindexamens klaar ben met de middelbare school en aan een nieuw hoofdstuk van mijn leven kan beginnen.”

Hoe ging jij met de druk om?“Ik had mijn eigen examen ritueel wat betekende dat wanneer het me allemaal even te veel werd ik een slokje water nam en doorging met een vraag die ik meteen wist. Hierdoor raakte ik mezelf niet kwijt in negatieve gedachtes en kon ik later nog eens terugkomen bij de vraag die meer tijd en moeite kost. Dit is zeker iets wat ik de volgende examenleerlingen kan aanraden. Af en toe heb je gewoon even pauze nodig.”

Welk examen of welke examens vond jij moeilijker dan gedacht?“Biologie was een examen waar ik heel hard voor hard geleerd doormiddel van oefenexamens te maken. Die oefenexamens gingen super goed en ik behaalde daarop ook mooie cijfers. Hierdoor dacht ik dat het wel goed moest komen, maar niets was minder waar. Toen ik de toets voor me kreeg waren van alle vragen er voor mijn gevoel maar vier die daadwerkelijk over de leerstof gingen. Hierdoor raakte ik in paniek en heb ik geen goed gevoel bij dit examen. Hierin was ik niet de enige want landelijk waren er veel klachten over het biologie-examen. Mijn hoop is dat de n term hoog is en dat ik toch vragen goed heb beantwoord.”

De eindexamens zijn achter de rug hoe gaat het met je?“Het gaat goed natuurlijk wel heel erg gespannen. Op negen juni krijg ik de uitslag wat een super spannende dag gaat worden. Dit jaar heb ik mede door corona veel kansen om te slagen. Ik kan een vak weg strepen en twee vakken herkansen, maar ik haal het liever in een keer. Mijn moeder heeft al een vlag gekocht en ik heb mijn outfit al klaar.”

Wat zijn je toekomstplannen?“Ik hoop dat ik slaag en even lekker vakantie kan gaan vieren. Voor de zomerperiode heb ik voornamelijk het idee om veel te gaan werken. Na de zomer naar het mbo in Amersfoort om de opleiding pedagogisch medewerker te volgen. Deze opleiding duurt drie jaar en ik heb veel zin om aan de opleiding te beginnen.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *