Maximaal drie honden per begeleider op de Hilversumse Heide

Maximaal drie honden per begeleider op de Hilversumse Heide

Foto: Trudeke van Hierden

Het Goois Natuurreservaat heeft nieuwe maatregelen getroffen tegen de overlast van loslopende honden. Volgend jaar zomer zijn er nog maar drie honden per begeleider toegestaan. Zwarteberg en de Hoorneboegse Heide zijn de populairste plekken voor hondenuitlaatservices. Deze diensten zorgen voor het overgrote deel van alle overlast.

 “Na veel klachten van wandelaars, hebben we een klein onderzoek gedaan in de omgeving. We hebben veel geluisterd naar de bezoekers, hondenuitlaatsevices en natuurbeschermers. We hebben ze om advies gevraagd en gekeken waar we nou echt tegen aan lopen. Daaruit is deze maatregel uit voortgekomen”,vertelt Ines van Hees (56), senioradviseur van het GNR. De reden voor het maximale aantal, drie honden per begeleider, is dat de honden dan nog makkelijk onder appèl zijn. Dat betekent dat onder alle omstandigheden honden teruggeroepen kunnen worden. In grotere groepen kan er een roedel met een regie buiten het baasje ontstaan, wat ervoor zorgt dat honden onderling ruzie maken, weglopen en soms kwijtraken. Deze maatregel is makkelijk te handhaven, er hoeft niet gevraagd te worden om vergunningen.

De groei in hondenuitlaatservices is extra groot in het Gooi omdat andere natuurgebieden al jarenlang regels hebben, in die gebieden moeten de honden aan de lijn of je moet zelfs een vergunning hebben. In het Goois Natuurreservaat zijn er maar weinig regels. De afgelopen jaren is er een enorme trend in hondenuitlaatservices. Vijf jaar geleden bestond het nog helemaal niet, nu zijn er dagelijks busjes met soms wel vijftien honden.

“Ik begrijp de maatregel goed, en ben er dan ook over eens dat de natuurgebieden zijn overbelast. Echter vind ik de regel wel erg strikt. Het natuurreservaat blijkt gesproken te hebben met verschillende hondenuitlaatservices, maar wij hebben onderling contact en niemand zegt te zijn benaderd”, vertelt Henriët de Jong (39), eigenaresse van de Hilversumse hondenuitlaatservice. De hondenuitlaatservices balen van de maatregel en hopen dat het GNR nog open is voor een gesprek voor een eventuele tussenoplossing. “Een vergunning zou reëel zijn, een vergunning zorgt ervoor dat de uitlaatervices uit Utrecht en Almere weer in hun eigen gebieden gaan wandelen, en dat scheelt al meer dan de helft. Als er nou voor een of twee gebieden een uitzondering wordt gemaakt voor grotere groepen. Vijftien is te veel daar ben ik het mee eens, maar om een voorbeeld te noemen maximaal acht. Dan kunnen mensen terecht in de rest van het hele gebied als ze rustig willen wandelen of fietsen”, Aldus Henriët.

 Reeën kunnen schrikken van te veel honden die door de bossen rennen en hun kalveren achterlaten, soms worden de jongen zelfs aan gebeten door honden. “Het is een beschermd natuurgebied waar veel wild leeft. Honden zijn meer dan welkom maar soms moeten wij echt een streep zetten want het gaat ons hier om de natuur”, Vertelt Van Hees.

Het gebied heeft vier boswachters en het GNR werkt samen met boa’s, dat is handhaving die mensen mag aanhouden en zelfs arresteren. Als de maatregelen niet worden nagekomen dan komt er een boete, maar dit juridische werk is nog niet helemaal uitgewerkt. De regel geldt pas vanaf volgende zomer, er moeten nog bordjes komen en mensen moeten weten waar ze aan toe zijn. “Ook willen we de betreffende hondenuitlaatservices de tijd geven om een ander plan te bedenken. Voor hen is het natuurlijk erg vervelend, maar we krijgen ook veel berichten van mensen die ons ontzettend dankbaar zijn dat we deze maatregelen genomen worden, wat erf fijn is”, aldus van Hees.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *