De cinematografische ervaring: Hearth and Home

De cinematografische ervaring: Hearth and Home

Museum Hilversum presenteert – van 26 september tot en met 25 oktober – een nieuwe expositie, genaamd Hearth and Home door Simone Bennett (42). Bennett zoekt in haar werk naar de relatie tussen de mens en natuur. Protesten, herinneringen en bosbranden zijn wat je in de expositie terugziet. De rustige sfeer die het coronavirus meebrengt in het museum, geeft de gelegenheid om de kunst goed te kunnen opnemen. De expositie is door corona lastiger te bezoeken, desondanks is deze tot nu toe prima verlopen en zijn de reacties erg positief.

De persoonlijke werken van Bennett bestaan uit fotografie, audio en film. De kunstwerken worden getoond onder de naam “Hearth and Home”. Dat wordt duidelijk wanneer de bezoeker op de Brink staat, het plein voor het museum. Bij het museum hangt een groot doek met deze titel, op de voorgrond van een boom in een bosbrand. De werken van Bennett vertellen over de verbintenis van mensen met hun omgeving en onderzoeken de manier welke rol herinneringen daarin hebben. Er worden zo’n tien werken geëxposeerd. De foto’s zijn van groot formaat, de audiovisuele werken zijn nog groter en vullen de gehele muur.

Tussen de medewerkers achter de balie en de bezoekers zijn grote schermen geplaatst. Na het kopen van het gereserveerde ticket, worden bezoekers verzocht hun handen te desinfecteren. Daarna brengt een vriendelijke medewerkster de bezoekers twee deuren door naar het begin van de looproute en dus ook de expositie. Met de looproute kan men zich op een veilige manier wegwijs maken door het museum. De tentoonstelling is speciaal voor Museum Hilversum samengesteld en vormgegeven tot een totale cinematografische ervaring. De ruimte die Museum Hilversum beschikbaar stelt voor de expositie, is geschikt voor de verschillende werken. Het is alsof de bezoeker door een film loopt. Door tijdsslots is het niet druk in het museum, dat geeft men de gelegenheid om de kunst te ervaren. Vanaf boven zijn de geluiden van de andere etages al horen. Zo wordt de bezoeker onbewust toch al opgewarmd voor de andere kunstwerken.

Eerst komen de museumgangers een kamer binnen met stoelen en twee luidsprekers. Hieruit komen geluiden van een protest. Het geluid is zo over de ruimte verdeeld dat men er niet omheen kan. De bezoeker bevindt zich middenin een protest, wordt op verschillende plekken gezet, is heel dichtbij en tegelijkertijd heel ver weg. Dit audiowerk heet Position, het gaat over jouw positie tegenover de groep. “Ik hoop dat ik kan bereiken wat kunst met mij doet, het verrijken van mijn leven”, zegt Bennett. De bezoekers krijgen na Position in de volgende ruimte foto’s te zien: portretten van mensen en bomen.

Het laatste werk dat wordt geëxposeerd is: Gentle Wildfire, de naam van een korte experimentele film die in het museum in première ging. Men neemt plaats op een van de vier stoelen voor een groot scherm. De volgende minuten wordt de film vertoond. De film gaat over verdwijnende herinneringen na een bosbrand. Een andere bezoeker bekijkt de film eerst van een afstand, maar besluit er uiteindelijk toch bij te komen zitten. “Bezoekers zien in mijn werk verdriet en machteloosheid, maar ook humor”, vertelt Bennett. “Ik probeer een balans te zoeken tussen drama en non-fictie.”

Bennett heeft al nieuwe projecten in het vooruitzicht, een langere film met dezelfde thematiek en een nieuwe analoge fotoserie. “Ik ben nog niet klaar met dit onderwerp.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *