GGD Gooi en Vecht: “Geen reden tot onrust over het apenpokkenvirus”

GGD Gooi en Vecht: “Geen reden tot onrust over het apenpokkenvirus”

Afbeelding: Apple Stock

De eerste zes gevallen met apenpokken in Nederland zijn gesignaleerd. Volgens Jacqueline Sleven, arts infectieziekteverspreiding bij de GGD Gooi en Vecht, is er geen reden voor paniek zo vlak na de coronapandemie: “” verklaart Sleven.

Geen aanleiding vanuit Afrika
In het verleden zijn er wel eens reizigers met apenpokken teruggekomen, maar dat was dan altijd terug te leiden naar een persoon die in Afrika was geweest. De kleine virusuitbraken die het virus eerder heeft veroorzaakt, hadden een duidelijke herkomst. In dit geval ligt dat iets anders. “Tot nu toe lijkt het zo te zijn dat er geen link met Afrika gelegd kan worden,” vertelt Sleven. “Dat zou betekenen dat het virus zich hier ook kan verspreiden, en dat is iets nieuws.” Daarnaast is het opvallend dat er nu niet één cluster is, maar dat er apenpokbesmettingen zijn gemeld in meerdere Europese landen. Nu is het aan de deskundigen om zich erover te buigen, en uit te vissen hoe dat kan.

Een bekend virus
Het RIVM roept patiënten op om tot drie weken in isolatie te gaan. “Als je apenpokken hebt, moet je drie weken in quarantaine om te voorkomen dat je andere mensen besmet,” licht Sleven toe. Wetenschappelijk gezien is dit volgens Sleven het verstandigst om te doen. Als een kleine groep met apenpokken in isolatie blijft en geneest, heeft het virus in theorie geen kans om zich verder te verspreiden.

Apenpokken zijn anders dan het coronavirus
“Er hoeven verder nog geen alarmbellen af te gaan, want er zijn heel veel verschillen tussen de apenpokken en het coronavirus.” Een van deze verschillen is dat het apenpokkenvirus al langer bekend is, terwijl COVID-19 compleet nieuw was. Tegen de apenpokken bestaan dus al medicijnen terwijl die voor corona nog moesten worden ontwikkeld. Daarnaast is het zo dat mensen meestal zonder medicijnen genezen bij de milde vorm die nu in Nederland is opgedoken. “Het apenpokkenvirus is ook minder besmettelijk dan corona. Je moet er bijna moeite voor doen om besmet te raken.” Apenpokken worden overgedragen door langdurig huid-op-huidcontact. Dat houdt in dat je pas echt een risico loopt na seksueel contact met iemand met apenpokken, of als je bijvoorbeeld in hetzelfde bed hebt geslapen. Als je op straat tegen iemand met apenpokken aan botst, hoef je dus nog niet bang te zijn. “Dat is bij corona allemaal niet aan de orde,” verklaart Sleven. “Dat was een luchtweginfectie en die besmetting ging veel sneller.” Een ander verschil is dat corona vaak onzichtbaar blijft, en zich muteert tot meerdere varianten. Apenpokken vormen een stabiel virus dat zich laat zien middels een aantal standaardsymptomen. “Als je apenpokken hebt, is dat heel goed zichtbaar, want dan zit je onder de blaasjes.” Behalve de blaasjes zijn apenpokken te herkennen aan koorts, hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid en rillingen.

Beter voorbereid
Door de kennis en ervaring die door de jaren is opgedaan rondom het apenpokkenvirus, is het beter onder controle dan het coronavirus. “Er is echt geen enkele reden tot onrust wat mij betreft. Daarbij is het zo dat, wereldwijd, het nu om een handjevol patiënten gaat. Bij corona had je binnen de kortste keren heel veel zieken.” Alles bij elkaar zijn we op de apenpokken dus een stuk beter voorbereid dan we waren toen het coronavirus uitbrak.

Over de auteur

Sofie van de Vreede

Hi! Ik ben Sofie van de Vreede, een kersverse journalist uit het jaar 2000. Daarnaast ben ik gek op popculture en kan ik iedereen wel een boek aanraden. Voor tips ben ik bereikbaar op sofie.vandevreede@student.hu.nl

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.