Theatercafé Muze in de Stad eindelijk geopend!

Theatercafé Muze in de Stad eindelijk geopend!

Sinds 5 mei is het nieuwe theatercafé ‘Muze in de stad’ geopend. Eigenares Jaimie Lloyd kwam met het idee om gezellig eten en cultuur te combineren, en nu is haar idee verwezenlijkt. Het is de bedoeling dat er verschillende soorten kunst worden neergezet, dus zijn de audities al volop in gang. Jonna Oosterlaag studeert muziektheater in Arnhem en vertelt over de verschillende vormen van kunst die geschikt zijn voor in een theatercafé als muze in de stad.  

 Het podium van muze in de stad is niet zo groot als andere podia. Het podium is vier bij twee meter en is bedoeld voor korte voorstellingen. Dit zorgt ervoor dat niet alle theatervormen geschikt zijn voor een theatercafé als deze. “Voor theater heb je niet per se decor nodig, je kan ook heel veel met beweging doen.” Vertelt Jonna Oosterlaag. Ook vertelt Oosterlaag dat het op zo’n podium makkelijk is om iets met muziek of ‘spoken word’ te doen en dat veel artiesten hier waarschijnlijk voor zullen kiezen. 

“Ik ga nu vooral naar plekken met open sessies, dat zijn bijvoorbeeld jamsessies, maar dat is dan wel heel erg muziekgericht. Wat spoken word bijvoorbeeld inhoudt, is het voordragen van een tekst op een onconventionele manier. Dit is heel toegankelijk omdat het soms wat abstract kan zijn, dit maakt het heel makkelijk is om naar te luisteren. Het gaat echt om het overdragen van een betekenis.” Oosterlaag vertelt dat deze vorm van kunst in verschillende vormen voor kan komen. Soms zal het lijken op poëzie en soms zal het wat meer weg hebben van rap of een gedicht met ritme. 

“Je hebt je tekst nodig en jezelf, dat is het. Dat is ook de rede waarom het zo makkelijk is om zoiets op te voeren.” 

Jaimie Lloyd maakte al bekend dat er meerdere audities lopen. Lloyd wil graag dat de stukken die worden voorgedragen een achterliggende gedachten hebben en dat erover na is gedacht. Oosterlaag vertelt dat bewegingstheater niet vaak zal worden teruggezien in zo’n café omdat daar ook decor voor nodig is. “In principe zou er wel een voorstelling speciaal voor dit café kunnen worden gemaakt, zodat het decor daar ook op afgesteld is. Wat er uiteindelijk wordt voorgedragen ligt echt aan de artistieke vormgeving van de theatermaker op dat moment.”

Uiteindelijk zijn er verschillende artiesten die een stuk zullen voordragen. Lloyd geeft aan dat er veel verschillende vormen zullen voorkomen van cabaret tot kleinkunst, waaronder dus ook spoken word valt, tot kindervoorstellingen in het weekend. Het café draait al op volle toeren en bij binnenkomst hangt de gezellige sfeer al in de lucht. Er staan meerdere tafeltjes en de bezoekers zouden het podium zo kunnen aanraken. “Je hebt zo veel vormen van kunst, dat het bijna onmogelijk is om ze allemaal op te noemen. Het belangrijkste wat de artiesten zullen moeten doen, is het trekken van de aandacht van het publiek. Daarom zullen ze mooie betekenisvolle stukken maken die zowel voor jong en oud leuk of mooi zijn om naar te kijken.” Aldus Jonna Oosterlaag. 

Verslaggever Max Elijzen sprak verder met Jaimie Lloyd.

Over de auteur

Max Elijzen

Hi! Ik ben Max. Ik ben 19 en ik kom uit Blaricum. Ik houd van sport, muziek, films en series!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.