De helft van het busremiseterrein wordt toch Central Park Hilversum

De helft van het busremiseterrein wordt toch Central Park Hilversum

Foto: Gijs Eggenkamp, de busremise op 9 oktober 2020

Volgens een nieuwsbericht dat de gemeente Hilversum twee weken geleden publiceerde, zou er geen park tussen de Larenseweg en de Geuzenstraat komen, maar dat blijkt onwaar. Nu ligt er een busremiseterrein dat al jaren door Connexxion gebruikt wordt, maar het bestemmingsplan om van het terrein een park te maken, leek gewijzigd te zijn. “De helft van het terrein wordt nu al een park!”, aldus Henri IJken, mede-oprichter van Stichting Betrokken Omwonenden Busremise Hilversum.

De gemeente, die geen eigenaar is van de grond, zou een plan ontwerpen om een ondergrondse wateropslag te bouwen maar daartegen was weerstand van de omwonenden. De eigenaar van de grond, Dennenborgh Group, heeft een eenzijdig huurcontract opgesteld met Connexxion, onderdeel van TransDev, dat tot volgend jaar zomer het terrein mag gebruiken. Aangezien het bedrijf zou vergroenen en verduurzamen zou “meer dan de helft van de bussen verdwijnen”, wat ervoor zorgt dat het slechts de helft van het terrein toebedeeld krijgt.

De andere helft wordt per juli 2021 als park ingericht naar aanleiding van het burgerinitiatief om van het hele terrein een park te maken. De helft die als busremise blijft functioneren, wordt naar waarschijnlijkheid in 2030 alsnog een park. “Maar dat gaan we nog notarieel vast laten leggen”, aldus IJken.

Connexxion heeft de aanbesteding gekregen voor regionaal openbaar vervoer voor 2021-2030, waarbij het moet verduurzamen. Dat houdt in dat alle bussen elektrisch worden, maar ook dat het bedrijf in diezelfde periode het terrein kan toe-eigenen. Thans, de helft, de andere helft wordt dus al gelijk als park omgebouwd.

Central Park Hilversum wordt naar waarschijnlijkheid een langgerekte vijver met daaromheen speeltoestellen, grasvelden en duurzame appartementen. “Een ondiepe, ecologische vijver met langzaam oplopende oevers is goed voor de biodiversiteit. Salamanders, kikkers, varens, vissen en zelfs vogels, alles kan er terecht,” zegt IJken, “dat is in lijn met alle speerpunten van de gemeente: binnenstedelijk groen, leefbaarheid en wateropslag.”

De gemeente heeft zestien miljoen euro gereserveerd om deze ambities waar te maken, waarvan 8,5 miljoen voor de ondergrondse wateropslag hemelsbreed 150 meter van de vijver gereserveerd. IJken: “Het park zou beduidend minder gaan kosten, maar er is ons geen geld toegezegd. En dat terwijl het toch 1200 huizen ten goede komt.” Hij voegt daaraan toe dat de grond onder steden uitdroogt en dat de appartementen eromheen duurzaam moeten worden met speciale hout-bouwtechnieken. “Het is voor zoveel dingen een oplossing…”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *