Post-pandemie, terug naar normaal voor de hondenscholen?

Post-pandemie, terug naar normaal voor de hondenscholen?

Sander Maan met hond en baasje

De afgelopen twee jaar, tijdens de pandemie, zijn er ontzettend veel huisdieren aangeschaft in Nederland. Onder deze huisdieren vallen ook ‘de corona-pups’. Veel mensen hadden ineens extra vrije tijd en waren veel thuis. Sander Maan, hondentrainer en gedragstherapeut, verteld over de drukte die hij heeft ervaren bij zijn hondenschool tijdens de pandemie en hoe dat zich verhoudt tot het hedendaagse leven. Sander is de eigenaar van ‘De Rollende Hondenschool’, een bijzondere hondenschool die mensen en honden thuis opzoekt voor individuele trainingen. Ook bij hem was het in deze periode veel drukker dan normaal, maar hoe gaat het er nu aan toe?

Je geeft hondencursussen, maar wel bij een speciale hondenschool, hoe ben je hiermee begonnen?

“Ik ben heel jong begonnen toen ik een jaar of negen was. Ik ben toen in de hondenwereld terechtgekomen, omdat ik een hond thuis had die mij heel erg geholpen heeft. Ik ben gehandicapt en ik zit in een rolstoel, mijn hond heeft mij zo geholpen, waardoor ik besloten heb dat ik mijn leven wilde toewijden aan de hondentraining.”

In de coronaperiode hebben veel mensen een hond genomen, hierdoor zaten de hondencursussen erg vol. Heb je dit in jouw vak of bij jouw hondenschool ook teruggezien?

“Zeker absoluut! Ik werkte zeven dagen in de week en met veel verschillende honden per dag. Ik wil nog wel benoemen dat, omdat het een bijzondere hondenschool is en ik mensen thuis bezoek, dat ik daardoor tussen de 6 à 7 honden op een dag zie. Ik geef privélessen, omdat ik dan meer tijd aan eigenaar en hond kan besteden. Bij de grotere hondenscholen zullen ze veel meer honden op een dag zien.”

Hoe zag je deze drukte dan terug?

“Ik werd heel veel gebeld en heel veel gemaild. Via de website werden er gedurende de coronatijd, veel mails gestuurd.”

Heb je ook mensen af moeten wijzen of op een wachtlijst moeten zetten?

“Jazeker! Dat wel, maar ik kijk ook vooral naar: “Is de hond bij mij op de goede plek?” Als ik het gevoel heb dat dat niet zo is, dan stuur ik ze ook wel eens door naar andere hondenscholen. Mijn goal is om mensen te bereiken en om ze te begeleiden met hun hond. Mensen staan bij mij op nummer een samen met de hond, het is eigenlijk gelijk. Ik vind ook dat we iets meer naar de mensen moeten kijken die bepaalde hondenrassen hebben aangeschaft en dat we aan die rassen iets meer tijd aan moeten besteden.”

Merk je dat de drukte tijdens de piek van de pandemie, nu wat minder is of nog hetzelfde is gebleven?

“Het daalt wel ietsje, maar je merkt wel dat de corona tijd bij heel veel mensen heeft aangestoken om ook een hond te nemen. De drukte is er nog wel, maar het is wel wat afgenomen. Het is dus nog steeds wel druk, maar we hoeven wel minder mensen door te sturen naar andere hondenscholen.”

Waarom denk je dat het juist nu wat minder druk aan het worden is?

“Nou, er zijn heel veel honden verkocht bij de fokkers die ik gesproken heb, en die vertelden dat er heel veel pups verkocht werden. Er zijn mensen die een impuls aankopen hebben gedaan en er zijn mensen die er heel goed over na gedacht hebben. De mensen die wat later een hond hebben genomen, die hebben er misschien iets langer en beter over nagedacht.”

Wat zou je mensen die lang op de wachtlijst gestaan hebben om een hondencursus te volgen of die nu nog op de wachtlijst staan aanraden? Zouden ze toch nog een cursus moeten volgen?

“Absoluut! Ik ben altijd voor een cursus, waar je dat ook doet. Laat je goed informeren, laat je goed helpen en stel je vragen. Probeer je goed in te leven in je eigen hondenras, om zo een leuke tijd te hebben met je hond.”


In de onderstaande videoreportage vertelt hondeneigenaar Beer Baas uit Hilversum, over de voordelen van een goed opgevoede hond en wat de belangen hiervan zijn.

Over de auteur

Fenne Samuels Brusse

Mijn naam is Fenne, ik ben 18 jaar en kom uit Hilversum. Ik heb een breed veld aan interesses en ik vind het super leuk om op pad te gaan en contact te leggen met nieuwe mensen. Op onze nieuwssite doe ik mijn best om over interessante onderwerpen binnen Hilversum journalistieke producties te maken!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.