Open deuren dag in de Meentwerf

Open deuren dag in de Meentwerf

Het is een droge en koude zondagmiddag, er staan wat auto’s geparkeerd op het terrein bij de Meentwerf, waar verschillende ateliers open zijn. Langzamerhand stromen steeds meer mensen de ateliers binnen. De Mongoolse tent is ook van binnen te bewonderen. Bij het terrein staat een moestuin waar men nog bezig is met planten verbouwen. Er is een keramiekatelier en een schildersatelier. Met een heerlijk appeltaartje en een verse thee kunnen de bezoekers ook nog nagenieten van de mooie kunst die je hebt gezien. 

De Meentwerf is een culturele broedplaats in de Hilversumse Meent. Er zijn zes kunstenaarsateliers, een ger (Mongoolse tent) en “La Kantina”, optredens, een theater, workshops, exposities. De bezoekers vervelen zich hier dus niet snel. In de La Kantina, oftewel de openbare ruimte, hangen allemaal zelfgemaakte schilderijen.

In La Kantina is Kim Overeem druk bezig met haar expositie. Terwijl zij haar schilderijen laat zien en uitlegt aan de gasten kunnen zij hier terecht voor koffie, verse muntthee, zelfgebakken appeltaart, een biertje of een wijntje.

Bij het keramiekatelier staan allemaal zelfgemaakte beeldjes. Edith van Eijden-Calis (71) werkt hier als keramiek kunstenares. “Ik zit al twintig jaar in het vak, maar in dit atelier zit ik nu twee jaar. Op dit terrein zit nog een kunstschilder, een graffiti-artist, een tassenontwerpster en er staat hierachter nog een ger, daar worden lezingen en meditaties in gegeven.”

De ruimte kan ook verhuurd worden. “Mensen kunnen de ruimte ook huren voor een middag, de stichting Knoest verhuurt het terrein. Dit is een naschoolse opvang voor kinderen met een rugzakje, dus kinderen met ADHD of kinderen die mishandeld werden etcetera. Dan doen ze allerlei workshops hier in de ateliers en werken ze aan een moestuin op het terrein”, aldus Van Eijden-Calis.

Susan Maartens (66) zit genietend haar appeltaart te eten en tegelijkertijd naar de expositie van Kim Overeem te luisteren. “Ik vind de Meentwerf echt fantastisch en het is goed dat ze een open dag hebben georganiseerd. Zo kunnen andere mensen ook de plek bewonderen. Ze hebben de situatie ook ondanks het vervelende coronavirus onder controle. Er staan op verschillende plekken desinfectiemiddelen, dus dat zorgt wel voor een prettig en fijn gevoel.” 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *