Carmen Gomes sings Ray Charles: bijzonder voor zowel bezoekers als band

Carmen Gomes sings Ray Charles: bijzonder voor zowel bezoekers als band

Foto: Sybrand van der Meulen (aangeleverd)

Terwijl het op de avond van 10 oktober buiten zachtjes miezert, dromen bezoekers van wijkcentrum De Kruisdam weg bij de bluesy muziek van Carmen Gomes Inc. Het tikken van voeten op de grond vibreert door de zaal en het plezier van de band is aanstekelijk. Carmen Gomes en haar band trakteren de Meentbewoners op een greep uit het meest swingende en succesvolle werk van Ray Charles, tijdens een concert dat mogelijk voorlopig hun laatste is. 

Het concert Carmen Gomes sings Ray Charles is een initiatief van Meent Cultureel, onderdeel van Stichting Hilversumse Meent. Volgens de organisatie snakken de bezoekers naar avonden zoals deze. “Ze zijn erg blij dat ze er eens uit mogen”, vertelt Sybrand van der Meulen (67), een van de organisatoren van dit optreden. “En wij zijn uiteraard blij dat we weer wat mogen organiseren.” Met deze avond wil wijkcentrum De Kruisdam de contacten tussen de Meentbewoners stimuleren, wat juist in deze coronatijd belangrijk is.

Het is ook een speciale avond voor Carmen Gomes Inc. “Dit is pas ons tweede live concert sinds de lockdown”, vertelt Gomes voorafgaand aan het optreden. “Ik ben erg dankbaar dat we dit optreden kunnen doen en dat we onze muziek kunnen delen met de aanwezigen. Het voelt zelfs dubbel bijzonder. Optreden en muziek met elkaar delen is magisch.” Volgens de zangeres wordt dit versterkt door het gevoel van eenmaligheid. “Als dit concert voorlopig mijn laatste is, wil ik er alles uithalen.” Gomes verwacht dat veel podia en bands de coronacrisis niet zullen overleven, omdat er veel optredens worden verzet of afgelast. “Het is een trieste zaak.”

Rode gordijnen vormen de avond lang een warme achtergrond voor Carmen Gomes en haar band. Hoewel de bezoekers op hun plaats moeten blijven zitten, bewegen ze mee met de melancholische, swingende klanken. De band is ook aan het genieten. “We hebben veel plezier met het maken van deze muziek”, vertelt Gomes later, “net als met het ontdekken van nieuwe manieren om dit materiaal te spelen. Het is elke keer anders. Interactie en improvisatie zijn de hele tijd aan de gang en dat maakt het bijzonder en spannend.”

Halverwege de avond trekken de meeste bezoekers toch hun jas weer aan. Het is immers fris in de zaal door de open ramen, die nodig zijn voor een goede ventilatie. Dit is één van de coronamaatregelen in De Kruisdam, naast het maximaal aantal deelnemers per ruimte en strategisch geplaatste tafels en stoelen. 

Bezoeker Tienke van de Werf (82) is tevreden over de coronamaatregelen in het wijkcentrum: “Ik vind dat ze het goed doen! Ik doe hier soms ook aan pilates en dan maken ze zodra wij klaar zijn altijd alles keurig schoon.” 

Na het vrolijke slotlied klappen vrijwilligers de tafels weer in en stapelen ze de stoelen op. Gomes verhaalt met een lach: “Ik vond de sfeer van vanavond heel fijn. Normaal spelen we voor meer mensen, maar dat maakt mij niet uit. De mensen die er vanavond waren, waren er ook écht bij. Ze wilden hier graag zijn. Dat schepte een heel speciale sfeer.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *