De aftrap van de duurzame driedaagse: het minifestival over duurzaam leven

De aftrap van de duurzame driedaagse: het minifestival over duurzaam leven

Door hoge, wijde deuren liepen bezoekers de industriële zaal van Fabrique Ludique binnen, waar het minifestival plaatsvond. Eenmaal binnen stonden verschillende ondernemers en organisatoren van Hilversum100 klaar om wat te vertellen over diverse onderwerpen die gaan over duurzamer leven. Het minifestival over duurzaam leven vond vrijdagochtend op 2 oktober plaats en was de aftrap van de duurzame driedaagse.

De ochtendshift van het minifestival duurde ongeveer twee uur en er waren in totaal zo’n zestig mensen aanwezig, de organisatoren niet meegeteld. De anderhalve meter afstand kon daarom makkelijk worden bewaard, ook gezien de grootte van de locatie. Fabrique Ludique is een oude fabriek die nu wordt gebruikt om evenementen in te organiseren. De leeftijd van de doelgroep was opvallend eentonig, vrijwel elke bezoeker was tussen de veertig en zestig jaar oud, op een enkeling na.

Ynske Betlem (42), een van de organisatoren van Hilversum100 en themaverbinder van Smart Waste, klonk redelijk positief over het verloop van het minifestival. “Het concept heeft zeker potentie, mensen hebben er veel baat bij en zijn geïnteresseerd.” Ze vertelde dat er waarschijnlijk zelfs meerdere edities in de toekomst plaats gaan vinden. Echter liep niet alles volgens plan. waren er minder mensen aanwezig dan verwacht, kwamen er een aantal ondernemers niet naar het minifestival vanwege corona en waren er te weinig bezoekers om de workshops normaal te laten verlopen. Uiteindelijk kwam het er op neer dat bezoekers naar de organisatoren van workshops toe konden lopen om uitleg te krijgen over een duurzaamheidsonderwerp, in plaats van dat er workshops met groepen mensen plaatsvonden. Ondanks al deze hindernissen leken bezoekers geïnteresseerd en bleven veel mensen tot het eind van de ochtendshift van het minifestival.

Zo was er een workshop gepland over het aansluiten van een regenton in eigen tuin. Een regenton stond klaar met benodigdheden voor het aansluiten van de ton. Daarnaast hingen er vellen met uitleg en duidelijke stappen over hoe het makkelijk thuis aan te sluiten is. Af en toe liep er iemand heen om te kijken wat er stond en hoe het werkt of om een foto ervan te maken.

In het midden van de ruimte hing een lijst met allerlei plekken waar men duurzaam kan winkelen in Hilversum. Onderaan de lijst lag een zwarte marker, zodat bezoekers zelf de lijst konden aanvullen met goede ideeën. Naast de lijst hing een zelf getekende plattegrond van Hilversum, waar mensen een punaise in konden prikken op de plek van leuke, duurzame winkels. De bezoekers vulden zo nu en dan de lijst en plattegrond aan, zo werd de lijst steeds langer en werd de plattegrond steeds kleurrijker door de punaises en bijschriften.

Verderop stond er in een hoekje van de oude fabriekshal een vrouw met haar eigen caravan, genaamd “de Koffiekip”, waarin zij koffie en muntthee schonk, met zelf geplukte munt uit eigen tuin en wat biologische honing. Ze vertelde dat ze met de caravan wel eens op een festival stond, maar dat vroeger vaker deed dan nu. Tegenwoordig stond ze vooral nog bij wat kleinschaligere evenementen als deze. Gedurende het hele minifestival waren er mensen te vinden bij de caravan om een kopje koffie te drinken of een praatje te maken.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *