Hilversum

Selecteer Pagina

Hilversumse Glitter en Glamour: Stralend in de spotlight

Hilversumse Glitter en Glamour: Stralend in de spotlight

Foto door: Chimène de Jonge

Op donderdag 11 januari was de eerste editie van Drag Me To Hilversum van dit jaar, een dragshow, gehouden in Theatercafé Muze gelegen op de Groest. De twee uur durende show wordt gepresenteerd door twee lokale dragqueens en zal maandelijks, op de tweede donderdag van de maand terugkomen naar het theatercafé.

Op straat lopen mensen bibberend verstopt in hun sjaals, terwijl zij hun handen over elkaar heen wrijven voor wat extra warmte. Binnen bij Theatercafé Muze is er niets te merken van de vrieskou buiten. Wanneer je eenmaal binnenstapt word je verwelkomt met de warmte van het geluid van pratende mensen, die druk bezig zijn met het bestellen van bittergarnituur, drankjes en niet te vergeten dragdollars. Dit zijn dollars die iemand uit het publiek tijdens de show kan geven aan een dragqueen, op deze manier kan diegene extra zijn of haar support tonen. Bij de gaderobe is de status van de hoeveelheid verkochte tickets te merken, ruimte voor je jas is er eigenlijk niet meer, de show is helemaal uitverkocht.

De volume van de muziek gaat omhoog en de show begint. Dragqueen Loena Maas, wie tevens ook de presentatrice is van de avond verwelkomt iedereen. Dit verwelkomen gebeurd op een speelse en sassy manier. Er zijn deze avond veel mensen in het publiek die voor het eerst bij een dragshow zijn. Zo ook Olga Scherrenburg (43), zij is vanavond aanwezig met haar moeder en haar zus. ‘Wij zijn hier vanavond voor mijn moeders Moederdag of verjaardag …we weten niet precies meer welke van de twee het was. Wij geven eigenlijk altijd een uitje, en deze keer stelde wij weer de vraag aan elkaar ‘wat zullen we nou weer gaan doen’ en toen zag ik dit en dacht, wij zijn allemaal nog nooit naar een dragshow geweest. Vandaar dat wij hier nu zijn.’, ‘Ik laat mij verrassen met wat de avond gaat brengen’ verteld Olga.

Er zijn deze avond drie dragqueens aanwezig die gaan optreden, Vanity Vickers, Boots en Loena Maas zelf. Ieders treden zij drie nummers op verdeeld over drie blokken. Bij elk nummer wordt de zaal volledig betrokken in de act, zo lopen de queens bijvoorbeeld ook door het publiek heen tijdens hun optreden. Tijdens de show geeft het publiek hun waardering en bewondering terug aan de queens, door te klappen, te juichen en vooral door te genieten van het optreden. Ook is het nu de tijd voor het publiek om hun dragdollars uit te geven, deze worden rijkelijk uitgedeeld. Deze worden weer verwerkt in de act, zo gooit Vanity Vickers de dollars over zichzelf heen terwijl ze in een dramatische pose op de grond land, het publiek reageert hierop met hard gejuich.

Jaimie lloyd (33) is de eigenaresse van Theatercafé Muze, zij verteld over hoe de Drag Me To Hilversum is ontstaan. ‘In onze omgeving zagen wij dat mensen wel vaker naar dragshows gingen. Alleen eigenlijk is drag in Amsterdam alleen echt groot en toen dachten wij ‘waarom ook niet, laten wij het eens proberen’. Toen ben ik in contact gekomen met een drag, zij is toen hierheen gekomen, die show was zo goed bezocht dat wij besloten dit vaker te doen’.  ‘Met de Drag Me To Hilversum, wat met twee Hilversumse dragqueens is, zijn wij nu een jaar gaande, wij zijn hier vorig jaar januari mee begonnen. Daarvoor waren er dus wel eens dragshows, maar dat was meer sporadisch’.

De avond loopt op zijn einde, de laatste optredens worden aangekondigd het publiek reageert teleurgesteld dat het al bijna afgelopen is, maar geniet nog van de laatste acts. Tegen het eind verteld Olga Scherrenburg (43) wat zij van haar eerste bijgewoonde dragshow vindt. ‘Ze zien er prachtig uit en ze kunnen ook nog eens heel goed dansen. Het was echt heel erg leuk!’

In deze audio reportage neemt Nina Bakker de luisteraar mee met een kijkje achter de schermen bij Drag me To Hilversum. Zij spreekt hierin met  Nikki Vos (33) en queen Loena Maas (26).

Over de auteur

Chimène de Jonge

Chimène de Jonge (22) , journalist in opleiding aan de Hogeschool te Utrecht (SVJ). Voordat zij haar keuze voor het vak in de journalistiek maakte heeft ze eerst een aantal jaren rond gereisd om meer van de wereld en andere culturen te zien en te leren. Door de reizen die ze heeft gemaakt is ze nog ruimdenkender geworden en heeft ze connecties over de hele wereld gemaakt die ze ook met plezier onderhoud. Ze is erg avontuurlijk en staat altijd open voor nieuwe uitdagingen, spontane ideeën is Chimène dan ook gek op. Met creatief zijn en nieuwe dingen creëren houdt ze zich erg graag bezig, zo legt ze ook altijd dingen vast. Een camera is altijd in de buurt te vinden, mede om de herinneringen die ze maakt ook een permanent plekje in haar geschiedenis te geven en deze te delen met haar omgeving op de socials. Zo denkt Chimène ook dat social media een groot onderdeel gaat zijn in de toekomst van de journalistiek. Door dingen die ze heeft meegemaakt en heeft gezien, weet ze dat het leven ook een erg serieuze kant heeft. Er zijn teveel mensen die zich ongehoord voelen, die zou ze graag een stem willen geven. Verhalen vertellen is dan ook wat ze het liefst zou willen doen binnen het vak van de journalistiek, dit door middel van het maken van documentaires en programma’s.