Recent overledenen in het licht gezet tijdens Avond Vol Licht

Recent overledenen in het licht gezet tijdens Avond Vol Licht

Foto: Anita van Loon (aangeleverd)

Uitvaartstichting Hilversum organiseerde op 8 oktober een herdenkingsmoment op de begraafplaats Zuiderhof, speciaal voor degenen die in de coronatijd een dierbare hebben verloren. Tijdens deze Avond Vol Licht kregen de genodigden de gelegenheid om alsnog de recent overledenen in het licht te zetten, ondanks dat de Lichtjesavond dit jaar is afgelast.

“De avond was indrukwekkend mooi”, vertelt Anita van Loon (61), directrice van Uitvaartstichting Hilversum. De genodigden werden in groepjes ontvangen op de verlichte bomenweide van begraafplaats Zuiderhof. Daar stonden een acaciaboom en een speciaal ontworpen bank centraal. Van Loon hield een toespraak en noemde de namen van de recent overledenen. Na een minuut stilte onthulde burgemeester Pieter Broertjes de bank. 

Foto: Anita van Loon (aangeleverd)

“Deze bank is ontworpen voor alle nabestaanden die een dierbare zijn verloren tijdens deze afschuwelijke pandemie”, deelt Van Loon mede. De huidige coronamaatregelen, waaronder het maximaal aantal personen per ruimte, treffen ook uitvaarten. “Veel mensen hebben op een andere manier afscheid moeten nemen dan ze oorspronkelijk van plan waren”, vertelt Van Loon. “Ze moesten de uitvaarten klein houden of mensen afbellen. Dat was heel verdrietig.” Dat was de aanleiding voor Van Loon om samen met Broertjes de Avond Vol Licht te organiseren. Met de nieuwe bank hoopt Uitvaartstichting Hilversum een bijzondere plek te bieden op hun begraafplaats, waar mensen kunnen nadenken en herinneren.

Volgens Van Loon waren de reacties op de Avond Vol Licht hartverwarmend. Ze leest een reactie van een genodigde voor: “Wat een mooie, gedenkwaardige avond hebben jullie ons als nabestaanden gegeven. Dank voor de fijne gedenkplek, een plek waar ik en mijn familie zeker gebruik van zullen maken. Het was een avond die recht deed aan wat wij moeten missen: onze dierbare, maar vooral het afscheid nemen zoals wij gewend waren voor corona.”

Nancy Tromp (52), oprichter van de in Hilversum gestationeerde EvE Foundation, vindt het net als Van Loon belangrijk dat gebeurtenissen als de Avond Vol Licht doorgaan. Tromp vertelt dat juist in de coronatijd gevoelens van eenzaamheid en rouw worden uitvergroot. “Corona zorgt voor een afgesloten gevoel. Samen herdenken geeft weer het gevoel dat je niet alleen bent.”  

De Avond Vol Licht was een soort alternatief voor de Lichtjesavond. Eind september besloot Van Loon de Lichtjesavond van dit jaar af te gelasten uit respect voor de coronamaatregelen. “Anders nam ik een gezondheidsrisico voor veel mensen in Hilversum en omgeving en dat wilde ik niet”, vertelt ze. Naast de coronamaatregelen was de locatie ook een reden voor het annuleren. “We hadden besloten om de Lichtjesavond dit jaar in de aula van de Noorderbegraafplaats te doen”, legt Van Loon uit. “Daar is de aula echter veel kleiner. Dan hadden we de avond in een tent moeten vieren, maar ook daar geldt de richtlijn dat je maar een maximaal aantal mensen mag uitnodigen. En wie mag dan wel komen en wie niet? Het was een moeilijk besluit om de Lichtjesavond te cancelen, ook omdat het een erg geliefd evenement is. Maar we hadden dit jaar al een soort alternatief georganiseerd: de Avond Vol Licht.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *