GHO-GO is niet bang voor meer coronadrukte voor huisartsen in najaar

GHO-GO is niet bang voor meer coronadrukte voor huisartsen in najaar

Foto: Luc Boelen

De Gemeenschappelijke Huisartsen Organisatie Gooi en Omstreken (GHO-GO) is niet bang voor extra coronadrukte voor huisartsen in het najaar. Onlangs bleek uit een onderzoek van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), dat onder 1600 huisartsen werd afgenomen, dat huisartsen vrezen voor extra coronadrukte in het najaar. GHO-GO zegt juist dat de doktersassistenten het drukker krijgen door corona, en de huisartsen dus niet. Verder willen ze dat de reguliere zorg ondanks corona op peil wordt gehouden.

René Batenburg (55), medisch directeur van GHO-GO en huisarts, zegt dat de totale drukte voor huisartsen hetzelfde blijft, maar dat de doktersassistenten het in totaal drukker krijgen. “We kunnen minder mensen in de wachtkamer kwijt, omdat de patiënten daar ook de anderhalve meter moeten waarborgen. Daarom kunnen we als huisartsen minder mensen op een dag zien en neemt de drukte aan de telefoon voor de doktersassistenten toe. De doktersassistenten moeten de mensen aan de telefoon meer uitleg geven en ervoor zorgen dat de patiënten op de goede plek terechtkomen.” Verder zegt Batenburg dat hij telefoneert, beeldbelt en e-mailt met de patiënten die hij niet fysiek kan zien. Hij zet die middelen in om snel een antwoord te geven op vragen. Zo hoeft hij niet alle patiënten fysiek te zien.

Het is echter lastig voor de huisartsen om corona te onderscheiden van griep. Volgens Batenburg gaan de coronatesten helpen om te achterhalen wat griep en wat corona is. Hij vertelt dat ze mensen met corona-achtige klachten eerst naar de GGD verwijzen om zich te laten testen. De huisarts had het daarom in maart erg druk, aangezien er toen nog geen coronatesten beschikbaar waren. “Mensen belden ons met luchtwegproblemen. Zij vertelden dan dat ze erg moesten hoesten en dat het misschien corona zou kunnen zijn. Wij vertelden hen dan dat dit best mogelijk zou zijn, maar dat we geen testmogelijkheid hadden. Zij kregen dan het advies om veertien dagen thuis te blijven met het gezin en uit te zieken.” Nu, zeven maanden later, loopt dat iets anders. De patiënten worden nu eerst gevraagd om een coronatest te doen bij de GGD, voordat zij naar de praktijk komen. “Dit nam veel druk bij ons weg.”

Toch kan Batenburg zijn beroepsgroep wel begrijpen. Het punt is dat hij alle mensen met griep moet zien, indien ze negatief getest zijn. Dat betekent dat hij minder mensen per dag kan zien en dat de vrije plekken worden ingenomen door de mensen met griepachtige klachten, zonder corona. Dat zorgt ervoor dat de reguliere zorg die hij normaal verleent toch een beetje opzij wordt gezet. “Dat is wat onze beroepsorganisatie zorgen baart en daar hebben ze natuurlijk wel een punt. Het is echter aan de leden hoe ze die stormen scheiden.”

Over de auteur

1 reactie

  1. Avatar

    Hoop dat dokter Batenburg gelijk krijgt.Het is een onzekere tijd.Goed gedaan Luc

    Antwoord

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *