“Altijd al mensen willen helpen”

“Altijd al mensen willen helpen”

Sebastiaan Hexspoor, raadslid van GroenLinks in Hilversum. Toen hij afgelopen maart werd verkozen veranderde zijn leven een beetje. Voorheen werkte hij ruim 10 jaar achter de schermen, maar nu is hij voor de schermen aan de slag en geniet hij meer dan ooit. “Dit werk geeft mij zoveel energie.”

Achtergrond
“Mijn naam is Sebastiaan. Ik ben 35 jaar oud en geboren in Amsterdam, opgegroeid in Hilversum. Ik heb in mijn studentenjaren fysiotherapie gestudeerd en afgerond en ging ik vervolgens 10 jaar lang aan de slag als fysiotherapeut in Amsterdam en Hilversum. Tijdje later deed ik nog de Master Bestuurskunde erachteraan.”

De weg naar de politiek
“Toen ik een jaar of 16 was begon het bij mij te kriebelen om me maatschappelijk bezig te houden. Ik ben betrokken geraakt bij een cultureel jongerenplatform en dat vond ik een bijzondere ervaring. Ik merkte dat ik heel lang in een bubbel had geleefd en bij deze platform sprak ik jongeren die te maken hadden met zaken waar ik geen idee van had, zoals discriminatie. Of jongeren die veel minder kansen kregen in het leven dan ik.

Vanaf het moment dat ik bij dat jongerenplatform kwam groeide langzamerhand de interesse in de politiek. Na mijn studie heb ik een tijdje in Nepal gewerkt en toen ik terugkwam had ik een sterke behoefte om iets lokaals te betekenen en te doen. Ik meldde mij destijds aan bij het afdelingsbestuur van GroenLinks en werd ik daar actief. Jaren later raakte ik betrokken bij vele organisaties met als voorbeelden Fairtrade Hilversum en Stichting Present. Fairtrade Hilversum zorgt voor eerlijke, duurzame handel in Hilversum. En Stichting Present helpt mensen die last hebben van eenzaamheid of in armoede verkeren. Deze stichting slaat een brug tussen mensen die iets te bieden hebben en mensen die daarbij geholpen kunnen worden.

Sinds 2009 tot de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen ben ik werkzaam geweest bij het bestuur van GroenLinks in Hilversum. Bij de verkiezingen ben ik verkozen tot raadslid en mag ik onze stemmers vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Dit is natuurlijk een parttimejob en daarom ben ik ook werkzaam als coördinator communicatie bij Stichting Present.

Raadslidwerk
“Ik wilde langere tijd al raadslid worden, maar het kwam er niet van omdat het net niet lekker paste in mijn agenda. Raadslid zijn is een deeltijdbaan maar het vergt wel veel tijd. Afgelopen jaar zag ik mogelijkheden in mijn agenda en ging ik ervoor en het bevalt super goed. Qua plezier is deze baan boven verwachtingen. Je spreekt met heel veel verschillende mensen, organisaties en het moment dat ik in een vergadering zit merk ik dat alles wat er besproken wordt er echt toe doet. In eerste instantie was ik bang dat de vergaderavonden saaie avonden zouden zijn, maar dat valt heel erg mee. “

Toekomst
“Ik heb geen ambities om landelijke politiek te gaan doen. Ik vind lokale politiek veel leuker en mooier omdat je heel goed kunt zien wat het beleid in de praktijk daadwerkelijk waarmaakt. Je hebt veel meer contact met de burgers voor wie je de plannen maakt.
Zeg nooit nooit, maar momenteel heb ik geen plannen om naar Den Haag te verhuizen. Ik zit meer dan goed op mijn plekje in Hilversum.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *