Ruitenbeek doet de klokken luiden: “Iedereen moet gehoord worden!”

Ruitenbeek doet de klokken luiden: “Iedereen moet gehoord worden!”

Foto: Gijs Eggenkamp, het Hilversumse stadhuis op 14 oktober 2020, ontworpen door de architect Dudok.

De mistige, grijze dag vormt een troosteloos decor voor een spel dat kleurrijk over doet komen op woensdag 14 oktober. Wim Ruitenbeek (42) speelt in het stadhuis passievol op de beiaard diverse “Pride Anthems” om een beeld van inclusiviteit en diversiteit uit te stralen. De directe aanleiding is de Hilversumse Rainbow Week van 12 tot 19 oktober. “Ik weet niet wie allemaal luistert, maar iedereen moet gehoord worden!”

De vijver voor het stadhuis ligt er nog rimpelloos bij voordat Ruitenbeek begint, maar bij het aanslaan van de eerste toetsen komt daar verandering in. Kleine golfjes brengen het water in beweging. Om het Dudokgebouw heen hangen trots de regenboogvlaggen met en zonder de tekst live, love, feel, free. Bij aankomst hingen de vlaggen nog roerloos, maar zodra de tonen uit de Raadhuistoren komen, begint het wiegen van de vlaggen in de lucht. Na een lang gesprek over leerzame video-opnames, spreekt hij.

“Hierop speel ik wekelijks, elke woensdag van elf tot twaalf – precies want deze klokken geven ook de tijd aan”, zegt de beiaardier lachend als hij naar de 48 tonnenzware klokken wijst, “maar ik probeer er altijd wat actueels bij te betrekken, zo deed ik dat ook bij koningsdag. Deze week is dat de Rainbow Week, mensen konden verzoeknummers insturen.” Via de site van NH Nieuws kon iedereen aan het e-mailadres komen waarnaartoe verzoekjes gestuurd konden worden. Als Ruitenbeek de speellijst laat zien, staan inderdaad Dancing Queen, Staying Alive, YMCA en I Will Survive tussen alle andere LHBTI-klassiekers. “Ik ben zelf niet van een andere liefde hoor, maar dit is toch gewoon leuk?”

Na de laatste trap is men op de toren, waar blijkt dat de vlaggen niet alleen uit bevrijding wapperen. Boven blijkt dat het harder waait. “Nu kan je zien voor wie ik allemaal speel,” als Ruitenbeek over de hele regio wijst, “dat zijn meer dan 90.000 inwoners. Ik heb best een heel groot publiek. Ik ken ze niet allemaal, maar ik speel voor hen!” Enthousiast vertelt Ruitenbeek verder: “Je kan vanaf hier van alles zien, de Arena, Utrecht, Almere en Amersfoort.” Op de bovenste verdieping liggen nog vier plateau’s waarop we kunnen aflezen wat er allemaal te zien is.  

 “Het Hilversumse thema Rainbow Week heeft niets met de internationale coming out day afgelopen zondag te maken, dat was puur toeval, volgens mij. Maar iedereen moet weten welkom te zijn hier, dus ik speel ook voor alle homo‘s en lesbiennes”, vertelt Ruitenbeek die de klokken in meerdere gemeenten bespeelt, waaronder die van Nijkerk, Harderwijk en Tiel. Naast het bejaardiersambacht is Ruitenbeek jarenlang muziekdocent en koordirigent geweest. 

Met oog voor de seksuele diversiteit van Hilversum zijn er meer thematische gebeurtenissen deze week, zo opende wethouder Karin Walters al een regenboogbankje, naast het Gaybrapad, een zebrapad in regenboogkleuren. Dit naast de aandacht die een foto-expositie van Arjaan Hamel vroeg over de persoonlijke ontwikkelingen die nodig zijn voor het uit de kast komen. Het bankje is gemaakt door de dagbesteding De Meubelwerf en is eveneens thematisch gekleurd.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *