Hilversumse kunstexpositie in eigen tuin!

Hilversumse kunstexpositie in eigen tuin!

Hilversumse kunstexpositie in eigen tuin?

Kunstexposities in Hilversum, daar zijn er meerdere van. Maar een kunstexpositie in iemand eigen tuin is niet direct voor de hand liggend. Voor Hennie van Schaik is het niet meer dan normaal. Hennie is schilder en beeldend kunstenaar. Hij combineert realisme met surrealisme. En hij laat zich inspireren door natuur en verre reizen.

Hoe bent u in de kunst terecht gekomen?

“Ik heb een administratieve opleiding gehad. Maar ik heb altijd getekend. Op een gegeven moment heb ik verf gekocht om hindeloopen schilderwerk te gaan doen. Zo heb ik ook nog op een fiets geschilderd die uiteindelijk op een beurs in Amerika aan Ronald Reagan werd aangeboden. Ik ben autodidact, ik heb mezelf in principe alles aangeleerd. Toen ik op mezelf in Utrecht ging wonen heb ik het schilderen wel echt ontwikkeld. Daar was ik bezig met kleine paneeltjes en wat kleinere stukken om op te schilderen.”

“Toen ik net bij mijn werk kwam in 1980 hadden we een groot computersysteem. Daar zaten van die discpacks in. Dat waren schijven en daar stond geheugen op. Die heb ik er toen allemaal uitgesloopt en die heb ik dan ook gebruikt om te beschilderen. Dus ik ben altijd bezig geweest met kunst en schilderen.”

Hoe bent u begonnen met de exposities?

“We wonen hier in 1991 in dit huis en ik ben in 1993 voor het eerst begonnen met de expositie in mijn eigen tuin. Dat was eigenlijk alleen voor mensen voor uit de straat. Het was heel kleinschalig. Dat deed ik eigenlijk jaarlijks. Ik ben er vijf jaar geleden even mee gestopt maar dit jaar wordt de twintigste expositie.”

Hoe heeft u een breder publiek aangetrokken?

“Ik stond in die tijd ook vaak op kunstmarkten. En dat is een goeie manier om publiciteit te krijgen. Maar in het begin had ik nog geen auto. Maar je moet dan toch een kraam vullen van zo’n vier meter breed. Dus ik heb in die tijd alles met het openbaar vervoer gedaan. Ik laadde dan alles op een steekwagen. En die moest ik dan met een fiets achter mij aantrekken.  Als ik daar nu aan terug denk heb ik geen idee hoe ik dat toen allemaal gedaan heb.”

“En voor deze expositie nu heb ik 1000 flyers laten rondbrengen door heel Hilversum. En voor de rest probeer ik de tuin aantrekkelijk te maken.”

Waar haalt u de inspiratie voor uw kunst vandaan?

 “Reizen is heel belangrijk. We hebben veel verre reizen gemaakt. En voor de rest inspireert natuur mij heel erg. Ik ben opgegroeid in een klein boerderijtje in de Meern en daar is mijn liefde en passie voor de natuur ontstaan. Ook alles wat er tussen hemel en aarde in zit, het spirituele zie je vaak terug in mijn kunst. Maar veel stukken zijn vaak landschappelijk maar dan in een soort vreemde wereld met vreemde kleurstellingen. Er zitten zeker surrealistische invloeden in.”

Als u uw kunst zou moeten omschrijven, hoe zou u dat dan doen?

“Dat vind ik lastig. Het is best veelzijdig, soms realistisch maar soms ook surrealistisch. Ik denk dat ik het hennieisme zou noemen.”

Over de auteur

Max Elijzen

Hi! Ik ben Max. Ik ben 19 en ik kom uit Blaricum. Ik houd van sport, muziek, films en series!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.