“Brouwen is echt een vak apart”

“Brouwen is echt een vak apart”

Foto: Unsplash.com

De Gooische bierbrouwerij heeft een tijdje geleden prijzen gewonnen voor hun bier. Het Gooisch zwart won goud en het Gooisch goud won zilver. Al dit bier wordt in Hilversum gebrouwen. De brouwerij zit in Foodhall MOUT en het kantoor ligt op Wandelpad 28 in Hilversum. De brouwerij is opgericht door Gijs Troost, zijn vrouw en een ander stel in 2010. Zij vonden tijdens een bezoek aan Frankrijk dat er zo veel lokale cadeaus te vinden waren, maar zagen dat er uit het Gooi bijna niks was om mee te nemen. Uiteindelijk kwam er een ander bij die met het initiatief kwam om kinderen met ontwikkelingsachterstanden te laten helpen met het maken van verpakkingen et cetera. Na zeven jaar in ketels van anderen te hebben gebrouwen, werd de brouwerij in Foodhall MOUT geopend. Amy is een van de brouwers die in de brouwerij bij Foodhall MOUT werkt. Zij kwam een aantal jaar geleden aanlopen voor een stageplek en is na haar stage blijven hangen.

“Ze wilden het pand eerst eigenlijk neergooien. Maar daar heeft de erfpachtmonumentenorganisatie daar een stokje voor gestoken, want de koepel van het dak van dit gebouw bleek erg bijzonder te zijn. De gemeente Hilversum heeft toen een wedstrijd gestart om met een bedrijfsplan te komen en welke het meest aansprak zou de locatie krijgen. Uiteindelijk won MOUT, maar zij hadden al met de Gooische bierbrouwerij overlegt dat ze hen wel erg graag erbij wilden hebben. Ik denk dat dat ook echt de perfecte combinatie is.

Wat ik eigenlijk het allerleukste vind, is dat je hier dan een hele dag keihard hebt gewerkt, dan ga je naar buiten en dan zie je het hele terras genieten van jouw biertje in de zon. In al die glaasjes zit mijn zweet en harde werk en zij genieten daar dan van. Dat is echt geweldig om te zien. Ik moest er in het begin wel een beetje aan wennen dat je in de drukte werkt. Ik voel me regelmatig wel een soort aapje, als we de tanks dan aan het vullen zijn en mensen ernaast komen zitten om echt te kijken hoe we bezig zijn. Mensen vragen ook wel eens of ze in een tank mogen kijken, soms zeg ik dan wel eens nee.

Gijs, Bas en ik zijn de enige brouwers. Daarnaast hebben we nog vier mensen die bij het andere pand werken en zijn er nog wat jongeren die etiketteren en cadeauverpakkingen in elkaar vouwen. Het is wel erg leuk dat we een soort cirkeltje maken waarin iedereen elkaar kan helpen. Het bedrijf is nu wel aan het groeien, wat ik echt leuk vind omdat je die groei dan echt zelf meemaakt. Dit brengt ook moeilijkheden met zich mee, maar er komen ook veel nieuwe projecten bij waardoor ik steeds meer leer.

Toen ik hier net kwam kon ik eigenlijk niks. Ik kon nog helemaal niet brouwen. Nu kan ik juist wel brouwen, weet ik alle verhoudingen voor elk biertje en heb ik echt ontzettend veel geleerd. Ik denk dat dit ook wel uniek is aan het bedrijf. Je wordt constant meegenomen in nieuwe processen. Wanneer Gijs bijvoorbeeld met een concept voor een nieuw biertje komt, heeft hij het er altijd even over met ons. Het is ook wel echt een creatief proces met kunstzinnige aspecten.”

In onderstaande videoreportage spreekt verslaggever Max Elijzen met enkele medewerkers van de bierbrouwerij over de reis van gist naar bier in het glas.

Over de auteur

Roos Weidema

Ik ben Roos Weidema. Ik ben 17 jaar oud en ben eerstejaars student op de school voor journalistiek in Utrecht. In mijn vrije tijd vind ik het leuk om muziek te maken. mailadres: roos.weidema@student.hu.nl

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.