Kinderboerderij in coronatijd: dieren mogen nog geaaid worden

Kinderboerderij in coronatijd: dieren mogen nog geaaid worden

Foto: Marit Alderhout

Het is woensdagmiddag, alle scholen in Hilversum hebben herfstvakantie. Vele gezinnen willen nu iets leuks doen, maar “wat?” is de vraag. Hilversum heeft veel te bieden maar wat ga je doen, Kinderboerderij de Hertenkamp bijvoorbeeld. Het zonnetje schijnt op de dierenweide en in de speeltuin zijn al kinderen lekker aan het spelen. De dieren aaien is wat de kinderen het liefste doen op de kinderboerderij en dat kan nog steeds!

Sophie (5) loopt de kinderboerderij, de Hertenkamp in Hilversum, binnen. Zij is samen met haar buurjongen naar de kinderboerderij gekomen. Sophie is hier al eerder geweest, maar ditmaal is het anders want nu zijn de coronamaatregelen aangescherpt. Voor de ingang staat er een fles handgel waar bezoekers hun handen mee kunnen desinfecteren, zoals dat nu overal gedaan moet worden. Na het desinfecteren kunnen de bezoekers naar links of rechtdoor. Beide paden zijn eenrichtingsverkeer, zodat iedereen dezelfde kant op loopt. Daardoor komen bezoekers onderweg niet veel mensen tegen, wat zorgt voor een kleinere kans op een besmetting.

Op de eerste dierenweide staan allemaal geiten en bokken, sommigen zijn met elkaar aan het vechten voor hun eten. Aan de rand van de dierenweide staan hekken die een afscherming bieden voor de andere weides met dieren. “Je mag op het weiland gewoon naar de dieren toe lopen en ze aaien. Alleen de herten, de pony, ezels en het grote varken staan apart. Dat is echter niet vanwege corona, maar puur omdat deze dieren de kinderen omver kunnen lopen. Bij de herten kan je niet komen, zij kunnen erg gestrest worden van kinderen. Dat komt doordat deze dieren niet mak zijn”, aldus Saline Schuurman (23) assistent beheerder. Sophie aait de geiten dan ook en roept om zich heen: “Deze dieren zijn echt zacht, moet jij ook doen.” Meer kinderen aaien de dieren en de ouders staan er met een ruime boog omheen. De volwassenen moeten zich immers wel aan de anderhalve meter afstand houden, in tegenstelling tot de kinderen. Vanaf de dierenweide rent Sophie naar de pony’s en ezels, deze staan achteraan in een ander weiland.

Zij vervolgen hun route, via de uitgang van de weide kom ze bij de varkensstal. Hier staat een grote zeug, een vrouwelijk varken, genaamd Suus. Sophie is zichtbaar onder de indruk van het immens grote dier van zo’n driehonderd kilo, wat aangegeven staat op het informatiebord naast het hok. Aan de andere kant van de varkensstal is de eendenvijver, hier zitten verschillende eenden en ganzen met aan de overkant een kippenhok. De bezoekers kunnen de kippen voeren met behulp van een voerautomaat. Helaas kunnen Sophie en haar buurjongen Cas hier geen gebruik van maken, zij hebben namelijk geen kleingeld mee.

Op het pad staat een grote pauw, ook hiervan is Sophie onder de indruk: “Wat een mooi dier, maar kan ik er gewoon langs?” Nadat haar buurjongen erlangs is gelopen vervolgen zij hun route, ze lopen naar de volières waar verschillende vogels in zitten. Deze vogels maken veel geluid, al helemaal de zebravinken. “Beetje te vergelijken met het inknijpen van een badeend”, zegt Cas Schoonderbeek (18), haar buurjongen. Na de volières staat een wasbak, hier kunnen de handen worden gewassen en dan weer richting huis. Maar Sophie wilt nog even spelen in de speeltuin, dus loopt ze samen met haar buurjongen terug naar de ingang.

In de speeltuin zijn nog meer kinderen aan het spelen, op het eerste oog allemaal zonder dat er corona-hectiek aan te pas is. “Nu tijdens de herfstvakantie merken we wel dat de opkomst wat meer is, maar we merken geen duidelijk verschil tussen de coronapiek en nu. De stroom is redelijk gelijk gebleven.“, vertelt Schuurman. Een ouder van een spelend kind in de speeltuin zegt: “Het is hier goed geregeld omtrent corona, het werkt fijn dat er eenrichtingsverkeer is”, aldus Sander Verzeilberg (40). Daar voegt hij aan toe dat het uiteindelijk ook de eigen verantwoordelijkheid is van de ouders zelf. Mevrouw Verzeilberg (69) die naar naam liever niet wil noemen, voegt er nog aan toe: “Kinderen kunnen hier ongestoord lopen of spelen, ook volwassenen trouwens, zonder je even zorgen te hoeven maken. Heerlijk!” Vervolgens kijkt ze weer trots naar haar spelende kleinkinderen in de speeltuin.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *