Goois Natuurreservaat geeft volkstuintjes terug aan de natuur

Goois Natuurreservaat geeft volkstuintjes terug aan de natuur

Foto: Sanne Bakker

Goois Natuurreservaat is in de maand oktober gestart met het saneren van de voormalige volkstuinen bij het Laapersveld. De stichting is momenteel aan het werk om opstallen, hekwerken, afval en aanwezig asbest op te ruimen. Het gebied naast het treinspoor zal na het opruimen heringericht worden als natuurgebied.

Het terrein van een halve hectare zal uiteindelijk onderdeel worden van het Laapersveld. Het wandelpad langs de voormalige volkstuinen is tijdelijk afgesloten voor het bouwverkeer. “Iedereen kan het pad dat parallel loopt aan dit pad nog wel aan de andere kant van het veeraster gebruiken”, meldt Ines van Hees, communicatiemedewerker van Goois Natuurreservaat.

Foto: Sanne Bakker

In de komende maanden zullen de medewerkers van Goois Natuurreservaat nadenken over hoe zij de inrichting van het gebied nog verder kunnen verbeteren voor recreanten. “Hoe we het gebied precies gaan inrichten weten we nu nog niet”, aldus Van Hees. “Het idee is in ieder geval om zo min mogelijk hekken te hebben in het gebied, zodat de natuur zo optimaal mogelijk kan worden beleefd.”

Volgens Van Hees is de reden voor het besluit om de volkstuintjes terug te geven aan de natuur eenvoudig: “Wij zijn een natuurbeschermingsorganisatie die opkomt voor de natuur in het Gooi. Dan spreekt het voor zich, toch?”

Niet alle inwoners van Hilversum zijn enthousiast over de sanering van de volkstuintjes. “Ik vind het jammer voor de gepensioneerden die hun hobby moeten opgeven”, vertelt bewoner Alessandro Afeltra (46). “Ik liep daar vaak langs en zag met hoeveel plezier zij daar hun tijd doorbrachten.” Inwoner Nelleke, die liever haar achternaam niet noemt, voegt daaraan toe: “Ik denk dat weinig mensen iets hebben tegen het gebied teruggeven aan de natuur, maar de vraag naar een volkstuintje is enorm toegenomen sinds corona. De timing vind ik daarom slecht.”

De opruiming van de volkstuintjes stond voor lange tijd op de agenda. Al in 2017 besloot Goois Natuurreservaat de volkstuintjes terug te geven aan de natuur. Vorig jaar is er reeds met huurders van de tuintjes gesproken over de beëindiging van de huurovereenkomst. Van Hees legt uit waarom de sanering toch ruim een jaar later van start is gegaan: “Op het moment dat een besluit zoals dit genomen wordt, start pas de volgende fase. De voorbereidingen van dit soort projecten duren dus vaak wat langer.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *