Hilversum

Selecteer Pagina

Ingepakt worden als een cadeautje?

Ingepakt worden als een cadeautje?

Foto van de Vorstin door Julia Sniecikowska

Hilversum – Dit jaar is alweer een nieuwe editie van de ‘Avond van de Stadsdichter’. Op 29 februari vindt de onvergetelijke avond plaatst in de Vorstin aan de Koninginnneweg 44 in Hilversum. Deze wordt gepresenteerd door Charlotte de Raad, de stadsdichter van Hilversum. Het is een avond om mensen te laten samenkomen en om ze in aanraking te brengen met poëzie. Charlotte stelt het programma samen en nodigt mensen uit die haar inspireren. Daarnaast zijn er ook genoeg muziekoptredens en sinds dit jaar ook dans. Aldus een avond vol verschillende vormen van kunst.

De avond bestaat uit een uitgebreid programma met onder andere: Gooische Woordenaars (een hiphopcollectief), Barguijs en Daniëlle Zawadi. Tijdens de avond komen allerlei werelden samen. Niet alleen de werelden van muziek en dans, maar ook veel spoken word. Ook is er een open mic waar iedereen welkom is om een stukje van zichzelf te laten horen. Er wordt gelachen, maar ook gehuild. Een magische en veilige sfeer die heel vermakelijk is. “Geen therapie avond, maar wel kwetsbaarheid”, vertelt Charlotte. “We willen de avond zo inclusief mogelijk maken, zodat het iedereen kan bereiken.”

Charlotte maakt als stadsdichter ongeveer acht gedichten per jaar voor de gemeente. Deze worden voorgedragen bij speciale gelegenheden, zoals de dodenherdenking. Ze vertelt over schrijven als een vorm van kunst, ook wel ‘woordkunst’ genoemd. Het is een serieuze kunstvorm die heel speels kan zijn, maar ook serieus. “Het is een vorm van zelfexpressie, ik heb het nodig. Poëzie heeft mij geholpen om mijn gevoelens een plekje te geven. Dan staat het daar op papier en dat geeft mij opluchting. Daarnaast heeft het voor mij ook een groter doel, namelijk: je kan een boodschap overbrengen. Het komt op deze manier binnen via een andere ingang”, maar ze heeft als doel niet het publiek: “Voor hen is meer herkenning belangrijk. Ik merk het zelf als ik naar een poëzie of spoken word avond ga. In alles wat ik hoor vind ik wel een klein stukje van mezelf. Ook al is het maar iets kleins.”

Andere spoken word artiesten op de line-up zijn het duo Barguijs. Zij noemen zichzelf ook ‘woordkunstenaars’. “We vonden het tof om te spelen met taal. Meestal gebruiken we metaforen en laten we het rijmen. We vinden het belangrijk om iets te vertellen waar de luisteraar mee kan linken. We willen iemand meenemen.” Ze brengen graag zwaardere onderwerpen op een iets luchtigere manier, zodat deze anders binnenkomt bij de luisteraars. Volgens Ivan, één van de leden, is het belangrijkste van schrijven expressie: “Wat je ziet is dat mensen de behoefte hebben om zich te uiten, maar niet weten hoe. Ik probeer niet om mensen schrijvers te maken, maar vaak is schrijven een tool om erachter te komen wat je wel bent. Het belang is expressie, zelfkennis en even luisteren naar je eigen stem.”

De waarde voor schrijven ligt bij veel kunstenaars erg hoog. Het is een manier om je gevoelens te uiten, maar ook een stukje herkenning te vinden in andere. Eenzaamheid is een groot probleem in de huidige maatschappij, daarom sluit Charlotte af met een mooie boodschap: “Gun het jezelf om daar naartoe te gaan. Vooral voor iedereen die nog nooit naar een spoken word avond is geweest: gun het jezelf. Het brengt iets en je neemt iets mee naar huis wat je nooit vergeet.”

Tekst – Julia Sniecikowska

Over de auteur

Julia Śniecikowska

Mijn naam is Julia Sniecikowska. Mijn interesses liggen voornamelijk bij kunst, cultuur en passie van anderen. Mijn nieuwsgierigheid is altijd erg groot geweest, waardoor dit soort werk mij ook altijd plezier bezorgt.