Hilversums raadslid: “Het iets kunnen betekenen voor je stad is fantastisch.”

Hilversums raadslid: “Het iets kunnen betekenen voor je stad is fantastisch.”

Carolien Jansson is raadslid voor de lokale partij Hart voor Hilversum in Hilversum. Afgelopen maart kwam Hart voor Hilversum als winnaar naar voren tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Maar hoe rol je eigenlijk de lokale politiek in? En hoe reageert je omgeving daarop?

Nummer zes op de lijst, Carolien Jansson noemt het een soort parttimebaan “Ik ben er globaal zo’n 20 uur per week mee bezig. Elke dag echt wel een aantal uur. En ik ben zo’n 3 à 4 avonden per week op pad. In die zin zou je het een parttimebaan kunnen noemen.”

De lokale politiek is iets wat je met veel liefde en passie moet doen, maar hoe rol je daar eigenlijk in? “Sommige mensen worden benaderd. Als een partij denkt, dat er iemand talent heeft voor een bepaalde functie kan diegene gevraagd worden. Maar bij mij ging dat anders. Ik vind dat politieke spel in die arena gewoon heel interessant en belangrijk. Het leek me heel mooi om daar  aan mee te doen en Hilversum te besturen.”

Maar je kan natuurlijk niet zomaar de lokale politiek in. Je verbindt je aan een bepaalde partij met denkbeelden die passen bij jezelf. “Je gaat bij jezelf na bij welke partij pas ik? Dan vallen er logischerwijs een aantal partijen af, maar er blijven ook wat partijen over. Maar mijn keuze voor Hart voor Hilversum heeft te maken met het feit dat het echt een lokale partij is. We hebben geen invloed uit Den Haag. Wij zijn er echt voor Hilversum en haar inwoners. En dat spreekt mij vooral aan.”

Als je jezelf verbindt aan een publieke functie, zitten daar natuurlijk opofferingen aan vast. “Ik heb wel eens iemand gesproken die zei: “Raadslid zijn is een manier van leven.” En dat is zeker waar. Je moet er echt voor kiezen. Niet iedereen kan zich permitteren om meerdere avonden van huis te zijn. Ik kan mij heel goed voorstellen dat je met meerdere kinderen en een fulltimebaan het niet trekt om daarnaast gemeenteraadslid te zijn. Mijn kinderen zijn de deur uit, en ik zit wat soepeler in mijn tijd. Voor mij is dat een stuk makkelijker.

Juist bij een publieke functie als raadslid is het belangrijk dat je steun krijgt, helemaal van je thuisfront. “Als je geen steun hebt van het thuisfront kun je het wel vergeten. Zij moeten inderdaad bereid zijn om de hond uit te laten als ik er niet ben, of een keer het eten op tafel te zetten. Dat heb je zeker nodig. Nu ben ik wel gewend aan een onregelmatig leven hoor, dus ik heb geboft met een fijn thuisfront.”

In tijden als deze is de veiligheid van publieke figuren een issue. Helemaal in de social media is een bedreiging zo geuit. Hoe is dat bij Carolien? “Ik ben daar persoonlijk niet bang voor. Daar hebben wij intern ook afspraken voor. Als je merkt dat er iets aan de hand is. Op straat, bij je thuis, of via de socials, dan meld je dat direct. Dan ga je in gesprek met de burgemeester en dan worden er ook echt stappen ondernomen en aangifte gedaan. Maar dat is in de afgelopen jaren gelukkig niet voorgevallen.”

Er zitten natuurlijk meer pluspunten aan het raadslidmaatschap. “Het iets kunnen betekenen voor je stad is ontzettend mooi. Dat is de essentie van alles. Je wilt graag bestuurlijk actief zijn omdat je Hilversum een mooiere en een betere plek wil maken. Deze functie is heel erg breed, je beslist als volksvertegenwoordiger over de openbare ruimte, het inrichten van je stad, het gaat over mensen. Het is zo ongelofelijk breed. En dat maakt het zo mooi.”

Over de auteur

Max Elijzen

Hi! Ik ben Max. Ik ben 19 en ik kom uit Blaricum. Ik houd van sport, muziek, films en series!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.