Willem Dudok: De man die Hilversum internationale allure gaf.

Willem Dudok: De man die Hilversum internationale allure gaf.

Hij is de man die Hilversum vormgaf. Met als hoogtepunt uiteraard het Raadshuis met haar enorme toren. Dat kan er maar één zijn: Willem Dudok. Als een soort ode aan deze man is er een Dudok Architectuur Centrum te vinden in het raadshuis van Hilversum. Dat centrum verzorgt rondleidingen door het raadshuis waarin je door de ogen van Willem Dudok naar de hotspot van de Mediastad kijkt.

 Het Dudok Architect Centrum focust zich op architectuur, stedenbouw en ruimtelijk erfgoed in Hilversum. Architectuur en Hilversum samen belichamen één naam: Willem Dudok.

Iedereen die in Hilversum woont weet wie Dudok is. Al is het alleen maar omdat zijn naam op veel gebouwen en huizen vermeld staat. Zo is er bijvoorbeeld het Dudokpark, een café met de naam Dudok erin, een sportschool, een apotheek en zelfs een woningcorporatie. Maar er zullen ook mensen zijn die misschien niet helemaal weten wie Dudok was en wat hij Hilversum heeft gebracht. Voor die mensen, ben ik er.

Het leven van Willem Dudok in vogelvlucht:

Willem Marinus Dudok werd geboren in Amsterdam in 1884. Hoewel Dudok uit een creatief gezin kwam, ging hij in 1900 naar de Cadetschool in Alkmaar voor een opleiding tot militair. In zijn vrije tijd ontwierp Willem gebouwen. Geen wonder dat hij in het leger aan de slag ging met het bouwen van forten. Hij had zijn roeping gevonden: het ontwerpen van gebouwen.

In 1915 reageerde hij op een vacature als directeur Publieke Werken in Hilversum. Door de snelgroeiende economie in Hilversum kreeg Dudok van de Gemeente Hilversum de taak om een waardig plan op te zetten waar Hilversum potentieel ontzettend veel aan had. Hij kreeg de opdracht om een stedenplan op te zeten waardoor Hilversum zou kunnen groeien naar 100.000 inwoners. En dat deed hij.

Als architect in Hilversum voelde hij zich als een kind in een snoepwinkel. In de jaren ‘10 van de vorige eeuw was Hilversum namelijk niet veel meer dan weiland met daarop vooral schapen en boeren. Dudok kon in dat vroege stadium alles bepalen en hij kreeg de volledige vrijheid om zijn ideeën vorm te geven.

Dudok ontwierp in Hilversum woonwijken, scholen en de meeste gemeentelijke gebouwen.

Dudok gaf zijn meeste ontwerpen een handtekening door middel van een cirkelvormig raam. Het cirkelvormig raam is dus ook te zien in het, door Dudok ontworpen, zeer bekende Hilversumse raadshuis. In 1915 maakte Dudok al de eerste schetsen hiervoor. De bouw begon ruim 10 jaar later in 1928. In totaal duurde de bouw zo’n 3 jaar en in 1931 was het raadshuis af.

Vanwege zijn gebruik van op het eerste oog vreemde vormen werd zijn werk in één klap wereldberoemd. Alleen het formaat van de gele bakstenen was al opvallend. Dudok koos voor een langere, smallere baksteen. Iets wat daarvoor nog nooit ergens vertoond was.

Ook koos Dudok om de bakstenen iets te kantelen in het cement waardoor er een soort schaduweffect ontstond op het gebouw. Dit waren in die tijd ontzettend vernieuwende technieken die je sindsdien steeds vaker ziet. Ook in de moderne architectuur komen deze technieken terug.

Het wordt vaak onderschat hoeveel invloed Dudok heeft gehad op de internationale architectuur.  Dudok heeft Hilversum internationale allure gebracht. Iets om trots op te zijn.

Over de auteur

Max Elijzen

Hi! Ik ben Max. Ik ben 19 en ik kom uit Blaricum. Ik houd van sport, muziek, films en series!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.