Een inkijkje in de Hillywood-tour op het Mediapark

Een inkijkje in de Hillywood-tour op het Mediapark

Het mediapark is één van de trekpleisters van Hilversum. Het is dé plek waar de meeste tv- en radioprogramma’s vandaan komen. De blikvanger van het mediapark is het Nationaal Instituut voor Beeld en Geluid.

Beeld & Geluid verzorgt Hillywood Tours. Een soort rondleiding met een treintje over het mediapark. De gids en tevens machinist, vertelt alle in’s en out’s van het mediapark.

De tour begint voor de ingang van Beeld & Geluid. Zodra alle bezoekers aanwezig zijn, begint de tour. De gids zet een koptelefoontje op met microfoon en via de geluidsinstallatie is hij in de twee treinwagonnetjes goed hoorbaar.

Na een rondje op het plein voor Beeld en Geluid start de tour en slaat de trein rechtsaf naar de Andre van Duinboulevard, vernoemd naar ’s lands bekendste komediant. De kleine trein rijdt langs de studio van onder andere Vandaag Inside en de Avondshow met Arjen Lubach en we stoppen tijdelijk bij een regiewagen die net buiten een studio staat. De gids stelt een aantal vragen aan een medewerker van de regiewagen en legt de functie van zo’n enorme vrachtwagen uit. De strekking van het korte gesprek is “ augmented reality ‘, (vrij vertaald: aangevulde realiteit) waarbij er geluids- en visuele effecten worden toegevoegd aan opnames. Na zo’n 5 minuten stapt iedereen weer in en rijdt de trein verder.

We keren om en even later rijdt de trein van de Hillywood Tours op de Willem Ruisweg waar we langs de studio komen van onder andere The Voice of Holland en het hoofdgebouw van RTL. Op het trottoir van het RTL-gebouw ligt de welbekende RTL Walk of Fame waar de handafdrukken van mensen die langer dan 20 jaar bij RTL werken, zichtbaar zijn in het beton.

Een paar honderd meter verder stoppen we bij studio 21 waar we naar binnen gaan. De trein stopt in een grote gang die verlicht wordt door tl-buizen. Het licht van deze tl-buizen vullen de gangen met een roze gloed. We lopen een stukje verder en bereiken een enorme hal die volledig gevuld is met rekwisieten van bekende programma’s die gelijk opvallen door hun herkenbaarheid. In de hal staan echter ook rekwisieten van programma’s waarvan je niet eens wist dat ze ooit zijn gebruikt in een televisieprogramma.

We stappen weer in het treintje en rijden verder door de enorme studio. Door de grote, hoge en lege gangen kan het soms lijken op een doolhof. Maar het lijkt alsof onze gids de route met een blinddoek nog kan vinden. We stoppen voor een deur. We lopen de foyer in van studio 21. De prachtige foyer lijkt op het eerste gezicht perfect voor een chic feest. We gaan via een soort showtrap inclusief rode traploper naar boven waar we langs een bar lopen.

Eenmaal boven gaan we meerdere deuren door en we komen in de controlekamer van de daadwerkelijke studio 21. Studio 21 is cirkelvormig met een podium in het midden. Rondom dat podium bevinden zich zitplaatsen voor publiek.

De laatste stop in studio 21 is het Hillywood Tours Depot. Een hal waar veel rekwisieten en decorstukken van bekende tv-programma’s zijn opgeslagen. Zo kun je bijvoorbeeld draaien aan het Rad van Fortuin en kun je plaatsnemen op de The Voice-stoelen van Nick en Simon en Marco Borsato.

We stappen allemaal weer in de trein en rijden studio 21 uit. Eenmaal buiten valt één ding op: het regent hard. Heel hard. Aangezien we iets achter op schema lopen houdt de gids de vaart erin met de trein. Wat eerst het mediapark was lijkt nu meer op circuit Zandvoort. We rijden achter het mediapark langs. De bomen van de beboste omgeving geven iets van bescherming tegen de regen. We komen langs de grote fontein inclusief meer en rijden langs het hoofdgebouw van de VPRO en BNNVARA. De laatste stop van deze tour is het hoofdgebouw van EMG. De tour vertelt dat dit vroeger de studio was van Radio 3FM en hij laat voorzichtig de naam Pim Fortuyn vallen. De tour eindigt op de beroemde parkeerplaats waar politicus Pim Fortuyn in 2002 vermoord werd.

De Hillywood tour heeft op het eerste gezicht een wat “glamour en over the top” imago. Maar niets is minder waar. Het is oprecht interessant om te zien wat er achter de schermen van tv-programma’s allemaal gebeurt. Het mediapark heeft een rijk verleden waar geschiedenis is geschreven. Het is een interessant stukje Hilversum!

Over de auteur

Max Elijzen

Hi! Ik ben Max. Ik ben 19 en ik kom uit Blaricum. Ik houd van sport, muziek, films en series!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.