Hilversum

Selecteer Pagina

Boodschap achter de Februaristakingen was nog nooit zo belangrijk. 

Boodschap achter de Februaristakingen was nog nooit zo belangrijk. 

Veel Hilversummers bij herdenken februaristakingen. Burgemeester Gerhard van den Top legt een krans voor de arbeiders die destijds hun werk neerlegde. Foto: Noah Hensema

HILVERSUM – Op maandag 26 februari herdachten tientallen Hilversummers de op 1941 uitgevoerde februaristakingen. De stakers legden in 1941 hun werk neer, met het doel de antisemitische Duitse bezetter tegen te gaan. De boodschap blijkt vandaag de dag nog steeds even belangrijk. De oorlog in zowel de Gazastrook als Oekraïne lijden onder antisemitisme en het vermogen om niet vrijuit te spreken. Volgens Burgemeester Van den Top is het belangrijk dat we deze boodschap blijven verspreiden. 

In Hilversum kozen ruim 10.000 arbeiders om te staken en samen de straat op te gaan. Volgens burgemeester Gerhard van den Top was het een erg moedige actie die zeker herdacht moet blijven worden. “Deze mensen waren erg moedig en liepen recht tegen de mitrailleurs in”, vertelt Van den Top. De arbeiders protesteerden voor vrijheid en stonden op tegen de vervolging van de Joden. Van den Top vertelt met erg veel respect over de arbeiders. “De vraag die mij altijd onwillig bekruipt, is dan ook of ik zelf zo moedig had kunnen zijn, terwijl ik zelf een gezin thuis had zitten”, vertelt hij aan. 

Van den Top geeft aan dat we minder zijn verenigd sinds de oorlog in Oekraïne begon en zijn we geneigd om sneller te schuilen achter een sterke man of vrouw die onze problemen wel even op lost. “We hebben de neiging om weg te kijken van de stille leiders in het buitenland, waar we eigenlijk zo bang voor zijn.” Hij maakt duidelijk dat het daarom belangrijk is dat we blijven herdenken en ons laten inspireren door de stakers.  “Laten we dit moment van herdenken zien als een moment van standvastigheid”, aldus Van den Top. 

Hilversum herdenkt

Op maandag 26 februari stroomt het Seinhorst plein vol, mensen van alle leeftijden komen samen om de belangrijke gebeurtenis te herdenken. De herdenking wordt geopend met het vertellen van de geschiedenis en het idee achter de februaristakingen van 1941. Op 25 en 26 februari legden ruim 300.000 arbeiders uit verschillende grote steden in Nederland werk stil, om in protest te komen tegen de Duitse bezetter. De aanleiding voor deze staking waren de eerste razzia’s (klopjachten) op de joodse gemeenschap in Amsterdam, waarbij honderden joden werden opgepakt. 

Tijdens de herdenking komen verschillende mensen aan het woord. Zo ook Kitty Jong (vicevoorzitter FNV). Jong spreekt over de arbeiders en koppelt hun boodschap aan de actuele gebeurtenissen in zowel Nederland als de wereld. Volgens Jong moeten we waakzaam zijn en dat ook blijven. “In 2019 werden we opgeschrikt door de bekladde Dock werken in Amsterdam en het in 2023 bevrijdingsmonument in Baarn, dat was vol beklad met hakenkruisen.” Ook spreekt Jong over de verschrikkingen die zich voordoen in Oekraïne. “Ze zijn slachtoffer van de machtswellust door anderen, die enkele generaties opofferen voor hun eigen gewin”, vertelt Jong. 

Naast de situatie in Oekraïne spreekt Jong zich ook uit over de politieke situatie rondom de arbeidsmigranten die in ons land verblijven. “Vluchtelingen worden aangewezen als de veroorzakers van onze problemen”, zegt ze. Volgens de Jong is het onze plicht om ons te verzetten tegen de populistische bezetter en muren te verbreken tussen mensen in plaats van muren bouwen. “Dat heeft de staking ons geleerd.”

Na afloop van de herdenking beantwoorde burgemeester Gerhard van den Top nog een aantal vragen over de februaristaking en de herdenking.

Tekst: Noah Hensema

Video: Feline van Hoeckel

Over de auteur

Noah Hensema

Ik ben Noah Hensema (2005) en ik ben eerstejaars student journalistiek aan de Utrechtse Hogeschool. Ik woon al mijn hele leven in Oosterbeek, dit is een klein dorp naast Arnhem. Ik ben erg nieuwsgierig, direct en hou ervan om met mensen in gesprek te gaan , dit is ook waarom de opleiding bij mij past. Naast de opleiding ben ik veel bezig met muziek. Ik hoop dan ook ooit als muziekjournalist aan het werk te gaan, echter hou ik al mijn opties open en ben ik benieuwd wat de school voor journalistiek mij gaat brengen.