Hilversum

Selecteer Pagina

Feest van de herkenning

Feest van de herkenning

Hilversum – Hilversum in zwart-wit is de nieuwe film van de Historische kring Albertus Perk uit Hilversum. De film ging op 2 maart in première in het Hilversumse Filmtheater aan het Herenplein 5.  De film laat niet alleen de veranderingen zien van de Mediastad tussen 1924 en 1974, maar ook de belangrijke gebeurtenissen, zoals: de viering van de honderdduizendste inwoner van de stad. Door middel van amateuropnames en Polygoonjournaals probeert Albertus Perk de veranderingen van Hilversum door de jaren heen te laten zien.  “We hebben een leuk beeld kunnen weergeven van Hilversum”, vertelt Pieter Hoogenraad, één van de filmmakers.

Albertus Perk heeft al eerder een film gemaakt, Hilversum bezet en bevrijd, dit werd een succes in het filmtheater. Waarom wouden zij eigenlijk een tweede film maken? “Anders zaten we dood verveeld thuis en we hadden de smaak te pakken. Al helemaal voor zeshonderd jaar Hilversum.”

Pieter Hoogenraad komt zelf uit Rotterdam, maar woont al wel meer dan viertig jaar in Hilversum. Officieel is hij van beroep jurist, maar na zijn pensionering studeerde hij af als historicus. Pieter verzorgt nu o.a. rondleidingen, excursies en heeft een aantal boeken geschreven. Ondanks dat hij niet geboren is in Hilversum wil hij hier in ieder geval wel zijn laatste adem uitblazen. Hij hoopt wel dat de film mensen gaat samenbrengen: “Het feest van de herkenning, zo moet je het noemen. Dat verbindt mensen die er zitten en voor jongelui is het misschien ook wel leuk. Zo kunnen ze zien wat er gebeurde. Er zit ook humor in.”

Joost Huijsing, ook één van de filmmakers, is wel opgegroeid in Hilversum. Toen hij jong was wou hij zo snel mogelijk weg uit Hilversum. Ondanks dat hij het nog steeds soms een beetje saai, is het voor Joost wel de mooiste stad van Nederland. “Als je ‘rondje Hilversum’ doet dan zie je, op de zee na, alle Nederlandse landschappen.” Voor hem was de film een herinneringen capsule. “Je hebt dingen gezien die je herkende. Het was meer een ‘oh ja’ gevoel, dan echt iets nieuws. We keken een fragment en ik dacht plotseling: ‘he, dat is mijn tante, oom en neefje!’ Dat moet voor een aantal mensen ook gelden.”

In de film zie je verschillende beelden die niet alleen het leven van de Hilversummers laten zien, maar ook de belangrijkste momenten. “Wat ik wou laten zien is hoe Hilversum groeit. Dan is het leuk om filmbeelden te laten zien van hoe mensen leefden en ook van hoogtepunten”, vertelt Pieter. “We gingen naar Polygoonjournaal beelden kijken van Hilversum. We kregen een hele lijst van die periode en daar moesten we uit kiezen. Het filmtheater had nog een oude amateurfilm liggen over Hilversum uit de jaren negentig. Dat was de basis van onze film.” De makers van de film hadden genoeg te bekijken tijdens het uitzoeken van de beelden. “We wouden laten zien wat er verkrijgbaar is. Je kan de prachtigste ideeën hebben, maar als het niet al gefilmd was konden we niks. Het was echt onszelf opsluiten en kijken wat er was, maar het was wel een snoepwinkel”, vertelt Joost.

Tekst door Julia Sniecikowska

Over de auteur

Julia Śniecikowska

Mijn naam is Julia Sniecikowska. Mijn interesses liggen voornamelijk bij kunst, cultuur en passie van anderen. Mijn nieuwsgierigheid is altijd erg groot geweest, waardoor dit soort werk mij ook altijd plezier bezorgt.