Gert-Jan Jansen 25 jaar fotograaf ”Mensen blijven het boeiendste wat er is.’’

Gert-Jan Jansen 25 jaar fotograaf  ”Mensen blijven het boeiendste wat er is.’’

Foto: Gert-Jan Jansen

’Eén foto zegt meer dan duizend woorden. Dus ik houd de tekst kort: mijn naam is Gert-Jan Jansen. Fotograaf, al bijna 25 jaar. Ik ben vooral een fotograaf van mensen, hun interactie en emoties. Gespecialiseerd in documentaires, reportages en portretten. Mijn lens richt ik op jong, oud, rijk, arm, zwart, wit, man en vrouw. Kijkt u zelf maar, want één foto zegt meer dan 1000 woorden.’

Zo luidt de tekst op de website van fotograaf Gert-Jan Jansen. Verder niets. En natuurlijk foto’s. Veel foto’s. Zwarte vormgeving, een zelfportret en zijn werk is onderverdeeld in Documentaire, Portretten, Reportage en Laatste Project. Alle foto’s zijn zwart-wit. ’’Ik ben opgegroeid in Almelo in zwart-wit. Tot 2012 had ik mijn eigen doka. Zelf ontwikkelen. Op de fotovakschool in Apeldoorn leerde je het vak zwart-wit. Het werd mijn passie. Zelfs toen ik uiteindelijk digitaal ben gaan werken, is zwart-wit gebleven.” Op de constatering dat tegenwoordig iedereen met zijn telefoon overal foto’s van maakt en dat Nederland miljoenen hobby-fotografen telt, reageert hij heel laconiek. ”In de tijd dat ik mijn werk doe, is er veel veranderd. Maar ik ga gewoon met de tijd mee.”

Omdat zijn ouders vonden dat zijn liefde voor de fotografie hem onvoldoende financiële zekerheid zou geven koos hij voor een baan in het onderwijs. Pas 25 jaar geleden durft hij definitief de overstap te maken en noemt hij zichzelf ’reportage- en documentaire fotograaf’. ”Er is van mij uit geen enkele boodschap. De kijker mag er geheel zijn eigen invulling aan geven. Maar je hoeft er wat mij betreft niets mee te doen.’’

Op zijn Instagram is een serie foto’s geplaatst met inwoners van ondermeer Hilversum. Uiteraard allemaal zwart-wit. Twee lopende kletsende vrouwen. Een vrouw met een kinderwagen. Een man met een baby in zijn armen. Opvallend vaak fietsende mensen. ”Beweging. Ik loop al zoekend door een plaats en fotografeer uitsluitend wat zich spontaan voordoet. En als dat toevallig veel fietsende mensen zijn, dan is dat zo.”

Toch is niet alles voor zijn lens een even gewild en geliefd onderwerp. ”Mensen blijven het boeiendste wat er is. Er is altijd iets te beleven. Niet alleen wat er op de foto komt, maar ook de boeiende gesprekken die ik gevoerd heb en mooie ontmoetingen die ik er aan overgehouden heb. In de natuur heb je dat niet. Bij de natuur kijk je er naar en dat is het dan. Mensen en alles wat er bij hoort ’overkomen je’, tenzij ik een opdracht heb. Dan is de focus heel anders. Maar dat hoort er ook bij en maakt het vak weer uitermate boeiend. Dan komt de ervaring van pas en wordt het weer een hele andere uitdaging.”

Het lijkt er op dat zijn ouders gelijk hebben gekregen. In het werkveld waar Jansen zich bevindt zijn de tarieven die betaald worden niet hoog. ”Er is geen droog brood mee te verdienen. Mensen reageren verbaasd als ik mijn prijs noem. Als ik dan zeg dat een wasmachine-monteur alleen al voorrijkosten rekent, dan binden ze in. Maar eigenlijk heb je natuurlijk helemaal geen zin om het zakelijk zo te moeten bewaken, terwijl het juist om een creatieve opdracht gaat.”

De enorm omvangrijke serie foto’s op Instagram geeft een mooi straatbeeld van Nederland anno nu. ”De mens in al zijn verschijningsvormen. En juist in zwart-wit. Zo word je niet afgeleid door kleur, waardoor het beeld versterkt wordt.”

Over de auteur

Ramses Kaart

Ik ben Ramses Kaart. Ik ben journalist op de Hogeschool Utrecht. En ik hoop u nog met vele artikelen te inspireren. Email: Ramseskaart1@gmail.com

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *