Dé wijngaard in het Gooi die het bourgondische leven nog meer gaat verrijken

Dé wijngaard in het Gooi die het bourgondische leven nog meer gaat verrijken

In Loosdrecht aan de Rading achter een rij met eiken staat een van de best bewaarde geheimen in het Gooi en omstreken, wijngaard Zonnestraal. Een plek waar passie en genieten samenkomt en waar met liefde wijn wordt gemaakt. Mede eigenaren Rob Matthijssen en Bas Bergmans gingen met mij in gesprek over de wijngaard

“Toen ik en mijn compagnons de wijngaard over namen zijn we als eerst druk bezig geweest om het stuk grond een nieuwe look te geven. We hebben zes containers vol met afval weggebracht en hebben ervoor gezorgd dat de wijngaard nieuw leven in werd geblazen. Veel dingen ging van het terrein af maar we hebben ook veel terug gebracht, kijk bijvoorbeeld naar de betegeling en de nieuwe ranken die nu in de groei zijn’’ zo zegt Rob Matthijssen, mede eigenaar van de wijngaard. Net aangeschoven mede eigenaar Bas Bergmans vertelt hoe het allemaal begonnen is ‘’het avontuur begon eigenlijk met een vriend van ons beide die een fles Vuurzee op tafel zette en hij zij ‘je moet is gaan praten met de mannen die dit maken’. Deze twee mannen brouwden het bier Vuurzee en wilden er een druif bij gebruiken die bijna nergens groeide in Nederland maar toevallig wel hier op de wijngaard. Zij wilden de wijngaard niet helemaal kopen maar de druiven wilden ze wel hebben en zo kwamen ze bij ons uit. Toen is er een gesprek ontstaat tussen ons en de toen eigenaar Alfred visser en na een overeenkomst waarbij Alfred nog drie jaar zou helpen om de kennis over te dragen hebben we wijngaard over genomen’’. Helaas is meneer Visser snel na de overname komen te overlijden.

Ontstaan van de wijngaard

De wijngaard is in 2014 opgericht en in 2021 overgenomen door de heren en zo heeft wijngaard Zonnestraal een nieuw jasje gekregen. ‘’Toen wij met zijn vijven de wijngaard over namen was er veel aan vervanging toe, zo ook de fles. We hebben ervoor gekozen om het label te veranderen om zo een nieuwe look te geven aan de fles en het product professioneler te maken’’. Rob vertelt ook dat meneer Visser bepaalde dingen al heel goed voor elkaar had: ‘’De overname heeft voor veel verandering gezorgd op de wijngaard maar iets waar Alfred al een goede fundatie had waren de vrijwilligers. Er is een team van ongeveer 10 tot 15 actieve vrijwilligers die de wijngaard netjes houden en de wijnranken bewerken en oogsten. Wij helpen ook mee met het proces maar zonder vrijwilligers was dit niet mogelijk geweest’’. Lopend door de netjes bijgehouden wijngaard met volop druiven in bloei verteld Rob: ‘’ik heb echt onderschat hoe arbeidsintensief deze wijngaard is, vooral in de zomer wanneer de oogst eraan komt is het erg druk en zijn we constant bezig met het bijhouden van de wijnranken’’.

Uitbreidingsplannen

‘Er zijn plannen om de wijngaard uit te breiden en zo door te groeien tot de grootste wijngaard in Nederland boven de rivieren’. ‘’De wijngaard is nu 1 hectare waarvan 0,7 gebruikt wordt voor de wijnranken en dat is al een mooie wijngaard maar we willen verder uitbreiden en kijken naar een mogelijkheid om uit te breiden naar een plek hiernaast. Er is naast de wijngaard een grote plek van landgoed Zonnestraal waar wij naar toe willen dat is alles bij elkaar 8 hectare en hiermee zouden we ontzettend groeien’’.

Activiteiten

Er zijn op de wijngaard meerdere activiteiten zoals het kunnen picknicken tussen de wijnranken op vrijdag. Er is een mogelijkheid om een picknickmandje te kopen met daarin allerlei lekkernijen en daar kan ook een fles wijn van de wijngaard bij. Ook zijn er plannen om wijnranken te ‘leasen’ om zo mensen de mogelijkheid te geven om hun ‘eigen’ wijn te zien groeien en uiteindelijk op te drinken. ‘’De ideeën zijn eindeloos en we kijken ernaar uit om stappen te gaan zetten naar een nog betere wijngaard in de toekomst’’.

Over de auteur

Jesper Gorter

Ik ben Jesper. Ik kom uit Hilversum en ben een beginnende journalist die items maakt over Hilversum. email: Jesper.gorter@student.hu.nl

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *