Hilversumse leraar genomineerd voor de titel Leraar van het jaar

Hilversumse leraar genomineerd voor de titel Leraar van het jaar

Foto: Rosa Holdinga

Hans Kok (34) is een van de tien geselecteerde leraren in de sector voortgezet onderwijs voor de titel Leraar van het jaar 2021. Hij is pas vier jaar geschiedenisdocent en geeft al bijna twee jaar les op het A. Roland Holst college in Hilversum. “In Nederland is de waardering en de status voor het beroep erg laag. Veel mensen hebben het idee dat als je niks kan, dat je dan maar docent wordt. Those who can’t do. Teach. Daarom is deze verkiezing een goed initatief”,  aldus Kok

Heeft u bewust gekozen om in Hilversum te werken?
“Nee, er is een zwaar overschot aan geschiedenisdocenten dus ik ben al blij dat ik niet werkloos thuis heb gezeten. Toen ik wist dat mijn contract niet verlengd zou worden bij mijn voormalige baan, heb ik wel 50 sollicitaties de deur uit gedaan waar maar drie gesprekken zijn uitgekomen. Gelukkig wilde ze me op het RHC hebben. Als ik wel wat te kiezen zou hebben gehad zou ik ook voor het Roland Holst hebben gekozen, ik vind het een fijne school.”
Hoe bent u in aanmerking gekomen tot leraar van het jaar?
“Ik ben genomineerd door een aantal leerlingen. En wat ik ervan begrepen heb, is dat het niet alleen om de hoeveelheid stemmen gaat maar ook waarom ze stemmen. Er wordt gevraagd om een kleine motivatie te schrijven. Ik had het echt helemaal niet verwacht. Ik heb er ook niemand op aangespoord dus het kwam echt als een verrassing.”
Wat doet het met u?
“Het heeft me wel wat bevestiging gegeven dat ik toch wel hoop dingen goed doe. Ik ben vrij perfectionistisch. En het docent zijn is toch wel zwaarder dan ik had verwacht. Ik had in de eerste paar jaar vaak het gevoel dat ik het niet goed genoeg deed. Ik ben dan ook blij dat het niet om de titel beste docent is, want dan betwijfel ik of ik bij de laatste tien van het Roland Holst zou horen, laat staan van het land. Maar het geeft kennelijk wel aan dat ik lesgeef op een manier die wel gewaardeerd wordt door de leerlingen.”
 
 Deze verkiezing is bedacht om het imago van leraren te verbeteren. Waarom is dit nodig?
“Het vak moet aantrekkelijk worden, er heerst toch een idee bij veel mensen dat als je niks kan dan word je maar docent. Ik heb ook rechten gestudeerd en als leerlingen dat horen dan hebben ze echt zoiets van: “ben je niet goed bij je paasei, waarom ben je geen advocaat?” Ze kijken op naar beroepen zoals advocaat en neer op docenten.”
Vind jij deze verkiezing daar voor een goed initiatief?
“Op zich wel, het brengt de beroepsgroep onder de aandacht. Dat vind ik goed maar ik denk dat deze manier niet per se nodig is. Wat veel effectiever zou zijn, maar moeilijker te verwezenlijken is, is de status en de positie van de docent aan te pakken. Als ze de werkdruk omlaag zouden gooien, dan hoeft het salaris niet eens omhoog want dan krijg je relatief toch beter betaald. En ik denk dat de kwaliteit van het onderwijs dan ook omhooggaat. Als je zes klassen hebt met 25 tot 30 leerlingen ben ik blij dat ik alle namen van deze leerlingen voor de kerstvakantie weet. Laat staan dat ik weet wie er moeite heeft met leesbronnen en wie met kijkbronnen. Dat is niet haalbaar. Ik werk 60%, omdat mijn dochtertje geboren is dit jaar. Maar effectief gezien, ben ik gewoon fulltime bezig. Dat komt deels doordat ik nog niet zo lang lesgeef. Maar ook gewoon omdat er veel van je verwacht wordt. En scholen hebben er best een handje van om te zeggen: “ja dat hoort er nou eenmaal bij.” Mijn ervaring tot nu toe, is dat ik altijd meer uren heb gedraaid dan dat ik op mijn loonstrook betaald krijg. Ik heb nu op drie scholen gewerkt en op alle drie de scholen kom ik hetzelfde tegen.”
Als u gekozen wordt tot leraar van het jaar betekent het dat u ambassadeur van jouw sector wordt.
“Ja, ik vind het een vreemd idee. Omdat ik nog maar zo kort lesgeef en het gevoel heb dat ik nog enorm veel moet leren. Ik doe mijn best om te winnen hoor, maar ik weet niet of ik het uitgelezen boegbeeld ben om dat uit te dragen. Er komt ook veel bij kijken. Je krijgt zelfs mediatraining. De docent van het jaar van afgelopen jaar was twee weken geleden, vier avonden achter elkaar te gast bij praatprogramma’s op televisie. Wat ook positief is hoor je krijgt dan een podium waar je de zaken kan bespreken waar je tegen aan loopt.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *