Een krappe sociale huurwoningmarkt, de gemeente en woningcorporaties werken aan oplossingen

Een krappe sociale huurwoningmarkt, de gemeente en woningcorporaties werken aan oplossingen

Nederland heeft een groot tekort aan woningen, zowel op de particuliere markt als in de sociale huur zijn er grote tekorten en moeten er in 10 jaar tijd 1 miljoen woningen bijgebouwd worden waarvan 30.000 sociale huur is. De gemeente Hilversum en de woningcorporaties in Hilversum moeten samenwerken om het aantal sociale huurwoningen in vergelijking tot normale huur op een percentage van 27% te houden zoals afgesproken.

In een volle stad als Hilversum is niet zomaar ruimte om woningen te bouwen hierbij werken de woningcorporaties samen met de gemeente “Met de gemeente Hilversum en andere partners werken we samen aan de beschikbaarheid van sociale huurwoningen (en betaalbaarheid, leefbaarheid en energie en duurzaamheid). Dit willen we doen door doorstroming, nieuwbouw, midden huur, sociale huur en (sociale) verkoop te bevorderen’’. Een voorbeeld van een goede woningmarkt is doorstroom om zo mensen in de passende woning te krijgen. De Alliantie maakt hierbij onder andere gebruik van een woningcoach die in 2021 met 46 huurders in gesprek ging en dit heeft geleid tot verhuizingen naar een meer geschikte woning voor de huurder.

De Alliantie heeft in 2021 ook 500 sociale huurwoningen verkocht om zo naar eigen zeggen de doorstroom op de Hilversumse woningmarkt te stimuleren. Het is lastig om een vastzittende woningmarkt los te krijgen en er voor te zorgen dat er een goede doorstroom plaatsvind. De Alliantie heeft hier maatregelen voor ingepast in het systeem om zo alles soepeler te laten lopen ‘’Huurders van een sociale huurwoning kunnen met voorrang verhuizen naar een woning in het middensegment of naar een vrije sector huurwoning, maar ook kunnen ze met voorrang een woning kopen. Door sociale huurders voorrang te geven, komen er sociale woningen beschikbaar. Zo helpen we de doorstroming in de sociale woningvoorraad van de gemeente Hilversum op gang. Ook onderzoeken we mogelijkheden voor transformatie en flexwonen’’.

Tekst: Jesper Gorter

Over de auteur

Jesper Gorter

Ik ben Jesper. Ik kom uit Hilversum en ben een beginnende journalist die items maakt over Hilversum. email: Jesper.gorter@student.hu.nl

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *